logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza Zhaoxin 936DH - nieprawidłowe utrzymanie temperatury, przegrzewanie grota

koji2702 08 Lut 2022 09:53 1053 9
REKLAMA
  • #1 19871512
    koji2702
    Poziom 8  
    Witam.
    Posiadam stację lutowniczą Zhaoxin 936DH. Stacja naprawdę mało używana. Problem z nią jest taki że grzeje grot do zadanej temperatury i po paru sekundach zamiast utrzymać temperaturę stacja grzeje nonstop aż do czerwoności.

Dopiero zacząłem przygodę z elektroniką i układami AVR i nie mam pojęcia o co chodzi. Tzn gdzie może być problem. Podejrzewam że to raczej wina kolby.

Proszę o podpowiedź co może być uszkodzone.

Stacja lutownicza Zhaoxin 936DH - nieprawidłowe utrzymanie temperatury, przegrzewanie grota Stacja lutownicza Zhaoxin 936DH - nieprawidłowe utrzymanie temperatury, przegrzewanie grota
  • REKLAMA
  • #2 19871560
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Skąd tą stację lutowniczą posiadasz, jaka jej historia. Ze zdjęcia widać że płytka była zalana, jakąś cieczą.
    Wyczyścić płytkę z obu stron, świeżą wodą utlenioną i watą lub pędzelkiem. Niech wyschnie i zobaczyć w tedy.
  • REKLAMA
  • #3 19871665
    koji2702
    Poziom 8  
    Zakupiona była na allegro jako nowa. Długi czas leżała nieużywana w oryginalnym opakowaniu. Może łącznie przepracowała max 10h aż pojawił się w/w problem.

Dodano po 6 [godziny] 52 [minuty]:

Wyczyściłem pcb i odziwo trzyma zadaną temperaturę. Tylko że.. jest kolejny problem. Teraz trafo buczy.. xD

Jednak nie trzyma a buczy dalej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19872977
    koji2702
    Poziom 8  
    Włączam stację i ta grzeje grot do zadanej temperatury ale z wcześniejszego włączenia stacji. Gdy tylko ruszę gałkę nastawu temperatury stacja grzeje cały czas poza skalę. Gdy wyłączę i włączę stację jest ok do czasu ruszenia gałki nastawy temperatury lub gdy nie ruszę tej gałki to albo po 1 albo po 5 minutach stacja i tak grzeje na max.
    Mam pierwszy raz styczność że stacja od środka. Nie mogę nigdzie znaleźć schematów. Nie mam wiedzy i doświadczenia więc g mogę zdziałać na tą chwilę.
  • #6 19873344
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    Czy jak "grzeje na max" to wskazanie na wyświetlaczu, też idzie w górę, czy pokazuje ustawioną temperaturę, a grot zaczyna "świecić"?
  • #7 19873501
    koji2702
    Poziom 8  
    Wyświetlacz też pokazuje wzrost temperatury. Zakres jaki mogę ustawić to 200-480°C. Stacja zaczyna grzać i temp na wyświetlaczu rośnie do 750°C a później pokazuje już wartość poza zakresem i grot zaczyna świecić.
  • #8 19873508
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Pomierz Potencjometr w Akcji (przy regulowaniu bez zasilania stacji) , czy czasami nie robi przerwy w obwodzie. Czy daje zakres zgodnie z opisem na nim.
    Dobrze by było zmierzyć potencjometr miernikiem analogowym, podczas pokręcania nim.
  • #9 19874535
    koji2702
    Poziom 8  
    Potencjometr do regulacji temperatury nie ma naniesionej wartości. Z pomiary wychodzi 1906Ohm. Środkowe wyprowadzenie podłączone bezpośrednio do uC. Wartość minimalna temperatury (200°C) ma około 5Ohm. Wartość maksymalna (480°) ma wartość ~1906Ohm. Jednak po przekroczeniu połowy zakresu obrotu gałki potka osiągana jest wartość maksymalna i z kręceniem dalszym w prawo rośnie do ~2140Ohm po czym spada do 1906Ohm.

Z uC przez rezystor wychodzi niski sygnał na katodę diody w układzie MOC3023. Anoda podłączona jest do układu at4js (brak info w sieci co to w ogóle jest) pod w/w potkiem. Dwie skrajne nóżki tego układu podłączone są przez rezystory do skrajnych norek w/w potka. Środkowa po tej stronie do masy. Ostatnia idzie w dwa miejsca na tranzystor 2TY (PNP) i do OP07C (jakiś oo amp).

Pozostałe dwie nóżki układu MOC3023. Jedną idzie do układu BT137S a druga na złącze AC 26V do trafa.
  • #10 19877593
    koji2702
    Poziom 8  
    Szkoda, będzie trzeba kupić inną..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z stacją lutowniczą Zhaoxin 936DH, która po osiągnięciu zadanej temperatury zaczyna grzać grot do czerwoności, co sugeruje nieprawidłowe działanie. Po wstępnym czyszczeniu płytki PCB problem z utrzymywaniem temperatury został częściowo rozwiązany, jednak pojawił się nowy problem z buczeniem transformatora. Użytkownik zauważa, że po regulacji temperatury stacja grzeje na maksymalnym poziomie, a wyświetlacz wskazuje temperatury przekraczające zakres. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują pomiar potencjometru oraz sprawdzenie układów elektronicznych, jednak użytkownik nie ma doświadczenia w naprawach. Ostatecznie, użytkownik rozważa zakup nowej stacji lutowniczej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA