logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SMV53L30EU/34 oderwane mocowanie ramienia w zmywarce, jak teraz to naprawić?

Sebikxx 21 Sty 2024 17:19 636 6
REKLAMA
  • #1 20921284
    Sebikxx
    Poziom 7  
    Dzień dobry.
    Uszczelniałem dzisiaj misę w zmywarce i przez nieuwagę, gdy ściągałem to plastikowe ramię, do którego podłączona jest dysza, oderwałem mocowanie, do którego mocuje się właśnie to ramię. To mocowanie do tej tylnej ścianki zmywarki było chyba zgrzewane. Jak mogę teraz to przymocować? Mam pomysł, żeby zaczep nierdzewnym blachowkrętem przykręcić, a pomiędzy dać uszczelkę, ale nie wiem, czy jeszcze bardziej "nie naprawię".
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20921623
    Sebikxx
    Poziom 7  
    Ale to właśnie ten zaczep ze zdjęcia odpadł, on był zgrzany z tą ścianką z tyłu.

Zdjęcie dwóch metalowych zaczepów na tle drewnianej powierzchni.
  • #4 20923102
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Ooo to gorzej...
    Ostrożny był bym z wierceniem w tylnej ścianie, ale chyba nie będzie innej rady (zakładam, że nie masz dostępu do zgrzewarki do metalu).
    W tej sytuacji wywiercić otwór w uchwycie i wkrętem samogwintującym do tylnej ściany - sprawdź z drugiej strony czy konstruktor tam czegoś nie poprowadził. Wkręt musi być z łbem stożkowym, a otwór w uchwycie tak dopasowany, by wkręt jak najmniej odstawał, bo będzie przeszkadzał. Po pierwszym przykręceniu odkręcić i ponownie przykręcić na kroplę silikonu, uszczelniacza. Uszczelniacz będzie narażony na chemię i trochę temperatury - nie zazdroszczę poszukiwania...
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 20923152
    Sebikxx
    Poziom 7  

Mi się wydaje, że między uchwyt a ściankę wystarczy włożyć zwykłą uszczelkę, taką płaską gumową, a uchwyt zamocować na śrubce, a z drugiej strony zmywarki złapać to nakrętką. Tam z tyłu nie ma nic prócz tej blachy i izolacji.
  • REKLAMA
  • #6 20923196
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Jak nic tam nie ma to bez wyciągania sprzętu z pod blatu opisanym wcześniej sposobem...
    Pozdr. J.
  • #7 20925513
    Sebikxx
    Poziom 7  
    Zrobiłem to na śrubkę nakrętkę podkładkę i dwie uszczelki.
    Zbliżenie na metalową powierzchnię z mocowaniem śrubowym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SMV53L30EU/34 przypadkowo oderwał mocowanie ramienia spryskiwacza podczas uszczelniania miski. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod naprawy, w tym użycie wkrętu samogwintującego z uszczelką, aby przymocować uchwyt do tylnej ścianki zmywarki. Wskazano również na konieczność ostrożności przy wierceniu oraz na możliwość użycia podkładek i nakrętek do stabilizacji mocowania. Użytkownik ostatecznie zastosował śrubkę, nakrętkę, podkładkę oraz dwie uszczelki do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA