logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zabezpieczeń do rozdzielnic AC/DC dla instalacji PV Sofar i FoxEss

Mopsiq83 03 Lut 2024 21:21 1005 6
REKLAMA
  • #1 20943436
    Mopsiq83
    Poziom 10  

Witam,
    obecnie posiadam od 3 lat instalację PV na dachu budynku składającą się z falownika Sofar 4,4 KTL-X oraz 16 paneli x 315 - co daje instalację 5,04 kWp.

Rozdzielnica AC i DC pokazana na zdjęciach:
    DC:
    - Ogranicznik przepięć 1000DC T1+T2 Phoenix KOD PRODUCENTA 2801162
    AC:
    - Wyłącznik nadprądowy Noark 400 V IP20 10 A Noark 100051
    - Noark Ogr. przep., typ I+II, 275 V AC, 12,5 kA, Noark 103340

Ogranicznik przepięć DC marki Phoenix Contact w rozdzielnicy Widok rozdzielnicy z ogranicznikami przepięć Noark

Będę rozszerzał instalację o drugą, ale już na gruncie.
    Wybór padł na falownik FoxEss T5 G3 oraz 10 paneli x 480, co da instalację 4,8 kWp.
    Ponieważ instalacje mocowo zbliżone do siebie, pierwsza działa bezawaryjnie do tej pory, to pomyślałem, że odwzoruję zabezpieczenia AC i DC i takie same zamontuję przy drugiej instalacji. Sprawdzając ceny, trochę zbiło mnie z tropu. Sam ogranicznik przepięć Noarka kosztuje około 700 zł, a Phoenixa około 300 zł.
    Czy możecie mi polecić jakieś zabezpieczenia nie z najniższej półki - ale tak, żeby w miarę zabezpieczyły instalację i nie kosztowały za dużo? Dodatkowo, czy w rozdzielnicy DC nie powinno jeszcze być rozłącznika bezpiecznikowego?

Drugie pytanie, pierwsza instalacja jest wpięta w rozdzielnicę w domu, druga będzie wpięta w skrzynkę PGE w granicy działki. Chciałbym jakiś licznik zużycia/produkcji z obu instalacji. Jak ugryźć temat?
  • REKLAMA
  • #2 20943781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20944079
    Mopsiq83
    Poziom 10  
    w3501yyyy napisał:
    W celach użytkowych przydałby się ogranicznik przepięć oraz rozłącznik zaraz przy panelach na konstrukcji.
    Koncepcja jest taka że w tej nowej instalacji, falownik rozdzielnica DC i AC będą pod konstrukcja z panelami, a od falownika około 30mb kabel ziemny 5x4mm do skrzynki w granicy

w3501yyyy napisał:
    Skąd jesteś?

Podkarpacie okolice J-awia

Dodano po 5 [minuty]:

Dzisiaj jestem na wyjeździe i u znajomego obczaiłem jego 2 instalacje
    Zbliżenie na rozdzielnicę elektryczną z zabezpieczeniami DEHNguard. Skrzynka z ogranicznikami przepięć marki BRITEC w instalacji elektrycznej Zbliżenie na rozdzielnicę PV-DC i PV-AC z zabezpieczeniami instalacji fotowoltaicznej.
    Jak jego zabezpieczenia? Też nie ma co kopiować od niego?
  • REKLAMA
  • #4 20944110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20947067
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Mopsiq83 napisał:
    druga będzie wpięta w skrzynkę PGE w granicy działki

Jeżeli to ich rozdzielnica to najpierw zapytaj o zgodę PGE czy możesz się tam wpiąć. Wiem, że bywają z tym problemy.
  • REKLAMA
  • #6 20947595
    Mopsiq83
    Poziom 10  
    Przemko21 napisał:
    Jeżeli to ich rozdzielnica to najpierw zapytaj o zgodę PGE czy możesz się tam wpiąć. Wiem, że bywają z tym problemy.
    Już pytałem skrzynka na dole podzielona jakby na 2 sekcje, po lewej plexa z plombami mnie do ruszenia, a po prawej jest plexa z kablem od domu i do niego można się wpiac
  • #7 20948022
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 389
    Mopsiq83 napisał:

Czy możecie mi polecić jakieś zabezpieczenia nie z najniższej półki - ale tak, żeby w miarę zabezpieczyły instalację i nie kosztowały za dużo?

Ja używam DEHN 952510 ( T2 ), kosztuje ok. 350 zł. Chyba że nie będziesz w stanie uzyskać minimalnych odległości od instalacji odgromowej, to wtedy niestety musisz założyć T1+T2.
    Przede wszystkim jest to na pewno ogranicznik typu Y na napięcie 1000 V, czego niestety nie można z całą pewnością powiedzieć o wielu innych, które mają WKŁADKI na 1000 V. Swego czasu na forum Froniusa sprowokowałem dyskusję na ten temat, ponieważ nie dawał mi spokoju absurd oznaczenia ograniczników Noarka. Sprawa nawet oparła się o jakiś dział w Noarku, bo przedstawiciel nie umiał miarodajnie odpowiedzieć na moje pytania :-). Ale jak to w życiu, temat się rozpłynął, ja kupuję DEHN bo mam pewność. Moim zdaniem te ograniczniki typu Y, które mają wkładki na 1000 V, jako całość są de facto na 2000 V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację PV z falownikiem Sofar 4,4 KTL-X i planuje rozszerzenie o nową instalację z falownikiem FoxEss T5 G3. W dyskusji poruszono kwestie doboru zabezpieczeń AC i DC, w tym ograniczników przepięć i wyłączników nadprądowych. Użytkownik zauważył różnice w cenach między produktami Noarka a Phoenixem, co wzbudziło jego wątpliwości. Uczestnicy forum sugerowali, aby zamiast FoxEss zainstalować drugi falownik Sofar, co umożliwiłoby lepszą integrację systemów. Podkreślono również znaczenie uzyskania zgody PGE na podłączenie do rozdzielnicy oraz omówiono różne modele ograniczników przepięć, w tym DEHN 952510.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA