logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz SR 6008 nie reaguje-próba wgrania firmware przez RS232?

zeman23 03 Lut 2024 23:50 750 13
  • #1 20943684
    zeman23
    Poziom 10  
    Ocena: 2

Witam. Jak w temacie. Amplituner po włączeniu do sieci słychać tylko dźwięk załączonego przekaźnika. Nie reaguje na żadne przyciski, wyświetlacz zgaszony, żadna z diod LED na froncie się nie świeci. Mam serwisówkę. Sprawdzałem poszczególne napięcia zasilania i sygnały protect. Wszystko ok. Ewidentnie z procka nie wychodzą sygnały. Podejrzewam uszkodzenie IC201 ewentualnie zawartości pamięci. Siedzi tam R5F56108VNFP. Moje pytanie jest takie, czy można próbować wrzucić firmware po RS232? Bo mam pliki. W dokumentacji serwisowej jest taka możliwość, ale pisze, że przy nawiązaniu komunikacji należy użyć kombinacji przycisków SOUND MODE i M-DAX. Ale skoro nic nie działa, to czy to ma jakiś sens?
    Pzdr
    Tomek
  • #3 20945395
    zeman23
    Poziom 10  
    Niestety zero reakcji
  • #4 20945428
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 156
    @zeman23
    Zacznij od zasilacza elki, diody Elektrolity filtrujące i przesyłowe w obrębie scalaków
  • #6 20945459
    zeman23
    Poziom 10  
    Sprawdzałem.brakuje napięcia 4,19V z regulatora NJM2887.Ale sygnał załaczenia tego układu wychodzi z IC 201
    Czy podanie z zewn zasilacza sygnału na 1 pin tego regulatora powinno spowodować zaświecenie wyswietlacza?Napięcie VDD oraz VH jest ok.
  • #7 20947846
    Jaro89
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Dziwne że nikt o to nie zapytał jeszcze ale czy sprawdzałeś czy procesor ma zegar? Układ resetu czy sygnał reset nie jest podawany cały czas?
  • #8 20947938
    zeman23
    Poziom 10  
    Dziękuje za odzew.Czytałem gdzięś wątek aby właśnie sprawdzić kwarc ale póki co jeszcze tego nie zrobiłem. musze pożyczyć oscyloskop z roboty:).Sprawdze jeszcze ten sygnał resetu...
  • #9 20952370
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Sprawdzałeś czy procek w ogóle dostaje zasilanie? Coś niby mierzyłeś i jest ok, tylko co? Ba.. na guziku włączania też powinno być. Jest?
  • #10 20955178
    zeman23
    Poziom 10  
    Sprawdziłem kwarc. Jest w porządku, więc taktowanie raczej ok. Zasilanie procka jest. Napięcie na przycisku 3,3V. Spróbwałem dzisiaj wgrać firmware.Udało mi się wejść w tryb programowania-zapaliła się czerwona dioda.Proces zakonczył się powodzeniem.Po tym amplituner zaczął sie właczać z przycisku.Regował na klawisze na płycie.Po przejsciu w STBY czerwona dioda.Ale nie świecił wyświetlacz mimo tego że pojawiło sie brakujące napiecie 4,19V na F+. Sprawdziłem pozostałe VDD 3,3V i VH ok 41V . Spróbowałem kilka razy zrobić reset jak radził kolega Zdzich42 w 2 poście.Lecz nie dało to rezultatów.Co gorsza w pewnym momencie przestał reagować.Wyłaczyłem go z prądu.Po ponownym włączeniu już nie cyka przekaznik.Sprawdziłem tylko ze jest 3,3 na właczniku...
  • #11 20959000
    zeman23
    Poziom 10  
    Jest stan po wygraniu firmware. Ampli się włącza. Po kilku sekundach słychać przekaźnik od wzmacniacza mocy. Końcówka po jakimś czasie się nagrzewa. Tylko ten nieświecący wyświetlacz. Wszystkie napięcia zasilania na nim są. Czy to może być jakiś problem związany z softem?Czy poleciał...
  • #12 20963457
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Wyświetlacz jest najczęściej ogarniany przez procek główny i jeśli nie wywala z powodu protekta, tylko odpala do stałej zielonej diody to wszystko powinno być ok. Jak nie, to na linii procek-wyświetlacz coś leży, skoro zasilania są na froncie ok. Zostaje też kwestia softu który wrzuciłeś. Skąd jest i czy to na pewno od tego modelu i wersji, bo może dlatego nie ogarnia komunikacji z frontem, jest po prostu do bardzo podobnego modelu, a wiadomo że producent leniwy i ampli to niemal kalki... z drobnymi różnicami jak obrócenie 2 pinów od sterowania wyświetlaczem.
  • #13 20971044
    zeman23
    Poziom 10  
    Witam po dluższej przerwie.udało sie ogarnąć temat.Na jednej z diod w układzie żażenia F- zimny lut.Nie sprawiał wrażenia że cos jest z nim nie tak.Profilaktycznie przeleciałem wyświetlacz i okolice.Po skonfigurowaniu apli działa jak trzeba.Dziękuje wszystkim którzy zainteresowali się tematem i chcieli pomóc.
    Do zamknięcia
  • #14 20987808
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    O panie, patrzysz i nie grzmisz. Pytać na forum o ampli i nie sprawdzić nawet oczami, czy podstawa podstaw się pali, co widać bez problemu po zgaszeniu światła wieczorem lub nawet zasłaniając wyświetlacz. Nawet otwierać i mierzyć nie trzeba. Masakra, co teraz za specjaliści grzebią w sprzętach. Potem człowiek się nadziwić nie może skąd ampli ma 4 usterki w totalnie różnych odnogach i miejscach zamiast 1. Ale też pochwała za to że w ogóle wróciłeś i odpisałeś. Niektórzy nawet się nie przyznają do takich wielbłądów diagnostycznych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Marantz SR 6008 nie reaguje po włączeniu, słychać jedynie dźwięk przekaźnika, brak reakcji na przyciski oraz wyświetlacz. Użytkownik sprawdził napięcia zasilania i sygnały protect, podejrzewając uszkodzenie IC201 lub pamięci. Po próbie wgrania firmware przez RS232, amplituner zaczął reagować, ale wyświetlacz pozostał nieaktywny mimo obecności napięcia 4,19V. Użytkownik zidentyfikował problem z zimnym lutem na diodzie w układzie zasilania, co po naprawie przywróciło pełną funkcjonalność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA