logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje

murison 03 Lut 2024 20:21 1188 7
  • #1 20943309
    murison
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam,

od dłuższego czasu chciałem opisać swoje wrażenia / przemyślenia po ponad 10 lat użytkowania w/w zmywarki. Trochę dla innych, trochę dla siebie żeby usystematyzować to sobie (witaj drogi pamiętniczku :) ). Zakupiona w roku 2013 - więc niedługo stuknie 11 lat w służbie. Przez początkowe kilka lat (z 5, może 6) użytkowana z proszkiem do zmywarek Finish lub Ludwik. Potem głównie kapsułki "miękkie" (głównie fairy, czasem finish). Generalnie dosyć szybko wyszło kilka mankamentów:
    - mniejsze kubki / szklanki postawione w rogach kosza raczej nie będą domyte
    - proszek często zawieszał się w pojemniku (tabletki też). Pojemnik ma "gładkie" ścianki - a nowsze modele z tego co widzę zazwyczaj mają na dolnej ściance takie dwa żeberka na których jak kapsułka leży to łatwiej jej się ześlizgnąć)
    - pojemnik na sztućce ma dedykowane jedno miejsce - nie przesuwa się swobodnie wzdłuż prętów jak to bywa u innych producentów
    - uszczelka drzwi jest dosyć "obfita" - przesuwając dolny kosz łatwo można o nią zahaczyć. a że osadzona jest niespecjalnie ciasno - to i łatwo można ją w ten sposób wyrwać (co też stało sie dość szybko)

z plusów:
    + łatwe w obsłudze składanie i rozkładanie dodatkowych prętów w dolnym koszu (bez plastikowych zatrzasków)
    + obsługa programatora raczej intuicyjna

po pewnym czasie powiedzmy 5-6 lat okazało się też że dolna uszczelka drzwiczek "wylata". A jest to element zaprasowany fabrycznie w ścianę drzwiczek i niespecjalnie da się go wymienić (zdaje się że nie występuje nawet jako część zamienna). Także po pewnym czasie "zabawy" z nią (i kolejnymi próbami wciskania jej na miejsce) w końcu ją wywaliłem - nie jest to niezbędny element jak się okazuje (zabezpiecza głównie przed wylewaniem się na podłogę wody spływającej z drzwiczek).

Z perspektywy czasu do plusów mogę dopisać:
    + normalny wyłącznik sieciowy, a nie jakiś mikrostyk
    a do minusów:
    - "sekwencyjny" wybór programów za pomocą jednego klawisza. A że najczęściej korzystam z programu "auto" który jest ostatni - to żeby się do niego doklikać trzeba ten jeden jedyny klawisz wcisnąć z 6 czy 7 razy. Klawisz przez to starł się, no ale na szczęście mikroprzełącznik póki co nie strajkuje.

Napotkane awarie dla porządku opiszę w odpowiedziach poniżej.

Dodano po 21 [minuty]:

Pierwsza poważniejsza awaria pojawiła się 2020-05 zatem po 7 latach. Objawiała się ona błędem E4 (przepełnienie) jeszcze w trakcie nalewania wody na starcie programu. Ze zmywarki nic się nie lało. Wymontowałem ją z zabudowy i rozebrałem - wycieków nie stwierdzono.
    Widok z tyłu rozebranej zmywarki z widoczną instalacją hydrauliczną i elektryczną. Wnętrze rozmontowanej zmywarki z widocznymi przewodami i pompą.
    Podejrzenie padło na presostat - ale ten również okazał się sprawny. Finalnie okazało się że niedrożna była rurka łącząca presostat z tą dolną miską filtra. a dokładniej to nie sam przewód, a krociec na który był on założony. Pomogło płukanie wodą od strony tego kroćca - aż w misce filtra przestały pojawiać się nowe farfocle. Nie wiem dokładnie jak to tam jest zbudowane - no ale obok tej miski gdzie są filtry i jest odejście pompy jest jakaś dodatkowa komora -chyba z pompą odpływową? no i tam robi się syfoza:
    Filtr zmywarki z brudną wodą i osadami Wiadro z brudną wodą i osadami z rurki
    Przy okazji okazało się, że ułamany jest zaczep ramienia na którym opiera się kolanko kierujące wodę do grzałki (widać to na jednym z wcześniejszych zdjęć).
    Uszkodzony biały plastikowy element na czerwonym tle.
    także finalnie podwiązałam to jakimś sznurkiem i po zawodach:
    Wnętrze zmywarki z widocznymi elementami mechanicznymi i przewodami.
    tym razem 1:0 dla mnie (przynajmniej tak się wydawało)

Dodano po 23 [minuty]:

Niestety radość nie trwała długo. Dwa miesiące później (2020-07) na wyświetlaczu wywaliło błąd E1 (zbyt długi czas pobierania wody) i tyle. Mierząc jakimś tam posiadanym "miernikiem" typu "fazer" wyglądało że napięcie do elektrozaworu aqua-stop jest podawane, ale zawór nie otwiera się. Mam trochę skomplikowane warunki zabudowy, i podczas podłączania zmywarki przewody mogły obijać się o ściany - być może podczas tej wcześniejszej "naprawy" cośtam się w tym zaworze uszkodziło - nie mam tego jak sprawdzić. Finalnie zamówiłem nowy wąż w sklepie "na północy". Oczywiście wariant "oryginał" i tam wszystko miało być ok. Niestety - okazało się że tak całkiem OK to nie jest. Bo nie dość że nowy wąż był nieco krótszy (za mało go wystawało z pancerza - więc musiałem skrócić pancerz).
    Widok na wewnętrzne elementy zmywarki ze szczegółowymi oznaczeniami przewodów wodnych.
    Co więcej: po zamontowaniu okazało się że zmywarka jakoś dłużej niż dotychczas pobiera wodę. Po sprawdzeniu, okazało się że oryginalny wąż miał na obudowie wytłoczone 4l/min, a nowy tylko 2,4l/min.
    Plastikowa część zmywarki z oznaczeniami technicznymi i napisem „STARY 4L/min”. Nowy zawór wody PY-JA15 do zmywarki z przepływem 2,5 L/min.

Sklep na szczęście uznał reklamację i obniżył cenę (chyba ok 20%)
    co ciekawe - guglając po tym PartNumber znalazłem takie coś:
    http://www.py-act.com/products.asp?type=5 - PY-JA15 - i tam też jest 4L/min. Także może z fabryki wyszła jakaś trefna partia - nie dowiemy się. Finalnie zapanował spokój

Dodano po 19 [minuty]:

W tzw. międzyczasie okazało się, że rolki po których przesuwają się prowadnice górnego kosza powycierały się, i czasami niektóre rolki spadają ze swoich osi. Ale ogólnie działać działało, więc jakoś trzeba było z tym żyć. Nadszedł 2022-08. Pamiętam że wstawiając ostatnie pranie przed wyjazdem na urlopem otwierając drzwiczki usłyszałem trzask i drzwiczki poleciały bezwiednie w dół (super początek urlopu - polecam :P ). Wyglądało że pękła sprężyna bądź jej mocowanie. No ale to też nie była awaria krytyczna, więc jakoś tam sobie z tym żyliśmy. Ale w 2022-10 znowu wywaliło błędem E4 (przepełnienie). No i nie było rady - znowu trza było to targać. Tym razem okazało się, że wąż doprowadzający wodę do górnego zraszacza zsunął się z kroćca na który był nałożony (wchodził na niego dość luźno - nawet z obejmą). Dałem obejmę ślimakową i zabezpieczyłem dodatkowo drutem.
    Połączenie węża z metalowym zaciskiem w zmywarce
    Była to też okazja żeby wymienić te zużyte rolki oraz sprężynę - okazało się że oprócz pękniętej sprężyny była też dość mocno zużyta (naderwana) współpracująca z nią linka stalowa - także poszedł cały nowy komplet (4 kompletne rolki, sprężyna, linka).
    Zbliżenie na pękniętą stalową linkę Sprężyna zamocowana wewnątrz zmywarki, częściowo uszkodzona.
    Stare rolki były jak widać w stanie agonalnym - plastik łuszczył się i odpadał płatami:
    Zużyte rolki prowadnic i sprężyna ze zużytą linką stalową na papierowym ręczniku. Zużyte plastikowe rolki z zmywarki na biało-czerwonym tle.
    Składając całość okazało się, że obejma ślimakowa nie mieści się w tym miejscu (obudowa zahacza o ślimak), wiec musiałem ją obrócić na drugą stronę)
    Fragment wewnętrznej konstrukcji zmywarki z naprawionym wężem wodnym i zastosowaną obejmą ślimakową. Zbliżenie na połączenie węża wodnego z obejmą ślimakową wewnątrz zmywarki.

Dodano po 10 [minuty]:

W 2023-01 pojawiła się kolejna usterka - zmywarka włącza się (bo włącznik to jest po prostu zwykłe sieciowy knefel, a nie żaden mikroprzełącznik), ale nie da się ustawić żadnego programu. Nie reaguje na klawiaturę. rozebrałem przednie drzwiczki - nawet wymontowałem płytkę z mikroswitchami - ale proste pomiary omomierzem wykazały ze tutaj wszystko jest ok.
    Rozmontowany panel sterowania zmywarki Amica Rozłożona przednia część zmywarki z widocznymi przewodami i elementami elektronicznymi
    Płytka drukowana z przyciskami i oznaczeniami w zmywarce. Zbliżenie na płytkę drukowaną z przewodami w zmywarce.
    Próbując różnych kombinacji zauważyłem, że jak trzyma się wciśnięty klawisz zmiany programu to po naciśnięciu wyłącznika (bo przez chwilę jeszcze jest napięcie - pewnie jakieś kondensatory muszą sie rozładować) program przełącza się na pierwszy (10min płukanie). Idąc tym tropem - udało mi się go uruchomić (trzeba trzymając wciśnięty klawisz PROG wyłączyć a następnie natychmiast ponownie włączyć włącznik sieciowy - zanim zaniknie zasilanie). Niestety w ten sposób działa tylko na załączenie pierwszego programu. ale po przemieleniu go - potem już panel sterujący wrócił do życia i można było dla kolejnego cyklu normalnie wybrać inny program.
    Po paru takich razach problem wziął i zniknął - zatem no naprawione to nie jest, ale przestało dokuczać (pewnie chwilowo).

Dodano po 8 [minuty]:

I tak docieramy do dnia dzisiejszego (2024-02, zatem 10lat i 10miesięcy od zakupu). Obecnie od pewnego czasu występuje takie kombo:
    * pompa wody odpływowej wydaje dziwny dźwięk - zwłaszcza zaraz jak się włączy. jakby coś w środku sie urwało i tłukło o obudowe. ale potem ten dźwięk cichnie i działa normalnie
    * zmywarka nie grzeje wody - a przynajmniej słabiutko (dolewam wrzątku z czajnika, bo na zimno to kiepsko myje i tłuszcz oblepia filtry)
    * programy trwają dłużej - jakby zegar jej spowolnił.
    * znowu pojawił się problem z niedziałającą klawiaturą - dalej działa "obejście na gazomierzu"

no i mam dylemat. co robić? wymieniać grzałkę? a może płyta sterująca? korci mnie żeby rozebrać ten zasobnik z elektroniką - może jakieś kondensatory popuchły i stąd takie cyrki? Sam raczej nie mam skilli żeby to wymienić, ale pewnie znalazłbym jakiegoś wirtuoza lutownicy - o ile to to.
    Niby po takim czasie można by kupić nową - ale jak popatrzyłem po mediamarktach czy neonetach w okolicy - to jakieś to takie tandetne wszystko że aż żal patrzeć nie mówiąc o dotykaniu... Kupie nową i szlag ją trafi po 3 latach? no to chyba wole sie bawić ze starą... co myslicie?
  • #2 20944051
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3757
    Pomierz grzałkę na początek i sprawdź czujnik ciśnieniowy załączania grzałki.
    Jeżeli chcesz nowe urządzenie to tylko coś z Bosch bez systemu Zeolith. Obecnie właścicielem Amica jest chiński koncern Midea i nie niestety nie można polecić tych maszyn.
  • #3 21140435
    murison
    Poziom 10  
    A więc nadszedł kolejny epizod mojej epopei z przedmiotowym urządzeniem. Jeszcze przed wielkanocą (czyli 2024-03) zamówiłem części (czyli grzałkę , czujnik temperatury i pompę odpływową). Niestety, potem zapadłem na kryzys motywacji i chwile to trwało - dopiero na początku 2024-06 zakasałem rękawy i wziąłem się w końcu do roboty: gdzieś kiedyś widziałem jakiś film instruktażowy (od innego modelu zmywarki - chyba ten) na którym wymiana grzałki zaczynała się od zdjęcia dołu. Podążyłem więc tym tokiem nie myśląc wiele. Położyłem zmywarkę na bok - wyszło że na stronę przewodu odpływowego
    Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje
    Okazało się że to ta zła strona i dostęp do grzałki jest od drugiej - co w sumie można było chyba przewidzieć, no ale wyszło jak wyszło. Zatem i tak trzeba było przewrócić na drugi bok - płaszczem wodnym do dołu. a zdjęcie samego dołu to i tak za mało, i boczek też trzeba było zdjąć. No ale teraz to już luksus, dostęp jest do wszystkiego:
    Co dalej: można było teraz zmierzyć grzałkę omomierzem - pomiar wykazał rozwarcie. Czyli jogi babu, wymieniamy grzałkę. Oczywiście upierdliwe jest rozcięcie tych fabrycznych opasek zaciskowych, ale jakoś sie udało. Również upierdliwe jest odpinanie tych konektorów, bo nie są to zwykłe wsuwki, ale mają też takie nieoczywiste zatrzaski. No ale udało sie:
    Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje
    założyłem więc nową grzałkę, poskładałem wszystko do kupy i odpaliłem na próbę program "Rapid 45", który grzeje wodę najmocniej
    Cytat:
    * mycie w 55
    * płukanie
    * płukanie w 70

No i przyłożenie termopary do rury zaraz za wylotem z grzałki pokazało:
    Przy okazji okazało się że śmieszny jest algorytm sterowania temperaturą. Spodziewałem się że będzie tak że grzałka grzeje aż dojdzie do zadanej temperatury, i dalej termostat będzie utrzymywał zadaną temp. ale okazuje sie że nie - grzałka grzeje osiągnie zadaną temp, po czym wyłącza się i już się nie włącza aż do odpompowania wody. dopiero po odpompowaniu wody i nabraniu nowej (do kolejnej części programu mycia) grzałka się włącza i grzeje aż do osiągnięcia zadanej temperatury. Ot, ciekawostka.

Dalej wziąłem się za pompę odpływową - znowu położyłem zmywarkę na bok (tym razem już ten poprawny) i wyciągnąłem starą pompę. Z racji tego że jak pisałem wcześniej wydawała ona z siebie czasem jakieś nieokreślone hałasy, oraz odpompowywanie wody trwało dłużej niż kiedyś - spodziewałem się że będzie widać jakieś uszkodzenia (np. brak łopatki). Ale nie, wyglądała ok. jednak stwierdziłem że jak już kupiłem ta nowa pompe i mam to wszystko wybebeszone - ty wymienię ją też:
    Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje Amica ZIM-427 Doświadczenia z użytkowania przez 10 lat - mankamenty i obserwacje
    Ponownie poskładałem wszystko do kupy - a tu klops, zmywarka nie startuje. Słychać że pobiera wodę, po czym odpompowuje jej część i pobiera dalej i tak kilka razy - po czym wywala błąd E1 "zbyt długi czas pobierania wody". Przyczyna było zamoczenie styków przepływomierza w płaszczu wodnym. Przy przechylaniu trzeba na to uważać! Po osuszeniu styków na szczęście wszystko wróciło do normy.
    W zasadzie w tym modelu powinno dać się wymienić grzałkę bez zdejmowania spodu - tylko problematyczne by było zdjęcie tych fabrycznych opasek. Założyłem opaski ślimakowe tak, że dostęp do śrub ślimakowych jest od razu po ściągnięciu boku.

Przy okazji zaobserwowałem jeszcze jedną ciekawostkę - pod koniec cyklu jak zmywarka zaczyna odpompowywać wodę, to grzałka cały czas jest jeszcze pod napięciem. A że cyrkulacja wody przez grzałke wtedy już ustaje, to następuje wzrost temperatury grzałki. Jest to dosyć zaskakujące - spodziewałbym się że grzałka powinna zostać wyłączona przed rozpoczęciem wypompowywania wody. No ale jest jak jest. Mamy 2024-07 - jestem miesiąc po tej wymianie - wszystko wróciło do normy. Zmywarka grzeje, domywa, dosusza - wszystko ok. Zobaczymy ile to teraz podziała...
  • #4 21244717
    murison
    Poziom 10  
    2024-09 strzeliła druga sprężyna. no także cóż - zamówiłem nową, wymiana i cześć.
    Wnętrze zmywarki z widoczną sprężyną i metalowymi elementami.
    Ponadto - górny spryskiwacz obracał sie z oporem. rozebrałem go i przeleciałem dookoła papierem pińcetką - teraz jest jak szkło! (kinkietów nie wieszałem - #pdk )
    Elementy spryskiwacza zmywarki, papier ścierny i akcesoria na tle drewnianego krzesła.
    Po takiej operacji obraca sie już lekko
  • #5 21373781
    murison
    Poziom 10  
    2024-12 - przy włączaniu wysadziło bezpieczniki i zmywarka przestała dawać znaki życia (po wciśnięciu guzika jest cisza). Na szybko sprawdziłem włącznik, ale wyglądał na sprawny. Potem nie bardzo miałem czas się tym zajmować, więc ze 4 tygodnie stała nieruszana - aż do dzisiaj. Po otworzeniu skrzynki ze sterownikiem od razu było widać okopcony bezpiecznik (3,15 A).
    Widok wnętrza skrzynki ze sterownikiem zmywarki z widocznymi przewodami i komponentami elektronicznymi.
    Innych uszkodzeń nie widać. Wymieniłem go i elektronika ożyła. Niestety - jest inny problem. Zmywarka na chwilę obecną jedyne co robi, to wypompowuje wodę i pobiera nową. Potem słychać tylko prztykanie przekaźników i buczenie z wnętrza (nie ze skrzynki sterownika). Zatem chyba pompa myjąca stoi. Może któryś z kolegów ma pomysł co dalej? Bez rozbierania chyba się nie obejdzie?
    wygląda na problem podobny do tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3975677.html
  • #6 21377211
    murison
    Poziom 10  
    Po zdjęciu spodu jest dostęp do silnika i pompy. Jest też widoczny tył wału silnika - co więcej, daje się obracać śrubokrętem. Na początku chyba był minimalny opór, ale potem już bez specjalnego oporu. Wymontowałem też i zmierzyłem kondensator (chyba rozruchowy) - zgodnie ze swoim oznaczeniem powinien mieć 5 µF 5%. Na moim mierniku pokazuje 4,85 µF:
    Kondensator trzymany w ręce obok multimetru pokazującego 4,85 µF.
    Myślałem, że może była to kwestia "zastania się" łożysk (może kamień, może rdza?), ale po zmontowaniu wszystkiego jednak sytuacja jest bez zmian.
    Zrobiłem jeszcze jedną partyzancką próbę - odpalenia "na pych". Jak już pójdzie napięcie na pompę i słychać to buczenie (dostęp do kostki jest - napięcie dochodzi), to przykładam śrubokręt i obracam wałem - pompa rusza. Buczenie słychać dalej.
    Może jednak to ten kondensator? Dowiemy się we wtorek...
  • #7 21857837
    jarkuw
    Poziom 2  
    Ocena: 14
    Witam. Moja Amica ZIM 427 ma obecnie 15 lat. Potwierdzam problemy z wylatującą uszczelką, zużyciem rolek koszy. 5 lat temu złamała się blokada klapki na kapsułkę. Kleiłem ją, kombinowałem, aż padło całkiem. Na początku wrzucałem kapsułkę do środka do czasu zakupu używanej części i wymiany - prosta sprawa. 2 lata temu miałem awarię płyty głównej. Po włączeniu zasilania nie było żadnej reakcji - wyświetlacz ciemny. Myślałem, że jakiś bezpiecznik, ale pomiary wykazały, że problem jest w płycie głównej. Zakup używanej ok. 400 zł (podpatrzone z aukcji z archiwum Allegro), natomiast nie było żadnej dostępnej w tym okresie. Wyciągnąłem płytę i znajomy naprawił mi ją za 100 zł zgodnie z podpowiedzią z tematu tu na elektrodzie o zasilaniu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2890960.html . Dokładnie to samo się zadziało - układ zasilania płyty głównej - jakiś rezystor i coś jeszcze do wymiany. Już zastanawiałem się nad nową zmywarką, ale tak jak ty, po obejrzeniu kilku nowych modeli i poczytaniu opinii (nowe po kilku miesiącach ciekną i nie domywają naczyń albo całkiem padają) ochota na zakup mi przeszła. Pompa wody od dłuższego czasu jest głośniejsza, bucząca, ale cały czas wszystko działa, także nic na razie z tym nie robię. Myślę nad zmianą dolnego kosza, bo już rdzewieje, a powłoka na nim puchnie. Chyba w niedługim czasie może się rozpaść. Poza tymi przygodami mogę polecić ten model. Gdyby w sprzedaży była dostępna nowa, kupiłbym drugi raz tę samą zmywarkę.
  • #8 21857870
    murison
    Poziom 10  
    >>21857837
    W moim przypadku tamta ostatnia opisana awaria była awarią ostateczną. Szczegóły tu: Link. W skrócie to wygląda, że przepaliło się uzwojenie rozruchowe w silniku pompy myjącej. Koszt nowej pompy to było chyba z 500 zł, używki gdzieś chyba w granicach 350. Stwierdziłem, że masa krytyczna została przekroczona i nasza przygoda dobiegła końca.

Następcą została zmywarka Whirlpool WSIO 3T125 6PE X - wrażenia tutaj: Link. Swoje mankamenty ma, ale ogólnie jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amica ZIM-427 była użytkowana przez ponad 10 lat, podczas których ujawniły się liczne mankamenty, takie jak niedomywanie naczyń w rogach kosza, problemy z zawieszaniem się proszku i kapsułek w pojemniku, ograniczona ruchomość pojemnika na sztućce oraz obfita uszczelka drzwi utrudniająca przesuwanie dolnego kosza. Po około 11 latach pojawiły się awarie techniczne: wymiana grzałki, czujnika temperatury, pompy odpływowej oraz sprężyn w mechanizmach. Problemy z obracaniem górnego spryskiwacza rozwiązano poprzez czyszczenie. W końcowej fazie użytkowania zmywarka przestała działać – uszkodzeniu uległ bezpiecznik i prawdopodobnie pompa myjąca, której silnik miał przepalone uzwojenie rozruchowe. Próby diagnozy obejmowały pomiary kondensatora rozruchowego i ręczne obracanie wału pompy. Koszt naprawy pompy był wysoki, co skłoniło do zakupu nowego urządzenia. Wskazano, że obecny właściciel marki Amica to chiński koncern Midea, a rekomendacją dla nowych zmywarek jest marka Bosch bez systemu Zeolith. Następcą Amica ZIM-427 został model Whirlpool WSIO 3T125 6PE X, który ma swoje mankamenty, ale jest oceniany pozytywnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA