logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Immergas Victrix 26.2.I - ciśnienie spada po wymianie naczynia wzbiorczego

zeppelin60 26 Sty 2024 07:32 7515 8
  • #1 20929209
    zeppelin60
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Mam problem z ciśnieniem w obiegu. Od dłuższego czasu po nocy, gdy piec się wyłączał (temperatura nocna obniżona), ciśnienie w obiegu spadało poniżej 1 bar i nie startował. Po uzupełnieniu pracował normalnie, aż do nocy... Wycieków z obiegu nie widać. Serwisant stwierdził uszkodzenie naczynia wzbiorczego, wczoraj wymienił mi na nowe oryginalne, dzisiaj rano znowu błąd E10 i w obiegu 0.
    Co może być? Nowe naczynie uszkodzone, czy diagnoza błędna?
    Może po wymianie przez jakiś czas trzeba układ dopełniać?

Moderowany przez ArturAVS:

Na przyszłość proszę założyć własny temat, a nie podpinać się do cudzego, w którym dyskusja dawno się skończyła. Dziękuję.

• #2 20929398
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3274
    Skoro dolewanie wody rozwiązuje problem to raczej gdzieś jest wyciek.
  • #3 20930697
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    proponijje sprawdzić i ustawić cisńienie powietrza w przeponowym, następnie dobrze odpowietrzyc układ i niech pochodzi kilka dni i sie odpowietrzy, a jeśli dalej będzie spadać to wyciek na intalacji.
    Pytanie - czy odpływ z zaworu bezpieczeństwa jest kontrolowany czy leci w kanał?
  • #4 20944042
    zeppelin60
    Poziom 14  
    W sumie po wymianie chodzi 2 tyg. chyba tylko były 2 doby gdy nie trzeba było rano uzupełniać. Ciśnienie w przeponowym jest . Zbliżenie na część systemu grzewczego z widocznymi elementami elektrycznymi i hydraulicznymi. Uzupełnianie ok. 0,5 l według licznika wody. Zawór bezpieczeństwa jest w obudowie kotła i nie ma wyprowadzonego odpływu na zewnątrz, ale jest sucho pod nim, odpowietrznik automatyczny też nie ma zacieków/wycieków, jak nowy. Układ grzania zasobnika cwu jest odcięty, bo nie używam: cwu jest grzana w osobnym bojlerze elektrycznym (PV). no i na układzie obiegowym nie ma śladów , część rur (pcv) idzie w ścianach oczywiście, ale nie ma plam ani ociekania po rurach na dół pionów. Codziennie te ok. 0,5 l dosilam i gdzieś powinno wypływać. Już się zastanawiam nad nieszczelnością wymiennika pierwotnego, szłoby wtedy w komin ze spalinami... Widok na instalację hydrauliczną wewnątrz kotła z widocznymi miedzianymi rurami i złączami.
  • #5 20945125
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Witam.
    zeppelin60 napisał:
    Zawór bezpieczeństwa jest w obudowie kotła i nie ma wyprowadzonego odpływu na zewnątrz
    Jest odpływ z zaworu bezpieczeństwa wyprowadzony na zewnątrz. Spójrz od spodu kotła. Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem czerwoną strzałką:
    Zawór bezpieczeństwa na kotle z czerwoną strzałką wskazującą odpływ.

zeppelin60 napisał:
    Układ grzania zasobnika cwu jest odcięty, bo nie używam: cwu jest grzana w osobnym bojlerze elektrycznym (PV).
    To bardzo poważny błąd. Zaworów między kotłem a zasobnikiem nie powinno się zamykać, nawet jeśli nie podgrzewasz CWU kotłem.

Jeszcze takie pytanie. Po uzupełnieniu wody, gdy już rozgrzeje się instalacja CO, jakie jest ciśnienie? Czy przypadkiem nie dochodzi do 3 barów, lub nawet je lekko przekracza?

zeppelin60 napisał:
    Już się zastanawiam nad nieszczelnością wymiennika pierwotnego, szłoby wtedy w komin ze spalinami...
    Niestety bardzo prawdopodobne, tylko że idzie nie do komina, a odpływa razem z kondensatem.
    Po zakończeniu grzania wieczorem, wyłącz kocioł, poczekaj godzinę, skontroluj ciśnienie i ewentualnie uzupełnij jeśli będzie zbyt niskie (możesz uzupełnić do 1,5 bara), następnie wyjmij rurę odpływu kondensatu i włóż do jakiegoś naczynia. Następnego dnia przed włączeniem kotła, sprawdź czy coś napłynęło do naczynia i ile. Test przeprowadź w czasie bezdeszczowej pogody.
  • #6 20945918
    zeppelin60
    Poziom 14  
    OK, odpływ z psv jest na dole, ale posadzka pod kotłem nie jest zalana/zawilgocona.
    Zawory do zasobnika były zawsze otwarte, teraz serwisant je zamknął by wykluczyć ubytki przez układ cwu.
    W czasie pracy ciśnienie utrzymuje się ok.1,2 bar. W nocy kocioł się wyłącza gdy przechodzi na temp. 20 st C (w ciągu dnia 22 stC).
    Czytałem o tym sprawdzeniu przez odpływ z kondensatu, zrobiłem mniej więcej taki eksperyment przed przyjazdem serwisu, nic nie wypływało po wyłączeniu , ale powtórzę go skrupulatniej.
    Zastanawiam się czy na czas próby nie odciąć układu c.o. zrbić ciśnienie w samym kotle ?
  • #7 20947030
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Często szukamy przyczyn wycieków w kotle a jest na instalacji. Przy pracującym układzie CO bywa że wycieki szybko wysychają. Szukamy bardzo dokładnie, dotykając każde połączenie rur. Bywało że wycieki pojawiły się w posadce lub ścianie. Wykwity pojawiały się po jakimś okresie
  • #8 21276389
    zeppelin60
    Poziom 14  
    Nie ma co przedłużać wątku: po przeróżnych próbach nie znalazłem miejsca, ale chyba się samo zaklajstrowało (kamień?), bo teraz uzupełniam tylko co kilka tygodni. I tak musi zostać, sezon grzewczy się zaczął, jak wyjdzie coś konkretnie, będzie wiadomo.
  • #9 21853924
    zeppelin60
    Poziom 14  
    Piec padł w styczniu, po 15 latach pracy. Wymieniony na Viessmann Vitodens

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spadku ciśnienia w obiegu CO w kotle Immergas Victrix 26.2.I, który po wymianie naczynia wzbiorczego na nowe oryginalne nadal traci ciśnienie poniżej 1 bara i wyświetla błąd E10. Pomimo braku widocznych wycieków i suchej podłogi pod kotłem, konieczne jest codzienne uzupełnianie około 0,5 litra wody. Zawór bezpieczeństwa (PSV) ma odpływ wyprowadzony na zewnątrz, co jest istotne do kontroli ewentualnych wycieków. Zamknięcie zaworów między kotłem a zasobnikiem CWU miało wykluczyć ubytki przez ten układ, jednak problem utrzymuje się. Zalecane jest sprawdzenie i ustawienie ciśnienia powietrza w naczyniu przeponowym, dokładne odpowietrzenie instalacji oraz kontrola odpływu kondensatu pod kątem utraty wody. Możliwe, że wyciek jest niewidoczny, np. w instalacji lub przez wymiennik pierwotny, gdzie woda może ulatniać się z kondensatem. Po dłuższym czasie problem częściowo ustąpił, co może wskazywać na samoistne uszczelnienie układu (np. przez kamień). Ostatecznie piec uległ awarii po 15 latach i został wymieniony na model Viessmann Vitodens.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA