logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZHAOXIN 936D - Stacja tkwi w trybie regulacji temperatury

tomzab42 16 Kwi 2016 21:00 2529 6
REKLAMA
  • #1 15608280
    tomzab42
    Poziom 9  
    Witam

Kupiłem niedawno stację lutowniczą ZHAOXIN 936D.

Dzisiaj w zasadzie 2 raz nią lutowałem. Problem jest taki, że po ustawieniu np. temperatury 370 stopni, stacja nie przechodzi w stan podgrzewania/utrzymywania temperatury tylko tkwi dalej w trybie regulacji. Widzę to po wyświetlaczu, ponieważ po ustawieniu temperatury, temperatura na wyświetlaczu skacze tak o 1 stopień w górę i w dół. Wygląda to tak, jakby ten potencjometr regulujący nie trzymał swojej nastawy, a stacja widzi ciągle jakby ktoś regulował temperaturę. Problem ten jest dużo mniej odczuwalny dla skrajnych położeń potencjometru (minimalna i maksymalna temperatura).

Czy ktoś spotkał się z tym problemem? I czy jest jakiś szybki bezinwazyjny sposób na naprawienie tego, ponieważ aktualnie jedyne co mi przychodzi do głowy to, że to coś ten potencjometr jest uszkodzony i trzeba oddać stację na gwarancję.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15639895
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Stacja po ustawieniu temperatury ma rozpocząć grzanie. Nie dogrzewa do ustawionej temperatury ? Wahania o 1 czy 2 stopnie są normalne.
  • REKLAMA
  • #3 15644549
    tomzab42
    Poziom 9  
    Stacja nie zaczyna nawet grzać bo tkwi dalej w trybie regulacji. Wygląda to tak jakbym zmienial ciągle nastawę o +1 lub -1. Czyli nie grzeje bo widzi jakby ktoś coś regulował.
  • REKLAMA
  • #4 15644554
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    No to gwarancja. Bezinwazyjnie tego nie naprawisz.
  • REKLAMA
  • #5 16349951
    Damiann193
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam. Troche pózno ale może komuś się przyda. Miałem dokładnie takie same objawy w tej stacji i pomogła wymiana elektrolitów. Te fabrycznie montowane są bardzo kiepskiej jakości i po wymianie stacja pracuje dużo stabilniej. Pozdrawiam.
  • #6 17671041
    Czang16
    Poziom 12  
    Kolego tomzab42 jaki był powód twojego problemu w tej stacji bo mam taki sam i pomocna była by twoja opinia jeśli coś na ten temat wiesz.
    Z góry dzięki za odpowiedz.
  • #7 17699471
    Czang16
    Poziom 12  
    Jeśli ktoś miał by ten sam problem co ja to w moim przypadku rozwiązaniem była zmiana potencjometru od regulacji temperatury, po wylutowaniu okazało się że ma ponad 6 MOhm rezystancję co dyskwalifikowało ponieważ powinien mieć około 5 KOhm. Zmiana na 4.7 KOhm rozwiązała sprawę.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w lutowaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z stacją lutowniczą ZHAOXIN 936D, która po ustawieniu temperatury nie przechodzi w tryb grzania, a zamiast tego tkwi w trybie regulacji, co objawia się wahaniami temperatury na wyświetlaczu. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z uszkodzonego potencjometru lub niskiej jakości elektrolitów. Wskazano, że wymiana elektrolitów oraz potencjometru na odpowiednią wartość rezystancji (4.7 KOhm) może rozwiązać problem. W przypadku braku możliwości naprawy, zalecano skorzystanie z gwarancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA