logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar CZN 340 - agregat gorący, szum, brak chłodzenia mimo obchodzenia termostatu

jacekblack11 21 Sty 2024 15:01 423 7
REKLAMA
  • #1 20921032
    jacekblack11
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Polar CZN 340 przestał chłodzić, agregat (ten po lewej) chodzi, gorący i słychać jakby szum środka chłodzącego, niestety temperatura nie spada. Obszedłem drutem termostat, jak na foto i nadal nie ma chłodzenia, zamrażarka działa bez zarzutu... Zatem co można zrobić więcej (czy wchodzi tylko lokalizacja ujścia gazu) i dobicie do stanu? Dziękuję za każdą poradę.
    Wnętrze lodówki z widocznymi przewodami, termostatem i zastosowanym obejściem z drutu. Widok tylnej części lodówki Polar CZN 340 z widocznym agregatem i prowizorycznym obejściem drutu przy termostacie.
  • REKLAMA
  • #2 20921106
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Ten agregat po lewej stronie jest od zamrażarki. Jeśli ten po prawej chodzi i jest ciepły a w chłodziarce nie spada temperatura, to masz ubytek czynnika chłodzącego.
  • REKLAMA
  • #3 20921115
    jacekblack11
    Poziom 10  
    Po prawej chłodny agregat.
  • REKLAMA
  • #4 20921236
    cezet
    Zmostkuj styki 4 i 6 termostatu.
  • REKLAMA
  • #5 20921323
    jacekblack11
    Poziom 10  
    Nie chodzi o ten mostek, który już zrobiłem? Widać go na zdjęciu, zmostkowany czarnym i brązowym przewodem. Czy możesz mi to bardziej wyjaśnić?
  • #6 20921495
    cezet
    Włóż tą wtyczkę tam gdzie była. Na termostacie zaznacz sobie na które piny przychodzą odpowiednie przewody i zmostkuj te, które przychodzą na styki 4 i 6 bo nie pamiętam jakie mają kolory. Chyba brązowy i czarny.....
  • #7 20924179
    jacekblack11
    Poziom 10  

Wtyczka włożona, zrobiłem obejście jak na zdjęciu i nadal nie chłodzi. Sprawdziłem, zamrażarka chłodzi mocno, obydwa agregaty są ciepłe, kratka z tyłu jest ciepła... Co można jeszcze zrobić? Brak czynnika, ale dobicie spowoduje, że za jakiś czas znów ubędzie i ten sam efekt? Lodówka z 1996 roku dotąd bez żadnej awarii i szkoda ją wyrzucić.

Zbliżenie na okablowanie wewnątrz lodówki z widocznymi kolorowymi przewodami.
  • #8 20924595
    cezet
    jacekblack11 napisał:
    kratka z tyłu jest ciepła
    Kratka z tyłu jest podzielona na dwie części. Patrząc z tyły lodówki - to ta prawa część jest od chłodziarki. Powinna też być ciepła. Jeżeli jest chłodna, to na bank jest ubytek czynnika chłodzącego.
    jacekblack11 napisał:
    dobicie spowoduje, że za jakiś czas znów ubędzie i ten sam efekt?
    Dokładnie tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chłodziarką Polar CZN 340, która przestała chłodzić, mimo że agregat działa i jest gorący. Po obchodzeniu termostatu temperatura w chłodziarce nie spada, a zamrażarka działa prawidłowo. Użytkownicy sugerują, że może to być spowodowane ubytkiem czynnika chłodzącego, a także wskazują na konieczność zmostkowania odpowiednich styków termostatu. Użytkownik potwierdza, że mostek został wykonany, ale problem nadal występuje. Dodatkowo, zwraca uwagę na ciepło w kratce z tyłu urządzenia, co może wskazywać na problem z chłodzeniem. Wskazówki dotyczące dalszych działań obejmują sprawdzenie lokalizacji ujścia gazu oraz ewentualne dobijanie czynnika chłodzącego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA