logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł indukcyjny do domu 115m² z podłogówką?

cliniccar 27 Sty 2024 12:55 6255 22
REKLAMA
  • #1 20931433
    cliniccar
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Jestem na etapie konczenia domu jednorowdzinnego, parterowy 115 m z garazem 150
    Pytanie jest do was jaki piec czy kociol indukcyjny tam zastosowac. dodam ze wszedzie jest podlogowka.
    Jezeli macie jakies rady chetnie wyslucham.
  • REKLAMA
  • #2 20931580
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Po co chcesz przepłacić za coś co nie jest lepsze od zwykłej grzałki z termostatem. Dwa rachunki za prąd cię zjedzą. Myślałeś o kotle na gaz ziemny czy nawet LPG?
  • #3 20931655
    cliniccar
    Poziom 9  
    LPG, czy cn nie wchodzi w grę. Tylko prąd dlatego pytam jaki
  • #4 20931729
    sigwa18
    Poziom 43  
    Masz jakeś dane jakie jest zapotrzebowanie energetyczne do ogrzewania? Masz fotowoltaikę?
  • REKLAMA
  • #5 20931835
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 396
    Dom 115 m2, nie wiemy jak ocieplony. Pewnie ok.40 W/m2 można przyjąć, czyli prawie 5 kW potrzeba do grzania. Zależy też jaką temperaturę Kolega i jego rodzina preferują. Moim zdaniem koszty go zabiją... Zwłaszcza teraz, kiedy po przekroczeniu 2000 kWh rocznie cena energii el. idzie w kosmos.
    Jeśli dom jest na etapie kończenia i nadal chcesz grzać go bezpośrednio prądem to izolacja i okna muszą być z najwyższej półki. A i to nie wiem czy dużo pomoże... Może pomyśl o klimatyzatorach? Dom możesz wtedy grzać do temperatur niższych, a dogrzewać tylko pomieszczenia w których długo się przebywa.
  • #6 20932208
    cliniccar
    Poziom 9  
    Tak fotowoltaika około 5kw na dach , plus wiatrak 1.8 kw , ale realnie 1.3 daje, w środku już jest instalacja zrobiona pod 2 klimatyzatory ok 3.7 kw. Średnia temp w domu 19 stopni. Dodam że dość dobrze ocieplone ponieważ gdy koło -4 na zewnątrz to w domu koło 13 stopni się utrzymuje w ciągu dnia, dobrze nasłonecznione mam pokoje plus salonu jadalnia
  • REKLAMA
  • #7 20932218
    dzidek1968
    Poziom 28  
    cliniccar napisał:
    Średnia temp w domu 19 stopni. Dodam że dość dobrze ocieplone ponieważ gdy koło -4 na zewnątrz to w domu koło 13 stopni się utrzymuje w ciągu dnia, dobrze nasłonecznione mam pokoje plus salonu jadalnia

Sam widzisz ile jest zmiennych, tutaj nikt Ci na Twoje pytanie nie odpowie. Musisz znaleźć kogoś, kto zajmuje się tym profesjonalnie, przyjdzie na obiekt, weźmie projekt i wszystko policzy. Inaczej raczej się nie da ;-). Nawet taki sam dom, ale inaczej zorientowany geograficznie, będzie wymagał innego zapotrzebowania na energię.
  • #8 20932282
    cliniccar
    Poziom 9  
    To z innej beczki , czy pięć elektryczny z grzałkami czy indukcyjny?
  • REKLAMA
  • #9 20932322
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1063
    Witam.
    cliniccar napisał:
    To z innej beczki, czy piec elektryczny z grzałkami czy indukcyjny?
    Z grzałkami mniej zawodny, oraz łatwiejszy i pewnie tańszy w naprawach.

cliniccar napisał:
    LPG, czy CNG nie wchodzi w grę. Tylko prąd, dlatego pytam jaki.
    cliniccar napisał:
    Dodam, że wszędzie jest podłogówka.
    W takiej sytuacji, może warto pomyśleć o pompie ciepła. Koszty prądu do ogrzewania będą zdecydowanie niższe, niż kotłem elektrycznym.
  • #10 20932437
    sigwa18
    Poziom 43  
    >>20932282
    A co wg ciebie ma takiego kocioł indukcyjny czego nie dają grzałki poza marketingowym bełkotem?
  • #11 20932686
    cliniccar
    Poziom 9  

Właśnie nie widzę żadnej różnicy między indukcją a grzałkami, tyle że indukcja jest 2 do 3 razy droższa. Chyba że się mylę.
  • #12 20932774
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1447
    cliniccar napisał:
    Właśnie nie widzę żadnej różnicy między indukcją a grzałkami, tyle że indukcja jest 2 do 3 razy droższa. Chyba że się mylę.

Nie, nie mylisz się, indukcja to tylko marketing, ale ja bym się absolutnie w kocioł elektryczny nie pchał, jak chcesz grzać prądem to tylko PC powietrzna, stawiasz za domem na małym postumencie i masz gwarantowane 2-3 razy mniejsze zużycie energii. Tym bardziej że za parę lat wejdzie ETS2 i ceny energii u nas pójdą do góry i to sporo.
    Poczytaj zanim wdepniesz w bagno bo potem będzie kosztowne wychodzenie z tego.
  • #13 20932818
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    Jeśli to nowy dom wg WT 2021> to na cele CO potrzebna jest moc rzędu 3-4kW.
    Kupowanie kotła indukcyjnego to kompletny bezsens , wywalenie pieniędzy.
    Najtaniej( ale tylko na etapie inwestycji) można to zrealizować w formie grzałki przepływowej+ czujnik przepływy+ pompa obiegowa+ termostat.
    Na rynku jest pełno kotłów elektrycznych, używany w dobrym stanie można kupić 1000-1500 zł.
    Przyjmując minimalne założenia dla WT 2021 Twój dom potrzebuje na cele CO ok. 7MWh energii. Nawet optymalizując taryfy, nie zejdziesz z kosztami na samo CO poniżej 5-6 tys/rok, a normalnie ( z CWU) może wyjść 7-8 tys/rok.
    Montując mała pompę ciepła ( wcale nie najtańszą) za 25 tys ( z robocizną)+wymiennik CWU koszty roczne nie przekroczą 2,5 tys zł/rok na samo CO. Z CWU góra 3 tys./rok.
    Koszt kotła indukcyjnego to 8-10 tys+ ogrzewacze punktowe CWU+ robocizna zahaczy o 16-18 tys zł.
    Montaż nowego kotłą elektrycznego + CWU jak wyżej to min 8-10 tys.
    Niezłym rozwiązaniem byłoby zamontowanie kilku klimatyzatorów, ale wyjdzie porównywalnie do kotła indukcyjnego, a pieniądze na podłogówkę już i tak wydane.
  • #14 20932981
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Mam kolegę, który takie rozwiązanie testował. Raczej z ciekawości, bo ma PC i PV, tyle że lubi coś sam sprawdzić. Zamontował (w swoim kilkuletnim domu) taki piec w zeszłą zimę i trochę poćwiczył. Na początku sam nie mógł uwierzyć, że to może tyle energii pochłaniać :-). Owszem, sam piec jest mały i stosunkowo tani, ale żre tyle kWh że klękajcie narody... Nie pamiętam już liczb, mogę go zapytać w tygodniu jakie były wyniki "badań".
  • #15 20932991
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    dzidek1968 napisał:
    Owszem, sam piec jest mały i stosunkowo tani
    Chyba nie wiesz, o czym jest ten temat. Ok. 10 000PLN.
  • #16 20933176
    sigwa18
    Poziom 43  
    W stosunku do pompy ciepła.
  • #17 20933314
    dzidek1968
    Poziom 28  
    balonika3 napisał:
    dzidek1968 napisał:
    Owszem, sam piec jest mały i stosunkowo tani
    Chyba nie wiesz, o czym jest ten temat. Ok. 10 000PLN.

Tak jak dodał Kol. Sigwa. Stosunkowo, czyli w STOSUNKU do czegoś, w tym przypadku do PC ;-). Jeśli PC to 50-70 tysięcy, a taki piec to 10-12, to chyba jest stosunkowo tanio ;-)
    Pozdr.
  • #18 20933326
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1063
    cliniccar napisał:
    Bo tak jest. Zdecydowanie lepiej kocioł elektryczny grzałkowy niż indukcyjny. Grzałki (rezystory) to najefektywniejszy i najbardziej niezawodny sposób przetwarzania energii elektrycznej w ciepło. Ponadto jest to rozwiązanie proste i tanie konstrukcyjnie.
    Oczywiście pisząc o elektryczności, mam na myśli sytuację, gdzie ciepło uzyskujemy tylko z energii elektrycznej.

Co do wypowiedzi kolegi @sigwa18, to chyba była skierowana do mnie, sądząc po odnośniku do mojego postu:
    sigwa18 napisał:
    >>20932282
    A co wg ciebie ma taki kocioł indukcyjny, czego nie dają grzałki poza marketingowym bełkotem?
    Moja odpowiedź - NIC.
    Natomiast w odpowiedzi na pytanie autora tematu, wyraźnie zasugerowałem wybór elektrycznego kotła grzałkowego:
    Rysio4001 napisał:
    cliniccar napisał:
    To z innej beczki, czy piec elektryczny z grzałkami czy indukcyjny?
    Z grzałkami mniej zawodny, oraz łatwiejszy i pewnie tańszy w naprawach.
    Ponadto nigdzie nie wymieniłem żadnej zalety kotła elektrycznego indukcyjnego nad grzałkowym, bo uważam, że takowych nie ma.
  • #19 20933363
    sigwa18
    Poziom 43  
    Wszelkie zalety kotłów indukcyjnych i elektrodowych należy wsadzić miedzy bajki. Elektrodowe maja pewne zalety ale to przy mocach grubo ponad 50 kW. Indukcyjne to tylko jak skomplikować prostą rzecz bez zalet. Co innego kuchenka indukcyjna tam takie rozwiązanie ma sens bo ciężko grzałkę wkładać do garnka. Co do odpowiedzi dla autora tematu. To pompa ciepła ,ale droga w montażu. Kocioł na gaz ,można nawet stosować butle 33kg i tak będzie taniej niż kocioł na grzałki. Choć kocioł na grzałki będzie najtańszy w zakupie i montażu ale wygeneruje największe rachunki.
  • #20 20933417
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    dzidek1968 napisał:
    Tak jak dodał Kol. Sigwa. Stosunkowo, czyli w STOSUNKU do czegoś, w tym przypadku do PC . Jeśli PC to 50-70 tysięcy, a taki piec to 10-12, to chyba jest stosunkowo tanio

I tak powtarzacie gdzieś zasłyszane wieści.
    Na dom 115 m2 ( domniemam, że nowy, bo autor się nie wypowiedział w tej sprawie) potrzebna jest pompa 4-6kW.
    Sredniej klasy urzadzenie kosztuje 14 tys zł, z wymiennikiem CWU 200l do ogarnięcia za 25-27 tys. z 8%VAT na gotowo, a jak ktoś chce optymalizować to nawet taniej, bo sa tańsze pompy i przyzwoitej jakości. Do tego
    50-70 tys. to kosztują pompy gruntowe, które wg mnie są całkowicie bez sensu na małe i średnie budynki.
  • #21 20933502
    sigwa18
    Poziom 43  
    Gruntowe są drogie ale najbardziej wydajne (lepszy wspołcznikik cp i przy tej samej mocy temperatura punktu biwalentnęgo jest niższa -temperatura poniżej której pompa zaczynia nie wyrabiać). Do powietrznych wypadało by mieć alternatywę w postaci innego źródła ciepła.
  • #22 20933524
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Powtarzasz opinie sprzed 10 lat. Współczesna dobrze dobrana pompa powietrze woda może zapewanić pokrycie zapotrzebowania budynku do -20* .
    Co do wydajności to zgoda, ale...Powietrze woda będzie droższa w sezonie na taki budynek o 500 zł /sezon.
    Przy różnicach w cenie zakupu i instalacji rzedu 15-25 tys. i nie zwróci się nigdy.
    Bardzo dużo pomp gruntowych to typ on-off, wymagający miejsca na duże bufory. Nie są to wcale ciche urządzenia, przecietną gruntówkę słychać z każdego miejsca w małym domu
  • #23 20933615
    dzidek1968
    Poziom 28  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    dzidek1968 napisał:
    Tak jak dodał Kol. Sigwa. Stosunkowo, czyli w STOSUNKU do czegoś, w tym przypadku do PC . Jeśli PC to 50-70 tysięcy, a taki piec to 10-12, to chyba jest stosunkowo tanio

I tak powtarzacie gdzieś zasłyszane wieści.

Nie powtarzam "gdzieś zasłyszanych wieści", tylko w zeszłym tygodniu wysyłałem klientowi ofertę na PC Mitsubishi. Fakt że na mocniejszą, bo dom ok. 200 m2, może faktycznie lekko przesadziłem z ceną dla 115 m2 ;-).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kotła do ogrzewania domu o powierzchni 115 m² z podłogowym systemem grzewczym. Użytkownik poszukuje rozwiązania elektrycznego, jednak wielu uczestników sugeruje, że kocioł indukcyjny jest nieopłacalny w porównaniu do tradycyjnych grzałek elektrycznych. Wskazano na wysokie koszty eksploatacji energii elektrycznej, zwłaszcza przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło. Uczestnicy dyskusji zalecają rozważenie pompy ciepła jako bardziej efektywnego i tańszego w dłuższej perspektywie rozwiązania. Podkreślono również znaczenie odpowiedniej izolacji budynku oraz możliwości wykorzystania energii z fotowoltaiki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA