cliniccar napisał: Właśnie nie widzę żadnej różnicy między indukcją a grzałkami, tyle że indukcja jest 2 do 3 razy droższa. Chyba że się mylę.
Bo tak jest. Zdecydowanie lepiej kocioł elektryczny grzałkowy niż indukcyjny. Grzałki (rezystory) to najefektywniejszy i najbardziej niezawodny sposób przetwarzania energii elektrycznej w ciepło. Ponadto jest to rozwiązanie proste i tanie konstrukcyjnie.
Oczywiście pisząc o elektryczności, mam na myśli sytuację, gdzie ciepło uzyskujemy tylko z energii elektrycznej.
Co do wypowiedzi kolegi
@sigwa18, to chyba była skierowana do mnie, sądząc po odnośniku do mojego postu:
sigwa18 napisał: >>20932282
A co wg ciebie ma taki kocioł indukcyjny, czego nie dają grzałki poza marketingowym bełkotem?
Moja odpowiedź - NIC.
Natomiast w odpowiedzi na pytanie autora tematu, wyraźnie zasugerowałem wybór elektrycznego kotła grzałkowego:
Rysio4001 napisał: cliniccar napisał: To z innej beczki, czy piec elektryczny z grzałkami czy indukcyjny?
Z grzałkami mniej zawodny, oraz łatwiejszy i pewnie tańszy w naprawach.
Ponadto nigdzie nie wymieniłem żadnej zalety kotła elektrycznego indukcyjnego nad grzałkowym, bo uważam, że takowych nie ma.