logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migające paski na ekranie Samsung TV tylko w YouTube - co robić?

gruenholcd 21 Sty 2024 00:47 11154 21
REKLAMA
  • #1 20920143
    gruenholcd
    Poziom 1  
    Witam. Pojawiają mi się paski poziome przez cały ekran migające na tv samsung i tylko w aplikacji yt wszystkie inne aplikacje są ok telewizja naziemna też jest wszystko ok
    Co to może znaczyć tv się kończy?
  • REKLAMA
  • #2 20920203
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    YT się się kończy.
  • #3 20920774
    grzesiekw17
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam dokładnie to samo. Zadałem pytanie na FB w grupie poświęconej naprawie RTV to otrzymałem odpowiedź że niby to usterka matrycy. W sumie to odpowiedziała mi tylko jedna osoba a druga osoba to potwierdziła że też jej zdaniem "kończy" się jej (matrycy) żywot. Na pytanie czemu w takim razie nie ma tego efektu na tv naziemnej czy innych platformach streamingowych już nikt mi nie potrafił odpowiedzieć. Jakoś nie chce mi się wierzyć w tą ich diagnozę a przypadkowo w rozmowie ktoś mi podpowiedział że być może YouTube zmieniło kodeki wideo których mój tv nie obsługuje. Jak dla mnie ma to sens. Tak to już jest z telewizorami. Mój wcześniejszy LG też Smart można powiedzieć że już kompletnie nic nie obsługuje a wsparcie techniczne dawno się skończyło.
  • #4 20922040
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    W moim TCL (Zakupiony: 17 listopada 2022) na YouTube głównie w teledyskach 4K też się tak dzieje ale rzadko. Inne teledyski i utwory grają bez zarzutów. :)
    Edit: Aktualnie odtwarza mi teledysk w innych barwach zamiast normalnych (Dziwny bug moim zdaniem)
  • REKLAMA
  • #5 20925052
    pregio3b
    Poziom 2  
    Witam. U nas od niedawna dzieje się to samo. Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu?
  • #6 20926007
    tokar13
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Załączysz zdjęcia tej usterki?
  • #8 20928938
    Brzoza1720
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    U mnie inny przypadek w moim TCL. Nie częsty ale zdarza się rzadko i to mi nie przeszkadza. Wspomniany mój bug z YouTube

Screenshot z programu Sky UNO HD, pokazujący dwóch mężczyzn śpiewających na scenie, jeden w różowym garniturze, drugi w zielonym.
  • REKLAMA
  • #10 20931780
    pregio3b
    Poziom 2  
    Właśnie jestem po zdalnym połączeniu z serwisem. Wyczyścili apki, ciasteczka, ale problem pozostał. Pani powiedziała że jeśli nie zadziała rewitalizacja (co zrobiła zdalnie) to znaczy że to usterka techniczna. Także już mam świadomość - serwis albo nowy:).
  • #11 20971101
    KamilBujak1
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam, po 2 miesiącach znalazłem odpowiedź na to dziwne pytanie i usterkę. Mianowicie podpowiedział mi to Gemini od Googla. Naprowadził mnie że coś w pobliżu tv może powodować zakłócenia. Idąc tym tropem wyłączyłem zasilacz anteny. I o dziwo po wypięciu zasilacza pasy zniknęły jak ręką odjął. Ale nie wiem jak pozbyć się problemu na stałe bo podmiana zasilacza nic nie dała 🤔
  • REKLAMA
  • #13 20971155
    KamilBujak1
    Poziom 7  
    Niby separator jest ale pewnie chińszczyzna i dlatego. Wysyłam go na zdjęciu. Zresztą antenę też. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi na tle materiału. Pudełko anteny zewnętrznej Vayox Digital360 z danymi technicznymi.
    Mam zmienić ten separator co go mam, dodać jeszcze jakiś inny separator czy ogólnie wyrzucić wszystko i kupić z dipola🙃
  • #14 20971428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20983431
    robertnagorski86
    Poziom 1  

>>20971101
    Nie wydaje mi się, żeby to było powodem usterki (dziwnych pasków na yt). Wszystko inne działa, a na tej aplikacji nie. Tylu osobom naraz też raczej matryca nie zaczęłaby szwankować. Na zakłócenia też bym nie zganiał, większość z nas raczej nic nie zmieniała w okolicach TV.
    Podejrzewam nieudaną aktualizację Samsunga albo samej aplikacji yt. Pytanie, kto to ma naprawić i kiedy? Zgłaszałem to do Samsunga, to skwitowali, że nie mają takich zgłoszeń. Teraz zacząłem szukać na własną rękę w internecie i trafiłem na kilka takich wątków. A przecież większość ludzi tylko czyta, nie pisze...
  • #16 20983597
    KamilBujak1
    Poziom 7  

Być może to aktualizacja, ponieważ pamiętam doskonale, że w okolicach pojawienia się pasków była aktualizacja TV, a one są dość rzadkie. Nie wiem natomiast, czy była aktualizacja YT, tego nie wyłapałem. Tak jak pisałem wcześniej, u mnie żeby oglądać czystego YT włączam zasilacz antenowy i działa, jak/dlaczego nie wiem, ale wtedy paski znikają.
  • #17 20995655
    danielusz
    Poziom 1  
    Dziękuję KamilBujak1 za nakierowanie na problem sygnału antenowego. U mnie po odpięciu anteny naziemnej paski na YT zniknęły. Powiązałem ten fakt z wprowadzeniem DVB-T2/HEVC i po przełączeniu na kanał, który nie obsługuje HEVC, problem pasków na YT zniknął. Mam ten problem na dwóch telewizorach Samsung UE43M5672 i UE55M5672 - na obydwu przełączenie TV naziemnej na kanał bez HEVC rozwiązuje problem pasków na YT. Wcześniej zauważyłem też, że zmniejszenie rozdzielczości na YT też eliminuje paski. Mam wrażenie, że procesor w TV jest zbyt obciążony i może nie dekoduje całości obrazu na YT.
  • #18 20996054
    KamilBujak1
    Poziom 7  

Danielusz masz rację, po zmianie rozdzielczości na YT problem znikał, ale nie wpadłem na pomysł, żeby włączyć kanał bez HEVC, nie powiązałem tego, teraz będzie mi łatwiej unikać tych pasków, bo do tej pory zrobiłem sobie wyłączanie zasilacza antenowego z pilota 😅 a że non stop leci u mnie jeden kanał z HEVC to sprawy nie wyczułem. U mnie jest Samsung UE43M5502. Ciekawy jestem, czy Samsung da radę załatać to oprogramowaniem, czy nie mam możliwości przez za słabe komponenty, czy też oleją sprawę.
  • #19 21016000
    grzesiekw1963
    Poziom 1  
    Nie wiem jak na to wpadliście ale potwierdzam. Przełączyłem tv na inny kanał i jak ręką odjął- paski zniknęły. :)
  • #20 21019196
    tecmo
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    >>20920143
    marka i model telewizora, sprawdź na stronie internetowej producenta telewizora, czy jest nowa aktualizacja, następnie przejdź do menu telewizora dotyczącego aktualizacji oprogramowania i sprawdź, czy oprogramowanie sprzętowe jest takie samo, jeśli jest starsze, zaktualizuj je lub spróbuj usunąć aplikacje YouTube, a następnie pobierz go ponownie, jeśli to nie rozwiąże problemu, wyślij e-mail ze strony pomocy technicznej firmy, wskazując swój problem, być może Twój telewizor nie jest już obsługiwany, w skrajnych przypadkach kup Firestick Amazon
  • #21 21142887
    czuczmen1
    Poziom 4  
    Siemanko. No u mnie pojawił się właśnie ten problem. Reset był. Pasy poziome. Skaczą po ekranie. A po chwili nic się nie dzieje. Pytanie mam takie.. czy soundbar który stoi centralnie pod tv może mieć wpływ na to ? Magnes z głośników ?
  • #22 21460072
    antonio0104
    Poziom 11  
    Potwierdzam, że pasy nie występują na niektórych kanałach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem migających poziomych pasków na ekranach telewizorów Samsung wyłącznie podczas korzystania z aplikacji YouTube, podczas gdy inne aplikacje i sygnał telewizji naziemnej działają poprawnie. Wstępne diagnozy wskazywały na usterkę matrycy, jednak brak występowania problemu w innych aplikacjach sugeruje inne przyczyny. Pojawiły się hipotezy dotyczące niekompatybilności kodeków wideo YouTube z procesorem telewizora lub błędów po aktualizacjach oprogramowania TV lub aplikacji YouTube. Część użytkowników zauważyła, że problem może być powiązany z sygnałem antenowym DVB-T2/HEVC – po odłączeniu zasilacza anteny lub przełączeniu na kanał bez HEVC paski znikają. Sugerowano zastosowanie separatora antenowego lub zmianę instalacji DVB-T. Próby resetu telewizora do ustawień fabrycznych i reinstalacji aplikacji YouTube nie zawsze przynoszą efekt. W niektórych przypadkach serwis zdalny potwierdził możliwość usterki technicznej wymagającej naprawy lub wymiany sprzętu. Problem dotyczy różnych modeli Samsung, a także pojawia się sporadycznie na telewizorach TCL. Zmniejszenie rozdzielczości odtwarzania YouTube może tymczasowo eliminować paski. Wskazuje to na możliwe przeciążenie procesora telewizora podczas dekodowania materiałów wideo w wysokiej rozdzielczości i z nowymi kodekami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA