logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica DIM436ABH - zmywarka nie uruchamia się, co sprawdzić?

Hep 23 Sie 2024 22:18 597 4
REKLAMA
  • #1 21201634
    Hep
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Cześć, mam taki przypadek - Amica DIM436ABH przestała się włączać.
    Przed tym zdarzało się, że przycisk włączania jakby nie stykał bo raz łapał raz nie. Teraz już wcale. Rozebrałem ją i wyjąłem programator. Planuje jutro miernikiem sprawdzić przycisk. Wystarczy jak sprawdzę ciągłość przykładając do nóżek przycisku? Jeśli to to, to jak szukać zamiennika? Nie wiem czy są na różne napięcia czy to bez potencjałowy? Co jeszcze mogę sprawdzić?
    W załączniku zdjęcie przycisku.

Przycisk z płytki drukowanej z LED i etykietą
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21203157
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Hep napisał:
    Wystarczy jak sprawdzę ciągłość przykładając do nóżek przycisku?

Tak. Jeśli po naciśnięciu nie będzie ciągłości, albo będzie bez naciśnięcia - do wymiany. Sprawdzaj reakcję po nacisnięciu kilkanaście razy, jeden raz nie wystarczy aby zdiagnozować (ten jeden raz może zadziałać dobrze, drugi raz już nie).
  • REKLAMA
  • #3 21203798
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Wymień, ale nie wierz, że za kolejnym razem nie "wywinie numeru"!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21203899
    hubert1188
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Sprawdź też ścieżki idące od tego switcha. Zdarza się że są zjedzone od wilgoci, w końcu to zmywarka.
  • #5 21204319
    Hep
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzięki za podpowiedzi. Przyciski wymienione i zmywarka póki co działa, ale zaskoczyło mnie trochę liche wykonanie tego układu, przynajmniej takie mam wrażenie a nie jestem ekspertem. No nic, najważniejsze że działa.
REKLAMA