logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Macbook Pro A1989] Trudności z uruchomieniem na baterii poniżej 95% naładowania

mrh 01 Lut 2024 12:16 492 2
  • #1 20939215
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Mam Macbook Pro A1989 i jest problem z uruchomieniem na baterii. Jak bateria ma poniżej 95% naładowania to podczas uruchamiania wyświetla się ikona słabej baterii. Muszę przetrzymać przycisk Power przez 10 sekund i potem uruchamia się normalnie lub muszę podłączyć ładowarkę. Bateria ma 540 cykli, stan pokazuje: w normie, laptop na baterii działa mi jeszcze 4-5h. Tragedii nie ma.
    Próbowałem resetować SMC, ale nic to nie dało. Chyba, że źle to robię, instrukcja wziąłem ze strony Apple.
    Co może być przyczyną trudności z uruchomieniem na baterii ?
  • #2 20939541
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Co pokazuje (System Reprt) Link
    Zrzut ekranu informacji o baterii w MacBook Pro

lub
    Apple  > "Preferencje systemowe" i wybierz " bateria/Akumulator"

2.Podłącz zasilacz MagSafe do Macbooka
    3.Przytrzymaj przez sekundę następujące klawisze: Shift + Ctrl + Alt + Power, a następnie zwolnij. Lampka na złączu zasilania powinna migać
    4.Powtórz procedurę resetowania kontrolera SMC trzy razy dla pewności

Kalibracja Aku dla MacBook , MacBook Pro . MacBook Air
    Link
  • #3 20940389
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Raport:
    [Macbook Pro A1989] Trudności z uruchomieniem na baterii poniżej 95% naładowaniaZrzut ekra....34.15.png (250.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Ja znalazłem taką instrukcję resetowania SMC:
    Cytat:
    W przypadku MacBooka z czipem zabezpieczeń Apple T2 i procesorem Intela procedura resetu SMC wygląda nieco inaczej.

Jednak zanim do niej przejdziesz, wykonaj następujące kroki:
    1.Upewnij się, że laptop jest wyłączony.
    2.Naciśnij i przytrzymaj przez 10 sekund przycisk zasilania, a następnie go puść.
    3.Odczekaj kilka sekund i włącz MacBooka w poprzez przyciśnięcie przycisku zasilania.

Jeżeli problem nadal występuje, wykonaj reset SMC:
    1.Wyłącz laptopa.
    2.Następnie na wbudowanej klawiaturze przytrzymaj następujące klawisze: Control (po lewej stronie klawiatury) + Option Alt (po lewej stronie klawiatury) + Shift (po prawej stronie klawiatury). Laptop może się wtedy uruchomić.
    3.Wskazane klawisze przytrzymaj przez 7 sekund.
    4.Następnie przyciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania.
    5.Jeżeli komputer jest włączony, w tym momencie może się wyłączyć.
    6.Następnie przytrzymaj wszystkie cztery klawisze (łącznie z przyciskiem zasilania) przez kolejne 7 sekund.
    7.Odczekaj kilka sekund i naciśnij przycisk zasilania, aby już w normalny sposób włączyć MacBooka.
REKLAMA