logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WML 15065D nie uruchamia dodatkowego wirowania - co robić?

terlikowskainga 21 Sty 2024 20:21 1056 16
REKLAMA
  • #1 20921714
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Witam,
    mam problem z pralką Beko WML 15065D, po praniu chciałam ustawić jeszcze na wirowanie i odpompowywanie wody ale świeci się kontrolka, która chyba oznacza że drzwi można otworzyć, przy ustawianiu programu nie powinna się świecić. Pralka jest stara i nie mam instrukcji obsługi, wyłączenie guzikiem i wyjęcie kabla z gniazda nie pomaga. Nawet nie wiem jaki to dokładnie model. Czy ktoś wie czy da się coś z tym zrobić? Może da się przyciskami ustawić Restart?
    Bardzo proszę o pomoc bo próbowałam chyba już wszystkiego.

Panel sterowania pralki Beko WML 15065D z zapalonymi kontrolkami.
  • REKLAMA
  • #2 20921735
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    O ale w czym problem? Że nie da się drzwi otworzyć? Napisz proszę jaki model pralki - zawsze jest na froncie. Blokada otwarcia zawsze trwa przez jakiś czas po zakończeniu prania.
  • #3 20921753
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Pralkę da się otworzyć drzwi nie są zablokowane problem w tym że po ustawieniu kolejnego programu dalej świeci się kontrolka tak jak na zdjęciu a według mnie nie powinna, i program się nie uruchamia, nie ma na froncie modelu pralki, jedyne co to napis Volumax5
  • REKLAMA
  • #4 20921800
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ciężko trochę było znaleźć ale.w.zalaczeniu instrukcja:
    Załączniki:
    • Instrukcja-obs-ugi-do-pralki-BEKO-WKL-15106-D_PL.pdf (970.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20921814
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Model pralki jest widoczny po otwarciu drzwi na tabliczce znamionowej. Błąd pokazała by w rzędzie górnych diód, ale Beko bywa ubogie w pokazywaniu problemów. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa blokada drzwi pralki. Jest Pani w stanie ją wymienić samodzielnie?
  • #6 20921849
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Faktycznie jest model WML 15065D, a instrukcja niestety otwiera się nieprawidłowo
  • #7 20921901
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    U mnie otwiera się prawidłowo. Proponuję zresetować pralke - przycisk z paluszkiem. Te trzy diody na dole opisane są jako wskaźnik postępu programu. W mojej ocenie jeżeli świecą to oznacza że program dobiegł końca. Ale nie wiem - proponuję poczytać instrukcje
  • #8 20921921
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Problem w tym, że przycisk resetowania też nie działa, nic się nie dzieje
  • #9 20921947
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Nie mam takiej pralki ale wydaje się że obsługa powinna wyglądać tak: włączasz przyciskiem z prawej, wybierasz program pokrętłem, uruchamiasz program przyciskiem z lewej (start/pauza). Powinien się zapalić kluczyk tj działanie blokady i zapalić/migać dioda pranie I / II. Jak dojdzie do końca powinna się świecić dioda ->I .
    Reset żeby wykonać to musisz włączyć i przytrzymać start przez 3 sekundy
  • REKLAMA
  • #10 20922022
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Tak jest jak pan mówi, że jak dojdzie do końca to świeci się, ale na tym etapie tak jakby pralka się zawiesiła i nawet po wyłączeniu i włączeniu nie da się już ustawić kolejnego programu pracy pralki.
  • #11 20922298
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    terlikowskainga napisał:
    Problem w tym, że przycisk resetowania też nie działa, nic się nie dzieje
    Drugi i trzeci przycisk od lewej wciśnięte razem przez kilka sekund to jest blokada przed dziećmi być może w tej funkcji została i zablokowała dalsze przełączanie programów, piszecie tu tylko o jednym przycisku resetu a czy były aktywowane właśnie te dwa przyciski .
  • #12 20922428
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Jeśli wcisnę te dwa przyciski, to zaświeca się ta kontrolka, zdjęcie niżej i miga.
    Panel sterowania z przyciskami i kontrolkami świetlnymi na urządzeniu Volumax5.
  • REKLAMA
  • #13 20922441
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Pralka blokuje drzwi?
  • #14 20922486
    terlikowskainga
    Poziom 3  
    Nie, bo świeci się kontrolka ze drzwi są odblokowana
  • #15 20922630
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Jak drzwi są odblokowane to kontrolka przecież nie świeci. Ta kontrolka zawsze informuje że drzwi są zablokowane dlatego po zakończeniu prania przez jakiś czas swieci i dopiero po jej zgaśnięciu drzwi można otworzyć. Miganie diody nad drugim od lewej przyciskiem wydaje się sygnalizować że pralka jest zablokowana w sensie "przed dziećmi". Jeżeli Pani pisze że świeci "ta kontrolka" to nadal zgadujemy która jest "ta"
  • #16 20922642
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Blokada przed dziećmi to świecenie diody z symbolem kluczyka a ona się nie pali. Proszę dodać zdjęcie tabliczki znamionowej pralki widocznej po otwarciu drzwi.
  • #17 21810096
    grabowskigrzegorz496
    Poziom 1  
    Wylej wodę filtrem z bębna, dopiero będzie możliwy reset tej pralki. Tak, to pralka jest zablokowana błędem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pralki Beko WML 15065D, która po zakończeniu prania nie uruchamia dodatkowego wirowania i odpompowywania wody. Świeci się kontrolka sygnalizująca możliwość otwarcia drzwi, co według standardowej obsługi nie powinno mieć miejsca podczas ustawiania programu. Pralka nie reaguje na resetowanie przyciskiem start/pauza ani na wyłączanie zasilania. Model pralki potwierdzono na tabliczce znamionowej po otwarciu drzwi. Wskazano, że blokada drzwi może być uszkodzona, co jest typowym problemem w takich sytuacjach. Użytkownik próbował również funkcji blokady przed dziećmi (wciśnięcie dwóch przycisków jednocześnie), która powoduje miganie kontrolki, ale nie rozwiązała problemu. Sugerowano opróżnienie wody przez filtr bębna, co może umożliwić reset pralki i odblokowanie funkcji. Diody na panelu wskazują postęp programu, a świecenie kontrolki blokady drzwi jest normalne po zakończeniu cyklu, jednak w tym przypadku pralka wydaje się zawieszona i nie pozwala na uruchomienie kolejnego programu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA