logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja cwu. Łączenie stali nierdzewnej z innymi elementami

mariuszmyrcik 24 Sty 2024 21:59 7968 13
REKLAMA
  • #1 20927074
    mariuszmyrcik
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam.
    Pytanie dotyczy łączenia różnych rodzajów stali w instalacji wodnej.
    Posiadam dość dużą ilość rur oraz kształtek ze stali nierdzewnej (do zabezpieczenia).
    Wiadomo, że elementy takie jak śrubki, zawory itp. są bardzo drogie, gdy wykonane są z VA. Przykładowy separator zanieczyszczeń firmy Flamco jest zbudowany z mosiądzu.

Pytanie brzmi, czy łączenie nierdzewki z mosiądzem lub miedzią jest dopuszczalne, biorąc pod uwagę korozję.
    Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 20927148
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 442
    mariuszmyrcik napisał:
    łączenia różnych rodzajów stali w instalacji wodnej.

Obecnie instalacje najczęściej wykonuje się z przewodów PEX. Zamieść jakieś zdjęcia ilustrujące, co cię interesuje? Różnica potencjałów elektrochemicznych między nierdzewką, a mosiądzem czy miedzią oczywiście że istnieje. Dlatego przy tego typu połączeniach używa się elementów przejściowych, obojętnych elektrochemicznie.
  • REKLAMA
  • #3 20928060
    mariuszmyrcik
    Poziom 3  

Witam.
    Obecnie nie posiadam żadnych zdjęć, ponieważ jestem na etapie początkowym. Tak jak pisałem, że posiadam już dość materiału z inox Viega.
    Obecnie w domu jest rozprowadzone do tej pory ogrzewanie podłogowe.
    Zamiatem jest moim zakup kotła elektrycznego Kospel, do tego jak na razie mały bufor (200-300 litrów), by można go w niskiej taryfie naładować. Tak jak pisałem, teraz myślę, jak to zrobić, by zakup podzespołów takich jak filtr zanieczyszczeń, grupa pompowa, zawory, itp. w połączeniu z nierdzewką się zgadzały.
    Tak jak widzę, z jakich materiałów są wykonane ww. elementy, to pytanie jest, czy inox można łączyć z mosiądzem?
  • #4 20928071
    Adam Walko
    Poziom 35  
    mariuszmyrcik napisał:
    Pytanie jest czy inox można łączyć z mosiądzem?

Można, dobrze się lutuje na miękko i twardo, jednak osobiście takiego połączenia nie rekomenduję. Natomiast, wiem że problemy pojawiają się dopiero po wielu latach.
  • #5 20928078
    mariuszmyrcik
    Poziom 3  
    Ps. Zauwarzylem ze napisales iz nie powinno nierdzewki laczyc z mosiadzem ale tez czytalem iz te materialy niekoliduja ze soba

Dodano po 4 [minuty]:

U mnie nie wchodzi w gre lutowanie tylko zaciskanie nierdzewki a polaczenia sriubunkowe czy tez gwinty
  • #6 20928086
    Adam Walko
    Poziom 35  
    sobie robiłem naczynie wzbiorcze z nierdzewki. Złapałem, bo akurat byłl po ręką króciec mosiężny do napełniania. Po 40 latach rozkruszył się, Wyżarło cały cynk!
  • REKLAMA
  • #7 20928087
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    Nie wiem jak nierdzewka chociaż to też stal, ale miałem przy CWU jedno kolanko żeliwne cynkowane. Dalej plastik zgrzewany, terma emaliowana, pompa mosiężna. Po dwóch latach zarosło kolanko kamieniem do zera przepływu, i tylko ono. Dawniej jak instalacja była cała w stali to zarastało wszędzie ale powoli.
  • REKLAMA
  • #8 20928088
    Adam Walko
    Poziom 35  
    mariuszmyrcik napisał:
    zaciskanie nierdzewki a połączenia śrubunkowe czy też gwinty

To jest bez znaczenia. Musi być elementy separacyjny!
  • #9 20928722
    mariuszmyrcik
    Poziom 3  
    Czyli np.braz?
  • #10 20928759
    Adam Walko
    Poziom 35  
    mariuszmyrcik napisał:
    np.braz

NiE! Można montować między nierdzewkę a mosiądz element z materiału, który jest dobrym izolatorem. Niw przewodzi prądu, ale to tylko półśrodek. Korozja elektrochemiczna i tak będzie występowała. Tylko nieco wolniej! Poczytaj sobie coś o korozji elektrochemicznej w instalacjach grzewczych.
  • #11 20928979
    mariuszmyrcik
    Poziom 3  
    Wyjątkowe zalety brązu. Ze wspomnianych powodów firma Viega odeszła od stosowania stopów mosiądzu do produkcji klasycznych złączek gwintowanych czy przedłużek i postawiła na brąz krzemowy. Materiał ten nie powoduje korozji elektrolitycznej czy stykowej w instalacjach mieszanych. Co więcej, zastosowanie takich złączek zabezpiecza przed korozją elektrolityczną w przypadku istniejących instalacji mieszanych, powodując rozdział elementów o różnych potencjałach. Brąz jest materiałem o bardzo dobrych właściwościach mechanicznych i charakteryzuje się dużą wytrzymałością oraz stabilnością, bez względu na temperaturę pracy. Wykonane z niego złączki są bezpieczne w instalacjach ciepła i chłodu technologicznego, nawet przy zmianach parametrów. Nie podlegają odcynkowaniu, więc ich struktura pozostaje stała przez wiele lat.

To taki przyklad
  • #12 20929138
    Adam Walko
    Poziom 35  
    mariuszmyrcik napisał:
    gwintowanych czy przedłużek i postawiła na brąz krzemowy

To wszystko, to tylko i wyłącznie prawda, jeżeli dasz złączki z brązu i nierdzewki.
    Natomiast do tej pory, cały czas mówimy o mosiądzu, a zrozumiałem, że dla uatrakcyjnienia konstrukcji, chcesz tam dawać jeszcze brąz. Przepraszam!
  • #13 20929488
    mariuszmyrcik
    Poziom 3  
    Sorry. Ja jestem w tej dziedzinie do tej pory nowicjuszem, ale chcę te instalacje sam sobie zrobić, oczywiście za pomocą netu, was itp.
    Byłem przekonany, że nierdzewka nie wchodzi w reakcję z innym metalem oprócz zwykłej stali, no i ma konflikt z miedzią. Widocznie mylę pojęcia o korozji na styku, a korozja tak jak mowisz elektrochemiczna. No i tu sie znowu nie mylisz bo ciagle szukam rozwiazania z nierdzewka no i podlaczeniu do niej tych urzadzen jak np. Separator zanieczyszczen, ktory jest z mosiadzu. Mylalem ,ze jak przegrodze to zlaczka z brazu to rozwiaze ten problem , ale jak widze tylko ten na styku.
  • #14 20929603
    Adam Walko
    Poziom 35  
    mariuszmyrcik napisał:
    Separator zanieczyszczeń, który jest z mosiądzu

B mało prawdopodobne, aby każdy separator zanieczyszczeń był z mosiądzu. Zapewne występują mosiężne i inne!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię łączenia stali nierdzewnej z mosiądzem i miedzią w instalacjach wodnych, zwracając uwagę na problem korozji elektrochemicznej. Użytkownicy podkreślili, że różnice potencjałów elektrochemicznych między tymi materiałami mogą prowadzić do korozji, dlatego zaleca się stosowanie elementów przejściowych, które są obojętne elektrochemicznie. Wskazano, że lutowanie nierdzewki z mosiądzem jest możliwe, ale niezalecane, a problemy mogą wystąpić dopiero po wielu latach. Zauważono również, że brąz krzemowy, jako materiał do złączek, może zapobiegać korozji elektrolitycznej w instalacjach mieszanych. Użytkownicy wymienili również doświadczenia z korozją w instalacjach, w tym problemy z kolankami żeliwnymi i mosiężnymi.
REKLAMA