logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Multiroom Zgemma h11s - brak sygnału na niektórych kanałach

mglaziu88 28 Sty 2024 12:54 2265 5
REKLAMA
  • #1 20933038
    mglaziu88
    Poziom 2  
    Witam mam problem z działaniem drugiego dekodera Zgemma h11s. Dwa dekodery podłączone są do konwertera z podwójnym wejściem, jeden podłączony jest w salonie a drugi w pokoju i ten co jest w pokoju jest z nim problem, nie odbierają wszystkie kanaly, na niektórych nie pokazuje w ogóle siły sygnalu.
  • REKLAMA
  • #2 20933047
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Konwerter ma WYJŚCA.

Nic nie podane ustawiona głowica a zgadywać nikt nie bedzie.
    Ma być Prosty, Hot Bird i reszta na nie.

Do sprawdzenia instalacji wystarczy zamienić miejscami tunery albo przełożyć kabel na konwerterze. Prościej będzie raczej przenieść tunery.
  • REKLAMA
  • #3 20933600
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Ale on pisze
    Cytat:
    na niektórych.

Problemem może być konwerter. Jaki model?
  • REKLAMA
  • #4 20933660
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    @LeDy równie dobrze bezmyślna konfiguracja ustawień głowicy. Już kilkakrotnie spotkałem użytkowników którzy bawią się niepotrzebnie ustawianiami zaawansowanymi nie mając pojęcia co ustawiają bo przepisują jakieś tam zalecenia co znaleźli w necie.
    A potem wychodzi że ustawili konwerter na odbiór tylko w jednej polaryzacji.

Poza tym jeden dekoder mu działa na tym samym konwerterze a problem ma z drugim.
  • REKLAMA
  • #5 20934024
    mglaziu88
    Poziom 2  
    Panowie robiłem wszystko co jest możliwe czyli zmieniałem kolejność kabli do konwertera, przekładałem dekodery i ten co na dole w salonie działa prawidłowo nie działa na górze w pokoju, następnie pojechałem kupiłem kabel nowy i dalej to samo, zmieniłem konwerter na stary który miałem i dalej to samo. Przełożyłem z powrotem konwertery na ten nowy który posiadam o nazwie Konwerter quad inverto quad unicable + twin. Teraz zauważyłem że nawet spadła siła sygnalu. Wcześniej siła sygnału była w granicach 75% a jakość sygnału 91% a teraz spadła siła sygnału do 65% a jakość sygnału została ta sama 91%. Być może delikatnie przestawiłem antenę ale to nie ma znaczenia, bo zaden dekoder nie działa na gorze. Nic nie grzebałem w ustawieniach ustawienia mam tak jak kolega wyżej napisał. A nie powinienem mieć czasem dekodera z podwójną głowica? To jest ten konwerter który posiadam Konwerter quad Inverto Quad Unicable + Twin z opisem produktu i ceną.
  • #6 20934130
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Normalnie podłączone powinny być obydwa kable pod srebrne wyjścia i mają działać w obu pokojach tunery na tych samych ustawieniach bez problemu jeśli konwerter i kable są dobre.

Jeśli wyjście jest podłączane od złoty to nie będzie działać na zwykłych ustawieniach bo to unicable.
REKLAMA