logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór mieszający ustawiony na 60°C daje zimną wodę - uszkodzenie?

bolekf2 30 Sty 2024 08:48 1512 9
REKLAMA
  • #1 20935889
    bolekf2
    Poziom 15  
    Ocena: 256
    Witam mam problem z instalacją hydro w domu mieszkalnym.
    Instalacja jest wykonana wg takiego schematu:
    Schemat instalacji hydraulicznej z elementami takimi jak zawór mieszający, pompka cyrkulacyjna i zasobnik.
    Kiedy testowałem działanie instalacji, pompka cyrkulacyjna była wyłączona. Problem polega na tym, że podczas korzystania z wody ciepłej, jeśli zawór mieszający ustawimy na 60st.C (w zasobniku woda jest podgrzana do ok. 50st.C), to przez chwilę leci z kranu gorąca woda, a zdarza się tak, że po spuszczeniu 15L gorącej wody, zaczyna lecieć lodowata woda, której trzeba spuścić z kranu czasem nawet 30-40L, po czym znów zaczyna lecieć ciepła woda. Czasem potrafi się to powtórzyć.
    Jeśli przykręcimy zawór mieszający, na 38-40st.C, słychać, że zawór zaskoczy i w miarę równomiernie płynie woda o temperaturze 38-40st.C.
    Czy wskazywało by to na uszkodzenie zaworu mieszającego?
    Czy można w tej instalacji wstawić zawór, zwykły kulowy (zamykający), na zimnej wodzie, między trójnikiem nr 1, a zaworem mieszającym, żeby w razie gdyby zawór całkiem przestał działać, żeby odciąć dopływ zimnej wody, czy jednak, w takiej sytuacji zawór mieszający ma zamknięty przepływ i woda po prostu zupełnie przestałaby płynąć?
    Czy można zupełnie wyrzucić zawór mieszający z tego układu?
    Dodatkowo mam pytanie jakie powinno być ciśnienie w zbiorniku przeponowym w tej instalacji?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20935964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20935980
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 598
    U mnie zawór termostatyczny Womix TMT uszkadza się raz na rok-dwa lata. Do wymiany jest blokujący się w środku oring.
    Podobny efekt występował także przy uszkodzonym zaworze zwrotnym szeregowo z pompką (nie wiem czemu, ale zawory zwrotne w tym miejscu uszkadzają się co 3 lata - pęcznieje guma i się nie zamyka). Wtedy efekt był taki, że zaciągało zimną wodę "powrotem" do kranu. Dopóki wracała ciepła woda z rur było ok, ale jak już pociągło zimną to było chłodniej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20936450
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20936526
    bolekf2
    Poziom 15  
    Pompka cyrkulacyjna, jest podłączona do oddzielnego króćca do zasobnika, który jest pod króćcem, do którego podłączony jest zawór mieszający do zasobnika, wydaje mi się, że pompka pompuje właśnie w dół, w kierunku zasobnika, więc kierunek odpowiedni. Więc wszystko wskazuje na uszkodzenie zaworu mieszającego?
    Czy w tej instalacji można całkiem usunąć zawór mieszający?
    Jeszcze ktoś mógłby podpowiedzieć jakie ciśnienie powinno być na zbiorniku przeponowym, który podłączony jest do instalacji zimnej wody, ten niebieski, na zdjęciu i widoczny na schemacie?
  • #7 20936540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20936568
    bolekf2
    Poziom 15  
    Na zaworze zwrotnym, tym zaznaczonym, przy pompce cyrkulacji, strzałka skierowana jest w dół, więc wszystko zamontowane jest prawidłowo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20936571
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20936605
    bolekf2
    Poziom 15  
    Wymienię zawór i zobaczę, czy będzie wszystko ok, dam znać, jak już to zrobię, dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją hydro w domu, gdzie zawór mieszający ustawiony na 60°C powoduje, że po pewnym czasie z kranu leci zimna woda. Po analizie sytuacji, użytkownik został poproszony o przesłanie zdjęć instalacji oraz podanie modelu zaworu. Wskazano na możliwość uszkodzenia zaworu termostatycznego lub braku zaworów zwrotnych w linii pompy cyrkulacyjnej. Użytkownik potwierdził, że zawór zwrotny jest prawidłowo zamontowany, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzeniu zaworu mieszającego. Użytkownik planuje wymienić zawór i sprawdzić, czy problem ustąpi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA