logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żyrandol na 5 żarówek z podwójnym włącznikiem?

uukassiu 10 Mar 2024 11:56 2427 30
  • #1 20997979
    uukassiu
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.

Temat błachy raczej ale potrzebuje się upewnić. Matula chciała abym jej podłączył podwójny włącznik do żyrandola na 5 żarówek. Włącznik jest podwójny, 2 fazy są i pociągnięte do sufitu plus N. Tyle że lampa jest prawie na pewno 1 fazowa na 5 żarówek, matula się upiera że kupiła na 2. Tak, to było 10 lat temu.

Do sedna

1. Mam włącznik światła podwójny. Wychodzi z niego brązowy i czerwony. W obu jest prąd ale żyrandol działa tylko na 1 włączniku, kol brązowy.

2. W żyrandolu jest kostka na 3 kable z żyrandola (PE, N i L), sam kabel do obudowy żyrandola od kostki też jest 3 zylowy jak widzę.
    Od sufitu do kostki jest podłączony brązowy bo taki jest we włączniku i N (lub PEN, nie umiem tego sprawdzić ).
    Na jednej fazie działa wszystkie 5 żarówek i to jest ok.

Od kostki do żyrandola mamy podłączony po jednej żyle N, i L oraz PE do stalowej obudowy lampy (tyle że nie jest podłączony. Uziemieniem z instalacji bo nie wiem czy jest N czy PEN)

* Blok z wielkiej płyty, nie wiem jaki układ instalacji
    * Jakiś kabel mam ucięty o sufitu i w puszcze przy włączniku, więc albo to był jakiś nie wykorzystany albo PE gdyby był sam N zamiast PEN
    * Mam tylko zwykły próbnik.
    * Nie mam żadnych schematów lampy, w necie nic nie znalazłem po nr art

Pytanie 1. Czy ten żyrandol na pewno jest na 1 włącznik a nie 2 tak jak twierdzi matula która go kupowała (przypomnę że kabel od kostki do głębi lampy ma 3 żyły L,N i PE?)

Pytanie 2. Czy gdyby w suficie był to kabel PEN to czy uziemić lampę do tego N bo w tej chwili nie ma uziemienia.

Pytanie 3. Od kostki w lampie idzie kabelek uziemiający do obudowy ale 3 żyła z głębi lampy też jest podłączona do tego samego miejsca styku. Tak ma być? Żadnych naklejek na lampie nie ma.
  • #2 20998013
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15438
    Wstaw jakieś zdjęcia, także owego "żyrandola".
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20998031
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4574
    1> Żyrandol jest na jeden wyłącznik(jeden obwód). Pewnie istnieje możliwość przerobienia go na dwa obwody, ale to przekracza możliwości domorosłego majsterkowicza.
    2> Nie wiadomo jaki rodzaj instalacji i ochrony jest w tym bloku/ mieszkaniu, więc trudno o jednoznaczna odpowiedź. Zgodnie z wymogami bezpieczeństwa żyrandol z przewodem ochronnym nie powinien być zainstalowany bez podłączonego przewodu ochronnego
  • #4 20998066
    uukassiu
    Poziom 8  
    Zwykły żyrandol, dosłownie, 5xe14

1. Czyli w dobrym kierunku kminilem. Chciałem się tylko upewnić. Dziękuję. Z przerobieniem bym dał sobie radę ale bez sensu. Kupuje się nowy. Matula się ucieszy bo będzie miała pretekst do wymiany 😎

2. Wiem właśnie że nie powinien być podłączony. A gdyby się okazało że ten mój N to PEN to wtedy od głębi lampy mogę połączyć i uziemienie i N lampy(w jedno miejsce w kostce 2 kable)? Wtedy będzie ok?

*blok z wielkiej płyty to rocznik 91, i stalach nigdy nie była przerabiana w sensie kładziona od nowa. Przewód od wtyczki do sufitu jest 4 zyłowy ale 1 żyła jest ucięta na obu końcach do gołego betonu.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć żyrandol na 5 żarówek z podwójnym włącznikiem? 20240310_122539.jpg (847.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć żyrandol na 5 żarówek z podwójnym włącznikiem? 20240310_122524.jpg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20998076
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Tu nie chodzi o zwykły,czy niezwykły- każda lampa zgodnie z przepisami jeśli ma elementy metalowe(tak dla wytłumaczenia), czyli przewodzące prąd elektryczny, musi być podłączona do przewodu ochronnego.
  • #6 20998125
    uukassiu
    Poziom 8  
    Dlatego było pytanie 2 które się wiązało z uziemieniem.

Nikt normalny nie przerabia całej instalacji w całym mieszkaniu gdzie koszt by wyniósł pewnie ze 30-50k by podłączyć poprawnie lampę.

Kwestia jak to rozwiazac. Ze tak nie powinno być to wiedziałem przed założeniem tematu. Nie ja budowałem blok. Nie ja robiłem instalacje i nie ja podłączałem żyrandol. Właściciele mieszkania też nie. Zawołam elektryka i co on mi powie? Proszę ściągnąć żyrandol bo 30 lat temu tak sobie budowało a normy nie istniały?

Chce podejść z głową do tematu jako laik. Dziękuję za rozwianie wątpliwości z żyrandolem, teraz proszę o radę w kwestii bezoieczenego i poprawnego podłączenia tego przewodu ochronnego nie wiedząc czy n to pen.

Dziękuję za wyrozumiałość 😁

Cała instalacja ma jeszcze korki topikowe. Tu nie ma nic z obecnych czasów 😏
  • #7 20998137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20998144
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nikt rozsądnie nie napisze podłącz przewód ochronny do N, czy PEN, bo nie wiemy, co to jest. Zgadywać można, ale tu trzeba mieć pewność. Przyjdzie jeden elektryk i podłączy, inny nie... i zostawi nie podłączone...
  • #9 20998180
    uukassiu
    Poziom 8  
    O ściemniaczu nie pomyślałem, żarówki LED wymienione daaaawno temu na jakieś Phillips z soczewkami. Nie wiem czy są przystosowane. To faktycznie najwyżej się powymienia.alr równie dobrze mogę kupić nowy żyrandol na 2 strefy i do tego ściemniacz😁

Jak to jest N to nie można podłączać uziemienia z lampy, to pewne. A w PEN też nie jest to takie zero-jedynkowy temat? Więc od czego to zależy czy można czy nie (jeśli to pen)
  • #10 20998188
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2808
    stanislaw1954 napisał:
    Tu nie chodzi o zwykły,czy niezwykły- każda lampa zgodnie z przepisami jeśli ma elementy metalowe(tak dla wytłumaczenia), czyli przewodzące prąd elektryczny, musi być podłączona do przewodu ochronnego.

Możesz te przepisy przytoczyć?
    Trochę bzdury piszesz, bo jeśli jakieś elementy są metalowe ale nie ma możliwości aby wystąpiło przebicie na obudowę to producent oznacza taką lampę jako wykonaną w II kl ochronnosci i nie wyposaża ją z zacisk PE.

Ta lampa akurat jest wykonana w I kl ochronnosci, znam ten model. Symlol I kl ochronnosci jest wytłoczony na metalowym korpusie.

Dodano po 14 [minuty]:

uukassiu napisał:
    Nikt normalny nie przerabia całej instalacji w całym mieszkaniu gdzie koszt by wyniósł pewnie ze 30-50k by podłączyć poprawnie lampę.

Jednak normalny człowiek jak nie ma odpowiedniej instalacji, nie chce lub nie umie jej dostosować to montuje lampę wykonaną w II kl ochronnosci.
  • #11 20998216
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @Ktoś_tam Napisałem tak, by było zrozumiałe dla laika, czyli kogoś kto nie musi się znać, co to są klasy ochronności i nie mam zamiaru się dalej z tego tłumaczyć.
  • #12 20998223
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    uukassiu napisał:

Dlatego kupuje się lampy w II klasie ochronności.

uukassiu napisał:

Chce podejść z głową do tematu jako laik. Dziękuję za rozwianie wątpliwości z żyrandolem, teraz proszę o radę w kwestii bezoieczenego i poprawnego podłączenia tego przewodu ochronnego nie wiedząc czy n to pen.

Jeśli wielka płyta w większym mieście to na pewno zasilanie jest TN-C.
    Musisz zrobić mostek miedzy N i PE w żyrandolu. Ale Uwaga! Tylko pod warunkiem, że wyłącznik w ścianie odcina przewód fazowy!
  • #13 20998251
    uukassiu
    Poziom 8  
    Żyrandol był podłączony ale nie tak jak by chciała matula nie mająca wiedzy co kupiła z myślą co jej wcisnęli. X lat temu. Stąd długi wątek. Ja zaglądając pod sufit zobaczyłem że coś nie tak, nikt nie wzywa elektryków do takich rzeczy. Nieścisłości starałem się wyjaśnić tutaj. Za to Wam dziękuję. Pewnie nie jednemu takie rzeczy się przydadzą.

Tak, duże miasto i patrząc po kablach też myślałem o tn-c. Nie stety umowa z operatorem nie była znaleziona.

Mostek w żyrandolu - czyli między kostką a kablem idącym dalej wewnątrz. Poczytam sobie o tym i dam znać co wymodzilem (teorie) żeby mieć pewność. Włącznik w ścianie odłącza fazę bo próbnik nic nie pokazuje.
  • #14 20998290
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    uukassiu napisał:
    Tak, duże miasto i patrząc po kablach też myślałem o tn-c. Nie stety umowa z operatorem nie była znaleziona.

W jaki sposób patrząc po kablach jesteś w stanie ustalić rodzaj sieci? Pewnie niejednemu takie rzeczy się przydadzą.
  • #15 20998323
    uukassiu
    Poziom 8  
    Nie bądźmy złośliwi. Nie ustaliłem. Przypuszczałem. Ale na podstawie czego?

Blok z wielkiej płyty, jeden z ostatnich wypustów bo już lata 90te. 4 żyły, z czego na pewno 2 fazy, jeden neutralny i jeden uwalony o kolorze innym niż zielony/żółty. Więc wnioskuje że ten uwalony to 3cia faza lub w ogóle bez jakiejkolwiek funkcji i dlatego uwalony (w końcu to tylko oświetlenie ) a N to będzie PEN to bo jednak to nie było 80 lat temu a 33.

Nie jestem elektrykiem ale potrafię czytać, mam swój rozum i mieszkam w Polsce więc do podłączenia nie wzywam elektryka(choć już było podłączone ale inaczej). Wystarczy że zapytam na odpowiednim forum .

Nie biorę nic za pewnik a za bardzo prawdopodobne przypuszczenie. Naprawdę proszę bez złośliwości.

Czy moje droga dedukcji była właściwa?
  • #16 20998336
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 716
    14 post i dalej zero jak masz podwójny wyłącznik to w suficie po włączeniu pojawią się dwa napięcia, nawet próbówką neonową to stwierdzisz, ale ty mówisz o lampie co ma tylko wyjście jedno na te 5 żarówek, to najpierw przerób lampę by świeciła np. 4 i jeden i wtedy możesz zacząć podłączanie a żyrandol weż na stół tam trenuj i jak opanujesz to dopiero na sufit.
  • #17 20998349
    uukassiu
    Poziom 8  
    Nie nie, już stwierdziliśmy wyżej że bez przeróbek się nie obejdzie. Szkoda zachodu. We włączniku mam podłączone 2 fazy, w jednym na całą lampę no bo taki typ lampy(co do czego nie byłem pewny na 100%) a drugi jest nie wykorzystany. Mogę pstrykać dla samego pstrykania. Temat się wydłużył w oparciu o jakieś zabezpieczenie stalowej lampy/żyrandola, Tylko tyle. Już póki co wszystko jasne. Jedyne co w tej chwili muszę zrobić to jakoś zweryfikować czy to na pewno jest PEN a nie samo N.

Poinformuje matule że nie będzie miała podwójnego wyłącznika bez wymiany lampy (już bez poruszania dodatkowego tematu z nią i przebudowie) i może o tym ściemniaczu bo to faktycznie fajna sprawa. Ewentualnie zajmę się tym uciętym kablem co by może przyszła lampa była na 3 strefy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #18 20998350
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    uukassiu napisał:
    Nie bądźmy złośliwi. Nie ustaliłem. Przypuszczałem. Ale na podstawie czego?

Przykro mi że odbierasz to jako złośliwość. Równie dobrze na podstawie fusów możesz to ustalić tak samo jak na podstawie przewodów wystających z sufitu. To nie jest żadną złośliwość. Tego nie da się tak ustalić
  • #19 20998362
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 716
    Widzisz że musisz się uczyć, ty w włączniku masz tylko jedną fazę a włącznik ją włącza na jeden lub drugi przewód lub na dwa jak je wciśniesz równocześnie tylko nie masz lampy przystosowanej do tego więc siadaj i rób lampę na stole. Rodzina nie musi płacić kasy za wymianę bo to naprawdę po czwartej klasie można zrozumieć i zrobić.
  • #20 20998386
    uukassiu
    Poziom 8  
    Chcesz mnie zmobilizować, pełen szacun 😎

Musiałbym kable nowe przeciągnąć przez główny trzon lampyz które i tak by trzeba kupić plus złączki. A on sam w sobie z ramieniami tworzy całość. Nie wiem jak bym to miał sobie rozebrać.

Dałbym sobie radę. Tylko nie wiem czy jest sens.
  • #22 20998405
    uukassiu
    Poziom 8  
    Tak, ale do tej puszki poprzez ten główny trzon lampy leci kabel na 3 żyły z czego jedna to PE bo uziemienie mam u góry przy kloszu maskującym kable jak i właśnie w tej puszcze przy ramionach. Dlatego od samej góry lampy do tej puszki rozdzielającej musiałbym wpuścić kabel na 4 żyły. Obecny kabel jest jakoś trwałe osadzony.
  • #23 20998407
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6513
    klamocik napisał:
    Każda lampa ma wyprowadzone przewody z żarówek do wspólnej puszki w lampie i tylko tam trzeba zajrzeć.

Jak podłączyć żyrandol na 5 żarówek z podwójnym włącznikiem?
    uukassiu napisał:
    . Dlatego od samej góry lampy do tej puszki rozdzielającej musiałbym wpuścić kabel na 4 żyły.

Dodatkowo jeden kabel.
  • #24 20998418
    uukassiu
    Poziom 8  
    Wiem wiem, post wyżej tego dotyczy. Co nie zmienia faktu że potrzebuje kabel na 4 żyły przez główny trzon. Ręka trzymająca podsufitkę żyrandola z widocznymi kablami elektrycznymi.

Edit......
    Nie zmieści się w tym trzonie dodatkowy. Musiałbym pociągnąć nowy na 4 żyły. Ten trzon/rurka jest cienka nic tam więcej nie wcisne.
  • #26 20998437
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ja mam rozwiązanie bardzo proste ale nie mogę go polecić publicznie. Dodam, że nie jest to przewód po wierzchu.
  • #27 20998443
    uukassiu
    Poziom 8  
    A tam zaraz wymówka 😁

Z tego PE mógłbym zrobić drugą fazę (no bo już jeden PE jest u góry wpięty w dekiel maskujący i główny trzon ) no ale tak nie można 😉 więc to pewnie nie ten pomysł 😎
  • #28 21001012
    uukassiu
    Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc.

Żyrandol przerobiłem na 2 fazy.

Temat można zamknąć.
  • #29 21001054
    DiZMar
    Poziom 43  
    uukassiu napisał:
    Żyrandol przerobiłem na 2 fazy.

A żarówki na 400 V?
  • #30 21001088
    uukassiu
    Poziom 8  
    Prostuje , na 2 włączniki. Jak to fachowo nazwać? 2 obiegi? Z siłą nie kombinowałem przecież 😁

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie żyrandola na 5 żarówek do podwójnego włącznika. W odpowiedziach wskazano, że żyrandol jest jednoobwodowy, co oznacza, że działa tylko na jednym włączniku. Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia przewodu ochronnego (PE) do instalacji, co jest wymagane dla lamp z metalowymi elementami. Użytkownik rozważa przerobienie instalacji, ale ostatecznie decyduje się na zakup nowego żyrandola, który będzie mógł być podłączony do podwójnego włącznika. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące klasy ochronności lamp oraz możliwości zastosowania ściemniacza. Użytkownik zakończył temat, informując, że przerobił żyrandol na dwa obwody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA