logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa Nordmende Spectra Futura brak odbioru AM, FM .

tufio 03 Lut 2024 16:50 726 9
REKLAMA
  • #1 20942947
    tufio
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Cześć.

Posiadam radio zbudowane na tranzystorach germanowych Nordmende Spectra Futura stereo. Radio nie odbiera wcale na zakresie AM na FM słychać szum. Do tej pory zrobiłem ; naprawiłem końcówki mocy,naprawiłem zasilacz,poprawiłem wszystkie luty, przedzwoniłem ścieżki, przeczyściłem isostaty posprawdzałem/powymieniałem w torze radiowym tranzystory kondensatory elektrolityczne. Pomimo tych zabiegów tor radiowy nie działa , wzmacniacz m.cz. gra elegancko. Gdzie szukać przyczyny usterki?
    Załączniki:
    • Naprawa Nordmende Spectra Futura brak odbioru AM, FM . fuiawry4.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naprawa Nordmende Spectra Futura brak odbioru AM, FM . Bez tytułu.jpg (211.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • nordmende_spectra_futura_s_9.130a_sm.pdf (4.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20944061
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1329
    No to zrobiłeś rzeczy najprostsze, ale pewnie w części niekonieczne.
    Teraz to już wymagana jest znajomość techniki radiowej.
    Bez tego prowadzenie za rękę będzie trwało długo, a skutek ?
    Jest jeszcze jedna prosta rzecz którą możesz. Na schemacie, w części radiowej, jest podanych szereg wyników pomiarów napięć jakie występują przy odbiorze AM i FM.
    Pomierz te napięcia i podaj gdzie występują odchylenia, powiedzmy ponad 10% od fabrycznych.
  • #3 20946902
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Jozgo już Ci trochę podpowiedział , tylko jak dostajesz pytanie to odpowiadaj na nie. Czy jesteś amatorem czy masz wykształcenie radiowe, czy wiesz jakie tranzystory pracują w p.cz. a jakie w m.cz. a jakie w dekoderze.To masz wszystko zapisane, wymieniłeś tranzystory na inne czy na polskie. Czy wiesz które obwody są wejściowe a które obwody heterodyny, to jest opisane tylko czy się w tym orientujesz. Zacząć trzeba od AM Dł ( LW) tu nie trzeba generatora bo wskazówkę ustaw mniej więcej na 227 kHz i sprawdz czy cewka heterodyny nie jest pogryziona przez myszy no i sprawdż też cewkę wejściową LW. Zobacz też jakie są napięcia na tranzystorach w p. cz. czy się różnią od tych na schemacie i pamiętaj że to są tranzystory germanowe. Pamiętaj co napisał Ci jozgo.
  • REKLAMA
  • #4 20948216
    tufio
    Poziom 3  
    DIORADIO napisał:
    tylko jak dostajesz pytanie to odpowiadaj na nie.

Kolego DIORADIO grzeczniej trochę , proszę bez pouczeń i spoufalania sie per ty. Nie przypominam sobie abyśmy brudzia pili...
    Kolega jest pewnie emerytem i ma sporo wolnego czasu ja natomiast nie mam go za dużo.
    DIORADIO napisał:
    Czy jesteś amatorem czy masz wykształcenie radiowe

Nie mam.
    DIORADIO napisał:
    czy wiesz jakie tranzystory pracują w p.cz.

Nie wiem
    DIORADIO napisał:
    a jakie w m.cz. a jakie w dekoderze

Wiem
    DIORADIO napisał:
    wymieniłeś tranzystory na inne czy na polskie.

Wymieniłem dokładnie na takie same i tego samego producenta.
    DIORADIO napisał:
    Czy wiesz które obwody są wejściowe a które obwody heterodyny, to jest opisane tylko czy się w tym orientujesz.

Nie wiem.
    Wszystkie cewki itp. są ok żadnych uszkodzeń mechanicznych , nie wiem która cewka jest od czego.Zcznę od sprawdzenia napięc oczym pisał Jozgo.Prosze o wskazówki i pomoc -dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 20948242
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Czekam na Twoją odpowiedż, a podpowiedż moja jest taka. TR1 wzm.w.cz. FM. TR2 mieszacz i heterodyna FM, TR4wzm.p.cz.AM i FM, TR5 wzm.p.cz.AM i FM, TR 6 wzm.p.cz. AM i FM, BF IV dyskryminator FM,BF V detektor AM, TR3 heterodyna AM,TR19 pilot 19 kHz,TR 20 -38 kHz,TR 22 podnośna, TR 23/24 dekoder, TR 7,8,9,10,11.14,15,16,17,18 wzm.m.cz. TR12,13,stabilizator.
  • #6 20948271
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Tak na szybko proponuję sprawdzić wartości rezystorów R-617 i R-289, nie mierz ich w układzie, dopiero po wylutowaniu.
  • REKLAMA
  • #7 20948303
    DIORADIO
    Poziom 32  
    UUU widzę że korona ci spadła, gdybyś do mnie tak się zwrócił nie zwracał bym na to uwagi ale nie wymagaj żebym kłaniał się w pas i pana hrabiego czymś poniżył. Tych którzy tu opisują swoje problemy traktuję po koleżeńsku i nie mam zamiaru bawić się w konwenanse i pisać per PAN. Potrzebujesz pomocy więc staram się pomóc. Jestem pod wrażeniem że udało ci się znaleść takie tranzystory (germanowe). Taka rada , wszystkie cewki sprawdż omomierzem czy mają "przejście" to ważne. I nie mniej ważne jest to czy wiesz jak działa radio. Po co wymieniałeś tranzystory i kondensatory elektrolityczne mateda macajewa nie sprawdziła się? PO to są mierniki elektroniczne aby z nich korzystać. No i co dalej? Gdybyś miał kłopoty to weż instrukcję serwisową od Amatora stereo, porównując schematy są podobne nawet dekoder stereo to pomoże. Ale skoro masz znikomą wiedzę radiową ale wielkie mniemanie o sobie to jakoś sobie poradzisz.
  • #8 20948434
    tufio
    Poziom 3  
    DIORADIO napisał:
    UUU widzę że korona ci spadła, gdybyś do mnie tak się zwrócił nie zwracał bym na to uwagi ale nie wymagaj żebym kłaniał się w pas i pana hrabiego czymś poniżył

Nie przesadzaj ,skończmy już to bicie piany.Za otrzymaną pomoc dziękuję.
    Pomierzyłem napięcia te które są na schemacie (oprócz tych w głowicy UKF) i tak; R246 zakresy D-1,24V , Ś-1,45V K-1,32V UKF-0V.
    R189 D-60mV Ś-60mV K-120mV UKF 40mV
    R256 na wszystkich zakresach 150-200 mV
    R260 D,Ś,K-1,5V UKF-0V
    Stereo dekoder
    R312-0V
    R304-3,6V
    R324-17V
    R340-R341 po 5,7V na strone.

Dodano po 2 [minuty]:

dzg4 napisał:
    Tak na szybko proponuję sprawdzić wartości rezystorów R-617 i R-289, nie mierz ich w układzie, dopiero po wylutowaniu.

Sa nowe o nominalnej wartości.
  • #9 20948961
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2998
    Przedstawione wyniki pomiarów napiec budzą wątpliwości co do poprawności ich wykonania . Tak więc w zakresie UKF rezystor R189 jest odłączony od napięcia zasilania, skąd 40mV ? Ponadto, prąd kolektora tranzystora geterodyny wynosi zwykle około 1 mA, co powinno spowodować spadek napięcia na rezystorze R189 o około 1 V na zakresach AM, a nie 60-120 mV. Rezystor R 260 na wszystkich pasmach jest podłączony do zasilania , dlaczego na UKF 0V? Schemat układu z przedstawionymi komponentami i połączeniami. Schemat części obwodu z tranzystorem i rezystorami, zaznaczone napięcia.
  • #10 20950086
    tufio
    Poziom 3  
    aksakal napisał:
    Przedstawione wyniki pomiarów napiec budzą wątpliwości

Zgadzam się z Tobą, choć nie w tym kontekscie co napisałeś .Pomiary wykonałem myślę poprawnie , raczej nie jest to zadanie ponad moje siły.
    Ale wykonam ponownie.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

aksakal napisał:
    Budzą wątpliwości co do poprawności ich wykonania.

Chyba miałeś rację, zmierzyłem ponownie. Przy okazji zauważyłem uszkodzony R281, który wymieniłem.
    R289-16,4V
    R246 AM,FM-15mV,
    C289-16,4V,
    R189-FM-0V ,AM-1,3V
    R260- AM/FM-1,46V
    R256 D-0,68V S,K-123mV, UKF-63mV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem Nordmende Spectra Futura, które nie odbiera sygnału AM, a na FM słychać jedynie szum. Przeprowadził szereg napraw, w tym wymianę tranzystorów i kondensatorów, jednak tor radiowy nadal nie działa. Uczestnicy dyskusji sugerują pomiar napięć w różnych punktach układu oraz sprawdzenie cewki heterodyny i rezystorów. Wskazują na konieczność znajomości schematu oraz działania poszczególnych komponentów, takich jak tranzystory w torze p.cz. i m.cz. Użytkownik potwierdza wykonanie pomiarów, które budzą wątpliwości, i wymienia uszkodzony rezystor R281, co może wskazywać na postęp w diagnozowaniu usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA