meteo123 napisał: Fachowiec od pomp obliczył mi pompe 9 kw i ok 4500 kwh na sezon
Skoro wyliczył, że 55kWh/m2/rok, to jak zostało wyliczona , że ma być 9kW pompa? Dla jakich warunków pracy?
Nam wychodzi 12MWh/scop=3,2 czyli max 3,75MWh prądu, w praktyce powinno być mniej.
Mam taką realizacje w domu 145m2 z 2009, 90% grzejniki stalowe, CWU na 7(!) osób ii zużycie na pomie kaisai rzedu 3,8-3,9MWh rok do roku z kosztami pomp, grzałek itd. Pomoa kaisai 8kW z zapasem daje radę, temperatury na grzejnikach średnio 37*, prakrycznie nigdy nie było więcej niż 40.
Dom dobrze ocieplony jak na standardy 2009, nie modernizowany termicznie ale na pewno nie ma zużycia 55kWh/m/rok.
Zakłada sie, że w najzimniejsze 3 miesiące roku idzie 55% energii rocznej potrzebnej do ogrzewania. Czyli dziennie od grudnia do lutego potrzebujesz ok.50kWh energii . Pompa 9kW nawet po zmniejszeniu jej wydolności do 7kW w tych warunkach pracowałaby tylko 7h z 24 na dobę. Pomoa 5,5kW ( dobra, utrzymująca taką moc do -15*) bedzie pracowała ok 9 godzin na dobę. Pozostałe godziny pracy to rezerwa dla niedowiarków, że pompa jest w stanie dogrzać taki dom nawet przy -20* na zewnątrz. Pominąłem zapotrzebowanie na CWU , czyli dodatkowa godzina lub dwie pracy pompy.
Wg mnie przecietna chińska pompa 7-8kW da sobie spokojnie radę, a pompa średniej i wyzszej klasy o mocy 5-6kW