logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przykłady programów w C dla MSP430 - wybór kompilatora IAR czy Ide430?

Kakalia 02 Gru 2005 16:40 4417 13
REKLAMA
  • #1 2047193
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam

Jak w temacie szukam głównie przykładów programów w C dla tego procka. Ale jak macie jakieś ciekawe linki itd. to prosze o wszelkie namiary.
    Przyszła pora na mnie i musze przysiąść do tego procka. Dorwałem IAR'a z "witaminkami" i chyba śmiga tylko że ja programuje w Dev-C++ i w Pascalu nie programowałem wsześniej procków. Dlatego głównie chodzi mi o jakieś przykłady, im wiecej tym lepiej. Ztargnałem tez Ide430 i nie wiem który kompilator wybrać.

Prosze wszytkich siedzących w temacie o pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2048893
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
  • #3 2049482
    Kakalia
    Poziom 18  
    Dzieki wszystko mi sie przyda doslownie kazdy namiar:]

kamiljus jak masz jeszcze cosik dja znać.

Ten ostatni link coś nie działa:/
  • REKLAMA
  • #4 2049613
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Szczerze mówiąc to jestem wielkim laikiem w tych sprawach. Niestety pod MSP430 nie ma narazie żadnych książek. Ale przykłady i nota aplikacyjna dużo pomagają. Hmm drugi link nie wiem czemu Ci nie działa. Mi na mozilli działa, a na konquerorze nie chce się wczytać strona. Powiedz pod jakiego MSP interesują cię przykłady to podam link do gotowego pliku, a nie do strony.
    A tak apropos kompilatora: Ja pracuję na mspgcc: jest darmowy, nie ma żadnych ograniczeń.
  • #5 2049667
    Kakalia
    Poziom 18  
    dla tego procka MSP430F169 (pamięć programu flash 60KB, pamięć danych flash 256B, pamięć RAM 2KB) ale wszystko sie przyda.

Mam Firefox i mi sie nie laduje ta strona.
  • #6 2060473
    koniuszy
    Poziom 12  
    kamiljus

Czy mógłbyś w kilku linijkach napisać jak zacząć przygodę z mspgcc ?
    Co jest niezbędne i jak skompliwać przysłowiowy "hello world"
    np na msp430F427 i jak coś takiego przesymulować, zdebugować?
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #7 2062536
    Kakalia
    Poziom 18  
    Caly opis mspgcc masz w EP zaczyna sie w numerze 3/2005 jest ladnie rozpisane, sam do tego siegnalem.

Szukam dalej wszystkiego na temat MSP430 wiec dajcie co macie:]

Pozdrawiam.
  • #8 2066413
    koniuszy
    Poziom 12  
    Chyba zaszła pomyłka, w EP od numeru 3/2005 zaczyna sie opis AVR - GCC a nie mspgcc. Może źle szukam :(
  • #9 2066601
    Kakalia
    Poziom 18  
    Zgodze sie dla AVR ale roznice w stosunku do msp sa chyba niewielkie po idea jest taka sama
  • #10 2072592
    koniuszy
    Poziom 12  
    Dla AVR-GCC jest AVRSIDE i AVRSTUDIO i w miare jasne helpy do tych programów co wystarcza do korzystania z gcc pod AVR, a ja chciałbym
    żeby ktoś napisał jak i jakich programów użyć w przypadku MSPGCC.
  • REKLAMA
  • #12 3457823
    grabash2
    Poziom 10  
    a ma ktos przyklady polaczenia kodu w c z kodem asemblerowym? z gory dziekuje za pomoc.
  • #13 3460956
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3746765
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Cieplo to sie robi na dworze ;) Widac ze trzeba bedzie ten procek od podstaw obadac, bo jako tako poza tym co producent oferuje chyba nic po polsku nie ma ;/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania przykładów programów w języku C dla mikrokontrolera MSP430 oraz wyboru odpowiedniego kompilatora między IAR a IDE430. Użytkownicy polecają darmowy kompilator mspgcc, który nie ma ograniczeń i jest kompatybilny z Dev-C++. Udostępniono linki do przykładów kodu w C i asemblerze, choć niektóre z nich mogą być niedostępne lub działają tylko w określonych przeglądarkach. Poruszono także temat braku polskojęzycznych materiałów i książek dotyczących MSP430, co utrudnia naukę. Wskazano na stronę producenta Texas Instruments (www.ti.com) jako główne źródło dokumentacji i przykładów. Dyskutowano o podobieństwach między mspgcc a gcc dla AVR, jednak brak jest jasnych instrukcji i narzędzi dedykowanych dla MSP430, takich jak AVRSIDE czy AVRSTUDIO dla AVR. Pojawiła się prośba o wskazówki dotyczące rozpoczęcia pracy z mspgcc, kompilacji i debugowania prostych programów typu "hello world". Wspomniano modele MSP430F169 i MSP430F427, podkreślając potrzebę przykładów dla tych układów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA