logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór nagłośnienia do mieszkania: TV/Spotify, Raspberry Pi jako opcja?

Ilidan14 05 Maj 2019 11:54 819 12
REKLAMA
  • #1 17943829
    Ilidan14
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Cześć wszystkim,

Jestem całkowicie zielony w temacie audio, do tej pory wystarczały mi głośniki wbudowane w TV / telefon, ale chciałbym coś wkońcu kupić dla siebie. NIestety ostatnio brak mi czasu na zrobienie prawdziwego przeszukania internetu by samemu odnaleźć cos co mi będzie odpowiadać. A że zbliżają się moje urodziny, wypadałoby sobie zrobić prezent!

Mam nadzieje że piszę w odpowiednim miejscu, wiem że temat był poruszany pewnie tysiące razy, ale tak jak wspominałem brakuje mi czasu na przeszukanie i dopasowanie wszystkiego do moich wymagań.

Nie jest mi potrzebny głośny sprzęt, mieszkam w bloku, i zestaw będzie w pokoju 17~m2. Zależy mi na czystości dzwięku.
    Jestem programistą, i zwróciło moją uwagę ostatnio raspberry pi z nakładką audiofilską (DAC oraz wzmacniacz jako nakładka z dodatkowym zasilaniem). Czy takie rozwiązanie któś mógłby polecić/odradzić?
    Pewnie ważnym jest również podanie typu muzyki, której słucham, jest to dziwne połączenie ale głównie to : metal, folk cięzko mi stwierdzić, Podlinkuje to co obecnie słucham jako załącznik.
    Co do ceny, nie chciałbym żeby to była wysoka półka. Nie mam pojęcia w jakich cenach trzeba się rozglądać by coś ciekawego otrzymać.
    Mam nadzieje że opisałem chociaż podstawowe informacje potrzebne do udzielenia pomocy.

Pozdrawiam,
    Dominik Wojciechowski
    Załączniki:
    • Nowa playlista.txt (1.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17944014
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Chcesz stereo czy może coś z kina domowego 5.1 czy 7.1.
  • #3 17944118
    Ilidan14
    Poziom 9  
    Wystarczy stereo. Nie mam wymagań co do dźwięku przestrzennego. Wystarczy klarowny dźwięk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17945898
    salat4
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jak masz czas i istniejący sprzęt audio o zadowalającej ciebie jakości, to zakup RPi z HifiBerry to dobre rozwiazanie, ale musisz trochę się tym pobawić. Niemniej jednak działa to z dostępnymi przez sieć plikami audio jaki i ze streamingiem. Jednak ze względu na jakość, oszczędność czasu, i estetyke to polecam sprzet od Sonos. Mam takie w mieszkaniu, podobnie jak Rpi i zdecydowanie czesciej słucham na Sonosie One. Dwie sztuki możesz połączyć i wtedy naprawdę świetnie grają. Już jeden daje radę. Zaleta, ze można je dowolnie przenosić.

Inna opcja to też zamiast używania Rpi to zakup Chromecast Audio, ale dostępność jego jest coraz mniejsza i podobnie jak Rpi wymaga istniejącego zestawu stereo. Sam Chromecastem wzbogaciłem możliwości amplitunera o sieć i streaming.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17945961
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    jezeli szukasz dobrego dzwieku to racja interesuje cie uklad stereo a nie kina dowmowe czy uklady typu 10.1. Poszukaj dobrego wzmacniacz nie koniecznie z duza moca wyjsciowa ona nie ma tu az takiego znaczenia a w szegolnosci do malego pokoju moze byc nie wskazana.
    " raspberry pi z nakładką audiofilską " - to ciekawe podejscie, moze taki problem do rozwazenia, "nakladka audiofilska" czy zapewne dobry przetwornik C/A ale skoro wszystko bedzie "zasilane" slabym sygnalem tojaki to ma sens, jezeli zapewnisz dobry strumien danych bezstratny o odpowiedniej jakosci to uslyszyc co powinienes ale jak to jakis mp3 to ja bym to rozwazyl.
    Z wlasnego podworka do sluchania muzyki przy komputerze mam lampowca 2x3W i dobrane efektywne kolumny, malo co z tym zestawem da sie porownac, u znajomych sluchalem drogich zestawow po 2x150W i wiecej ale nie tedy droga.
    Pozdrawiam
  • #6 17945996
    Ilidan14
    Poziom 9  
    Jako że malina jest dla mnie ciekawym rozwiązaniem ponieważ mogłaby służyć dodatkowo jako odtwarzacz filmów/nas itd itd.
    Zaciekawily mnie takie nakładki:
    Jedna ze zintegrowanym wzmacniaczem : https://botland.com.pl/pl/raspberry-pi-karty-...d-2x55w-do-raspberry-pi-32b-616909467839.html
    A druga z samym DAC: https://botland.com.pl/pl/raspberry-pi-karty-...wiekowa-do-raspberry-pi-32b-616909467815.html

Czy patrząc na ich specyfikacje można by było im zaufać? NIe znam się na dokładnych parametrach audio, i wiem że zawsze jak jest więcej numerków przy standardzie to oznacza żę faktycznie warto więcej płacić.

I drugie pytanie, to skoro mówimy o stereo, czyli dwóch kolumnach. To na jaki model warto się zdecydować?
  • Pomocny post
    #7 17946059
    salat4
    Poziom 12  
    Ale wiesz, ze malin potrzebuje wzmocnienia i glosnikow? Napisz jaki masz budzet i rzeczywiste wymagania jak ma wspolpracowac z TV. Malina jest fajna jak ma sie czas by grzebac. W twoim przypadku moze byc kilka rozwiazan. moze soundbar z wbudwana obsluga spotify dalby rade. Jak masz wiecej urzaden co sa podpiete do TV wtedy amplituner AV i dwa glosniki maja wiekszy sens. Jednak wszystko zalezy od kasy ile chcialbys przeznaczyc. Wez pod uwage, ze twoj czas spedzony przy malinie to takze wydatek. Wszystko zalezy jak go cenisz.
  • Pomocny post
    #8 17946073
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Sound bar to najgorsze rozwiązanie. Ampli mina domowego tez obsługuje radia internetowe.

Dodano po 1 [minuty]:

Miałem soundbara. Porażka. Potem soundbara z subwooferem. Trochę lepiej ale wciąż porażka nie porównywalna z demonem. Do tego głośniki 5.1 z subwooferem i małymi dwudroznymi satelitkami

Dodano po 49 [sekundy]:

Dobry wzmacniacz i przody. Zawsze mozesz podłączyć telefon czy laptopa np po bluetooth.
  • Pomocny post
    #9 17946079
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    osobiscie nie lubie klasy D, trzeba by tego posluchac, ale te 2x55W to bym wlozyl miedzy bajki.
    TI robi ciekawe uklady, zbudowalem u siebie przetwornik do CD na PCM5122 i brzmi naprawde ladnie.
    Podoba mi sie bardzo "Prędkość: 384 kHz" tak trzymac.
    Wg. mnie zapomnij o jakichs zintegrowanych wzmacniaczach, lepszym rozwiazaniem bedzie normalny wzmacniacz stereo i dobre kolumny glosnikowe, co do modelu to niestety powinienes posluchac kilku i wybrac ten ktory tobie odpowiada, dlatego ze dany wzmacniacz bedzie wspolpracowal z danymi kolumnami i w konkretnych warunkach akustycznych wiec u jednego kolegi bedzie dobry a u innego zly (w szczegolnosci jak nie umie go wykozystac/podlaczyc/ustawic).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 17947388
    salat4
    Poziom 12  
    To zobacz w kierunku kompaktowych systemów stereo:
    Denon CEOL N10
    Yamaha Musicast N670D
    Jednak musisz je przesluchac, bo maja odmienne brzmienie. Obydwa maja wsparcie do Spotify, wejscie liniowe i cyfrowe do podlaczenia zewnetrznych sprzetow jak TV. Dodatkowo mozna podlaczyc dodatkowe glosniki i zrobic multiroom wykorzystujac ich rozwiazania HEOL i MusiCast.
  • Pomocny post
    #11 17947503
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    Możesz spojrzeć na głośniki Microlab, do tego podpiąć RPi.
    Nie określiłeś budżetu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 17960614
    Ilidan14
    Poziom 9  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, jednak dzięki waszym postom stwierdziłem że nie potrzebuje nagłośnienia, dziękuje wszystim.
  • #13 17960615
    Ilidan14
    Poziom 9  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, jednak dzięki waszym postom stwierdziłem że nie potrzebuje nagłośnienia, dziękuje wszystim.

Dodano po 1 [minuty]:

Zrezygnowałem z rozwiązań

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał rozwiązania audio do mieszkania, preferując system stereo z czystym dźwiękiem, z uwagi na małą przestrzeń (17 m²) i brak potrzeby głośnego sprzętu. Rozważał użycie Raspberry Pi z nakładkami audiofilskimi (DAC i wzmacniacz), ale otrzymał różne sugestie. Wskazano na możliwość zakupu sprzętu od Sonos, który oferuje mobilność i dobrą jakość dźwięku. Inne opcje to Chromecast Audio oraz kompaktowe systemy stereo, takie jak Denon CEOL N10 i Yamaha Musicast N670D, które obsługują Spotify. Użytkownik ostatecznie zdecydował, że nie potrzebuje nagłośnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA