logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie żyrandolu 2 sekcje (w kostkach po 2 i 3 kable) na suficie 3 kable. Jak poprawniepodłączy

Nervous79 20 Sty 2024 13:26 1074 12
REKLAMA
  • #1 20919126
    Nervous79
    Poziom 8  
    Ocena: 6

Dzień dobry,

Zakupiłem żyrandol na 6 żarówek. Ma on 2 sekcje, z jednej wychodzi niebieski, brązowy i żółty, z drugiej tylko brązowy i niebieski. W suficie natomiast są 3 kable - niebieski, brązowy i żółty. Byłem w sklepie z elektroniką, żeby poradzić sobie jak to podłączyć. Sprzedawca polecił, aby połączyć to na 2 szybkozłączki z 3 portami, do jednej wszystkie niebieskie, do drugiej wszystkie brązowe. Ok, zakupiłem, jednak kable z żyrandola są za krótkie i nie dam rady ich pociągnąć (niebieskie do niebieskich i brązowe do brązowych) do siebie. Szukałem porad na YT i w innych tematach, ale nie znalazłem rozwiązania. Chciałbym to zrobić poprawnie. Co mogę zakupić i jak to poprawnie podłączyć?

Z góry dziękuję za porady.
    Wnętrze obudowy żyrandola z kablami i szybkozłączką. Połączenie elektryczne z przewodami w suficie i szybkozłączką. Żyrandol z widocznymi przewodami i szybkozłączkami.
  • REKLAMA
  • #2 20919136
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    Jeżeli z sufitu wychodzą tylko 3 przewody (nie wiemy jakie), to nie ma szans abyś podłączył to jako dwie sekcje oddzielne. Albo brak ochronnego (WYMAGANY) albo brak przewodu fazowego od wyłącznika.

P.S. Daj jedno zdjęcie lampy z ujęciem obu kostek.
  • REKLAMA
  • #3 20919145
    Nervous79
    Poziom 8  
    Czyli nawet jeśli zdołam to podłączyć to i tak będą się paliły albo wszystkie albo żadna? Nawet jeśli włącznik ma 2 przyciski?

Wieczorem będę na miejscu to mogę zrobić, no ale jedna jest po prawej a druga po lewej stronie (kostki)
  • #4 20919149
    ta_tar
    Poziom 41  
    W układzie gdzie z sufitu wychodzą tylko trzy przewody (nie wiemy jakie) to nie ma szans na dwie sekcje świecenia. Lampa wymaga przewodu ochronnego.

Nervous79 napisał:
    jedna jest po prawej a druga po lewej stronie (kostki)
    To nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #5 20919163
    Nervous79
    Poziom 8  
    No dobra, dzięki za pomoc. W takim razie bez sensu dla mnie. Zwrócę ten żyrandol i zostanę przy jednej żarówce. W sumie korzystając z okazji, bo widzę, że się dobrze znasz. W jaką żarówkę do pokoju 20m i 15m warto zainwestować? Jeśli chodzi o białą, zimna barwę światła? Czytałem i ludzie bardzo Philipsa polecają, nie wiem niestety jak w praktyce, ja obecnie miałem same z Auchan i w sumie nie narzekałem.
  • #6 20919206
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nie koniecznie musisz zostać na jednej żarówce. Można kupić żyrandol (chociaż nadal nie wiemy jakie przewody wychodzą z sufitu) np. na 2-3 żarówki ale w II klasie ochronnej i do tego odpowiednie żarówki "LED" o białej zimnej barwie >4000 [K].
    Nervous79 napisał:
    ja obecnie miałem same z Auchan

Dobre światło nie kupuje się w takich sklepach. Najlepiej w dobrze zaopatrzone hurtowni elektrycznej.
  • #7 20920204
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20920246
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 936
    No jeszcze by wypadało stwierdzić rolę przewodu "żółtego" ponoć wychodzącego z sufitu /bo na zdjęciu nie ma takiego jest jakiś cały zamalowany farbą/ - takie pierwsze wstępne rozpoznanie bojem to odkręcenie włącznika i zerknięcie czy tam nie jest przypadkiem użyty jako fazowy :-)
  • REKLAMA
  • #9 20920292
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Na trzecim zdjęciu do kostki dochodzą dwa czy trzy kable? Możesz to sprawdzić dokładnie i wykonać dokładniejsze zdjęcie np. po rozcięciu opaski zaciskowej? Zastanawiam się nad tym bo napisałeś, że masz 6 oprawek a kabli widzę niby 6 ale nie widzę na trzecim zdjęciu ile przewodów dochodzi do kostki. Czy którykolwiek przewód sekcji pierwszej łączy się z którymkolwiek przewodem sekcji drugiej? Zdjęcia pokazujące tylko fragmenty nigdy nie rozwieją wszystkich wątpliwości. Zbadaj to dokładniej przed zastosowaniem mojej poniższej porady! Do żyrandola były dołączone żarówki? Jeżeli tak to pokaż zdjęcia "metek" żarówek?
    Schemat elektryczny dwusekcyjnego żyrandola przedstawiający połączenia przewodów.
    Wyłącznik musisz mieć podwójny w ścianie (piszesz, że masz jak zrozumiałem?), czy masz tam 3 przewody? To zbadaj który reprezentuje fazę. Przeważnie w puszce wyłącznika nie ma przewodu neutralnego "N". Czy tak jest? Z wyłącznika do żyrandola najprawdopodobniej lecą dwa przewody ze styków rozłącznych a trzeci neutralny "N" pod sufit leci skądś tam np. z innej puszki i/lub z rozdzielnicy? Czy tak masz? To znaczy gdy wyłącznik skonfigurujesz prawidłowo to pod sufitem powinna pojawiać Ci się faza (ta sama) na dwóch przewodach po włączeniu obu klawiszy włączników w ścianie a trzeci będzie neutralny "N" czy tak masz? Badając pod sufitem przewody nie patrz na kolory, któryś może być neutralnym niezależnie od koloru a inny może być fazą też niezależnie od koloru np. ten żółty. Jeżeli pod sufitem będziesz miał NEUTRALNY oraz dwa przewody fazowe po włączeniu obu klawiszy włącznika to podłącz jak na rysunku wyżej i będzie OK pod warunkiem, że Twój żyrandol nie jest jakimś udziwnieniem jak niektórzy piszą, że może tak być...
    Przewody niebieskie z żyrandola podłącz razem pod przewód NEUTRALNY pod sufitem.
    Do badania użyj wskaźnika fazy i /lub oprawki z jedną żarówką na długich przewodach...
    Przewód fazowy rozpoznasz wskaźnikiem fazy a przewód NEUTRALNY próbnikiem z żarówką na przewodach - żarówka będzie się świeciła po podłączeniu do fazy i neutralnego. Przewód martwy - czyli nigdzie nie podłączony przy obecności fazy na takim próbniku żarówkowym nie zaświeci...
    Przewód żółtozielony czy żółty w kostce sekcyjnej żyrandola biegnący do metalowej obudowy nigdzie nie podłączaj...
    Pytasz się co możesz zakupić? Polecam Ci taki tester obecności napięcia jak i pojedynczej fazy: Link Na pewno zda egzamin... Natomiast gdy zajdzie konieczność przedłużenia przewodów to kup odpowiednią długość kabla 3x1,5mm oraz 5 sztuk szybko-złączek podwójnych i jedną szybko-złączkę potrójną, co wynika z rysunku wyżej... Możesz kupić 3 metry bieżące kabla 3x1,5mm a wtedy będziesz mógł przedłużyć przewody z sufitu do podłogi i na podłodze podłączyć próbnie żyrandol w/g rysunku wyżej i pobawić się klawiszami przełączników na ścianie przed powieszeniem żyrandola, co uskuteczniam przy kryształowych i ciężkich żyrandolach oraz innych wymagających nietypowego czy wielopunktowego zawieszania... Przy takiej zabawie zachowaj wszelkie środki ostrożności i warunki BHP!
    Pytałeś się również w jaką żarówkę warto zainwestować? Otóż nie polecam Ci typowych żarówek z żarnikiem ale za to polecam źródła światła typu LED z odpowiednim gwintem (trzonkiem) pasującym do oprawek Twojego żyrandola. Z Twoich zdjęć trudno wywnioskować jakie oprawki posiada Twój żyrandol. :)
  • #10 20921274
    ta_tar
    Poziom 41  
    @elktrod Zapominałeś o tym że ten żyrandol potrzebuje przewodu ochronnego.
  • #11 20922118
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Dlatego poproszę jeszcze w takim razie o wyraźne zdjęcie metek z obu sekcji żyrandola i informację czy obudowa obydwu sekcji żyrandola jest faktycznie metalowa czy plastikowa? A także czy oprawki żarówek z zewnątrz są metalowe czy plastikowe? Oraz z jakiego materiału są klosze żarówek? Z jakiego materiału są uchwyty na klosze? Z jakiego materiału są przepusty na przewody do oprawek? Albowiem zastanawia mnie dlaczego jedna sekcja nie posiada przewodu ochronnego a druga posiada? Czyżby jedna obudowa była plastikowa a druga metalowa? Czy to niekonsekwencja producenta czy też przerost formy nad treścią gdy wszystkie elementy żyrandola są na przykład plastikowe? Albowiem spotykam żyrandole całe plastikowe, które producent zaopatruje przewodem ochronnym, natomiast przełączników i klawiszy dla nich nie zaopatruje takim przewodem, chociaż spod klawiszy nieraz wydobywają się przepiękne błyski energii w czasie sterowania oświetleniem, widoczne zwłaszcza w nocy... Z jednej strony producent dba o bezpieczeństwo pod sufitem gdzie dzieci nie spotkamy raczej a z drugiej strony nie dba o dzieci włączające oświetlenie codziennie, czy to jest konsekwencja czy niekonsekwencja i jakie to rodzi konsekwencje? Dlatego autorze tego tematu poproszę o wstrzymanie się od wszelkich działań w tym temacie i wezwanie wykwalifikowanego elektryka z uprawnieniami do takiego działania... Na przykład w temacie autor napisał: "(w kostkach po 2 i 3 kable)" a żarówek ma 6 jak napisał, więc w jaki sposób, gdzie i czym podłączona jest ta szósta żarówka? Bywają też kostki z oznaczeniem uziemienia przy styku a styk ten połączony jest z obudową np. metalową jak i plastikową konstrukcyjnie od spodu z powierzchnią na której jest zamontowany - proszę omomierzem sprawdzić czy tak tu jest co najmniej w sekcji ze zdjęcia pierwszego? Jak napisałem wcześniej, cytuję: Zdjęcia pokazujące tylko fragmenty urządzeń nigdy nie rozwieją wszystkich wątpliwości bez wykonana sprawdzeń i pomiarów a porady przez to mogą być zawsze obarczone pewnymi wadami...
  • #12 20922989
    ta_tar
    Poziom 41  
    elktrod napisał:
    Dlatego poproszę jeszcze w takim razie o wyraźne zdjęcie metek z obu sekcji żyrandola i informację czy obudowa obydwu sekcji żyrandola jest faktycznie metalowa czy plastikowa?
    To ci wystarczy?
    Zbliżenie na obudowę lampy z widocznymi przewodami i złączkami.
    A tak po prawdzie to my się tutaj wysilamy a autor ma nas gdzieś. Zadał pytanie i zapewne lampa już świeci.
    Był proszony o dobre zdjęcie całej lampy i cisza.
    IMHO też zróbmy ciszę nad tym tematem bo może już zwrócił ten żyrandol jak wcześniej pisał i nas nie poinformował.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia żyrandola z dwiema sekcjami, który ma różne kolory przewodów (niebieski, brązowy, żółty) w porównaniu do przewodów w suficie (niebieski, brązowy, żółty). Otrzymał porady, że nie jest możliwe podłączenie dwóch sekcji oddzielnie, ponieważ brakuje przewodu ochronnego, co jest wymagane. Użytkownik rozważał zwrot żyrandola i powrót do jednej żarówki, a także pytał o rekomendacje dotyczące żarówek LED o zimnej barwie światła. W dyskusji podano również, że można użyć żyrandola w II klasie ochronnej oraz że ważne jest, aby wyłącznik był odpowiedni do zastosowanych żarówek LED. Użytkownik został również poproszony o dostarczenie lepszych zdjęć oraz informacji o materiałach użytych w żyrandolu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA