logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica DIM435ABG samo włączanie się zmywarki - kondensator czy moduł?

mechaniksnow 05 Lut 2024 10:02 1080 8
REKLAMA
  • #1 20945728
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam zainteresowanych.
    Zmywarka Amica DIM 435 ABG, około 4-5 letnia, zaczyna wariować tzn. potrafi sama się załączyć kilka razy, przy tym wydaje piszczące dźwięki. Jest to uciążliwe w nocy. Trzeba ją odłączyć od napięcia. Już kiedyś działo się coś podobnego tylko mniej intensywne. Wtedy była jeszcze na gwarancji fabrycznej, był gość z serwisu pogrzebał coś w module głównym, nieudolnie wlutował kondensator MKP, nie wiem o jakiej wartości bo wstawił bez oznaczeń. To co zrobił niewiele pomogło.

Wstawiłem inny kondensator MKP, wartość jego wtedy znalazłem gdzieś w internecie. Na foto to jest ten żółty prostokątny największy z MKP. Elektrolity posprawdzałem, wydawały się być ok. Zmywarka przez jakiś czas działała poprawnie lecz teraz zaczyna się od nowa. Przeglądnięty moduł wyświetlacza w drzwiach i profilaktycznie kable łączące moduły.

Czyżby znowu któryś kondensator stracił pojemność? Właściciel zmywarki ma możliwość zakupu nowego modułu w podobno dobrych pieniądzach ale ten moduł jest bez wsadu. Pytanie do bardziej doświadczonych; co może być przyczyną takich objawów? Drugie zapytanie; czy ktoś tu na forum jest w stanie zaprogramować czysty moduł?
    Amica DIM435ABG samo włączanie się zmywarki - kondensator czy moduł?moduł Amic...435ABG.jpg (191.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20946007
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    mechaniksnow napisał:
    nieudolnie wlutował kondensator MKP, nie wiem o jakiej wartości bo wstawił bez oznaczeń.To co zrobił niewiele pomogło

Nie pomogło i nie pomoże bo ten żółty kondensator jest "wpięty" równolegle do zasilania przetwornicy i jest zastosowany tyko jako przeciwzakłóceniowy.
    Przyczyną załączania zmywarki mogą być zanieczyszczone mikrosłicze na module sterowania.
  • REKLAMA
  • #3 20946260
    mechaniksnow
    Poziom 3  

Moduł sterowania przeglądałem, optycznie był w super stanie, mikroswitche mierzyłem multimetrem, wyglądało, że są ok...
  • REKLAMA
  • #4 20946331
    cezet
    mechaniksnow napisał:
    około 4-5 letnia, zaczyna wariować tzn. potrafi sama się załączyć kilka razy, przy tym wydaje piszczące dźwięki.

Konkretnie, to co się dzieje kiedy sama się załącza?
  • REKLAMA
  • #5 20947829
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Jeśli się sama załączy to nie można wtedy zmieniać programów, trzeba kilka razy włączyć i wyłączyć. Oprócz tego piszczy tak jak przy zmianie programów. Może to faktycznie wariuje panel sterowania. Przy oględzinach nie był jakiś zaśniedziały czy zaparowany, pomiar mikroswitchy był poprawny. Może to ten scalak na panelu sterowania wariuje?
  • #6 20947865
    cezet
    Umyj ten panel benzyną extrakcyjną, izopropanolem. Może to pomoże.
  • #7 20949592
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 51

Dzień dobry.
    A czy przypadkiem nie dzieje się tak, że jest minimalny wyciek gdzieś na dole i zmywarka się włącza, by móc uruchomić pompę do spuszczania wody? Zmywarka ma taki specjalny czujnik do sprawdzania wycieków. Jest na samym dole, poniżej linii obu pomp.
  • #8 20957925
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Witam ponownie
    Nie ma wody na tacce ociekowej zmywarki, pompa spustowa się nie załącza. To jest taki objaw tego tego samoczynnego załączania się zmywarki jakby świrował moduł, tylko który ?
  • #9 21065251
    mechaniksnow
    Poziom 3  
    Temat przedawniony, można zamknąć. Nie udało się rozwiązać problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica DIM 435 ABG, mająca około 4-5 lat, wykazuje problemy z samoczynnym włączaniem się oraz wydawaniem piszczących dźwięków. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory lub mikroswitche w module sterowania. W przeszłości serwis wymienił kondensator MKP, co nie przyniosło trwałej poprawy. Użytkownik sprawdził stan mikroswitchy oraz moduł wyświetlacza, jednak problem nadal występuje. Inna sugestia dotyczyła możliwości wycieku wody, ale użytkownik potwierdził, że nie ma wody w tacce ociekowej. Dyskusja zakończyła się stwierdzeniem, że problem nie został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA