logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór centrali VOIP do połączeń wewnętrznych - Asterisk czy alternatywa?

nunak 22 Sty 2024 19:17 582 5
REKLAMA
  • #1 20923346
    nunak
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Witam.
    Proszę o pomoc/ poradę w wyborze softu/ centrali VOIP.
    Założenia :
    Mam siec lokalną porozciąganą po cały zakładzie.
    W części biurowej - stara analogowa centrala z wyjściem na zewnątrz itp.
    Niestety nie mam możliwości dociągnięcia dodatkowych przewodów na część produkcyjną a potrzebuję kontakt "wewnętrzny" między częścią biurową a produkcyjną.

Sam komunikator skype załatwił by sprawę ale nie chcę dawać "zestawu słuchawkowego" dla pracowników z produkcji a telefon dedykowany do skype to koszt od 1000 w górę.

Dlatego zastanawiam się nad centralą VOIP albo wersją jakimś asteriskiem czy jakąś alternatywą.
    Problem w tym , że nie miałem z tym doczynienia.
    O ile dystrybucję linuxa zainstaluję, biblioteki do asteriska ściągnę, zainstaluję itp, to schodki się zaczną z konfiguracją.
    Pytanie - w co najlepiej pójść. ( koszty są dość instotne)/
    Do testów nabyłem 2 telefony Voip Yealink Sip T20P. niby zainstalowałem Asteriska ale jak to "uruchomić"

Centrala / telefonia ma tylko służyć do połączeń wewnętrznych -- bez wyjścia na świat.
    Czyli chcę z telefonu A zadzwonić na telefon B itp. ( bez żadnych dodatkowych funckcji) .

Czy jest coś "łatwiejszego" w konfiguracji od asteriska // czy po prostu szukać jakieś tutoriale i bawić się w konfiguracją.
    Chyba, że ktoś tego używa / używał i mnie naprowadzi co i jak skonfigurać aby nawiązać połączenie.
  • REKLAMA
  • #2 20923397
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Do firmy, to kup gotową centralę, np. Slicana.
  • REKLAMA
  • #3 20923538
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1308
    gkwiatkowski napisał:
    Do firmy, to kup gotową centralę, np. Slicana.

Asterisk uruchomiony działa wiecznie. Problem tylko w tym, że autor go nie zna. Slicana też nie zna a ten także wymaga jakiejś konfiguracji - więc co to za różnica?

Zważywszy na koszty asterisk będzie tańszy.
  • REKLAMA
  • #4 20923574
    nunak
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Dosłownie.
    Ani tego, ani tego nie znam.
    Co do sprzętu - to pod asteriska mam. Więc koszt odchodzi.
    Tylko pytanie - czy bardzo skomplikowane jest jego uruchomienie *tak jak pisałem powyżej - aby tylko " wewnątrz" się widziały i działały. Ewentualnie gdzie jakieś tutoriale znaleźć aby się na nich oprzeć // lub jakie "pliki" należy skonfigurować * jakiś schemat ideologiczny jak do tego się zabrać.
  • REKLAMA
  • #5 20930578
    ostrytomasz
    Poziom 25  
    Ocena: 213
    nunak napisał:
    Witam.
    Do testów nabyłem 2 telefony Voip Yealink Sip T20P. niby zainstalowałem Asteriska ale jak to "uruchomić"

Centrala / telefonia ma tylko służyć do połączeń wewnętrznych -- bez wyjścia na świat.
    Czyli chcę z telefonu A zadzwonić na telefon B itp. ( bez żadnych dodatkowych funckcji) .

Prawdopodobnie nie potrzebujesz żadnej centrali. Przy prostych połączeniach jest to tylko dodatkowy, zawodny pośrednik. Zadbaj by telefony miały statyczne adresy IP i skonfiguruj te telefony do pracy peer-to-peer. Szukaj w konfiguracji pod hasłem direct IP calls - odbieranie połączeń bezpośrednich może być domyślnie wyłączone. Konta konfigurujesz w tym przypadku (proste telefony bez BLF) na krzyż, bez rejestracji. Nie wiem czy nazwa użytkownika będzie istotna - albo da się po prostu dzwonić na dowolny numer po wpisaniu IP drugiego telefonu albo trzeba będzie wpisać jakiś prosty, np. jednocyfrowy.
    Skorzystaj z softfona do testów: https://tomeko.net/software/SIPclient/howto/direct_ip_calls.php. Yealinki powinny odbierać połączenia po prostu po wpisaniu adresu IP jako numeru docelowego, ewentualnie numer@adres_ip.
    Można to rozbudowywać do większej liczby aparatów, ale wygoda będzie zależeć od funkcjonalności modeli (liczba kont / dostępność BLF / akceptowanie IP w książce telefonicznej / gorąca linia) bo ręczne wpisywanie pełnego IP z klawiatury może być nieakceptowalne.
    Jak chcesz asteriska, to prawdobobnie jako FreePBX mógłby być przystępniejszy na początek.
  • #6 20932092
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    Jak dwóch - trzech userów, to tak jak piszą - kupić jelonki lub grandstreamy po 200zł z direct call po IP.

Jak więcej, to za mniej niż 1300 to masz PBX grandstreama z licencjami z serii UCM 6000.
    W tej cenie nie warto tracić czasu na naukę Asteriksa, bo pewnie sam koszt pracy będzie większy.

Natomiast Slican - wielki plus za support itd. Dużo techników to ogarnia. Dla początkującego to się ceni. Ale sam nie uruchomisz - musi Ci autoryzowany instalator zatwierdzić konfigurację sprzętową. Sprzęt też nie tani, a do tego licencje zazwyczaj więcej wychodzą niż sam hardware.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA