logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy można sterowań folię grzewczą (podczerwień) włącznikiem oświetlenia?

daniel_wroclaw 27 Sty 2024 10:14 267 3
REKLAMA
  • #1 20931197
    daniel_wroclaw
    Poziom 7  
    Ocena: 5

Mam małą łazienkę o powierzchni 2m2 i ogrzewam ją grzejnikiem (woda, centralne). Mieszkanie znajduje się na parterze w kamienicy i chcę zwalczyć efekt zimnej podłogi. Czasami wentylator w łazience jest sprzężony z oświetleniem, co oznacza, że włącza się podczas przebywania osób w łazience. Chciałbym osiągnąć ten sam efekt z podłogą. Chciałbym tymczasowo podgrzać panel winylowy, pod którym znajdowałaby się folia grzewcza (podczerwień).
    Pytanie do osób, które mają folię podczerwieniową w podłodze: Czy osiągnę chwilowy efekt podgrzewania podłogi podczas przebywania w łazience?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20931300
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 722
    Ogrzewanie podłogi to nie światło, jak włączysz to dopiero po kilkunastu minutach zauważysz efekt, dlatego montuje się to z regulatorem. Oczywiście można włączyć ją wyłącznikiem oświetlenia ale szybciej wyjdziesz nim się podłoga nagrzeje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20931525
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3862
    daniel_wroclaw napisał:
    Czy osiągnę chwilowy efekt podgrzewania podłogi podczas przebywania w łazience?
    Nie, bo bezwładność takiej podłogi jest znacznie większa. A to oznacza, że czas nagrzewania do momentu aż zaczniesz odczuwać ciepło będzie wynosić od kilkudziesięciu minut w górę. Uzależnienie ogrzewania podłogowego od
    wyłącznika światła będzie więc tylko zbędnym marnowaniem coraz droższej energii.

Znacznie lepszym pomysłem jest zastosowanie regulatora programowanego z zegarem, który pozwoli utrzymać temperaturę podłogi na zadanym poziomie komfortu a także włączy system w tych godzinach, gdy korzystanie z łazienki jest najbardziej intensywne. Za pomocą zegara można także odciąć zasilanie ogrzewania, na przykład wtedy, kiedy domownicy są poza domem, w pracy, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20932126
    daniel_wroclaw
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    "Same folie grzewcze nagrzewają się do temperatury 60 stopni Celsjusza w ciągu zaledwie 2 minut. Od razu zaczynają oddawać ciepło, a temperatura w pomieszczeniu zaczyna wzrastać po około 10 minutach."
    Użyję najmocniejszej folii i spróbuję połączyć z oświetleniem. Chcę osiągnąć efekt po wzięciu prysznicu (czyli jakieś 3 min). Jeśli efektu nie będzie to podłączę na stałe. Tak czy siak użyję oczywiście sterownik z prostym sterowaniem.
REKLAMA