logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SilverCrest HG05974 opiekacz 3w1 z Lidla - nie działa po myciu

smajler 05 Lut 2024 14:30 1878 13
REKLAMA
  • #1 20946174
    smajler
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam,
    Mam opiekacz 3w1 do kanapek/gofrów/grill z Lidla. Ostatnio wpadłem na pomysł, jak widać, średni, aby go po prostu umyć z tłuszczu itp. Miałem pewność, że żadna wielka elektronika w środku nie siedzi, żadne scalaki itp., więc po wysuszeniu nie powinno nic się stać. Po suszeniu 1-dniowym, opiekacz do gniazdka i cyk poszła różnicówka. Rozkręciłem go i w środku nic wody. Pomyślałem, że bezpiecznik termiczny, no ale ma przejście, więc raczej dobry. Kolejny to termostat. Jego nie mam jak sprawdzić, więc po prostu przewody, które do niego są podłączone, zwarłem ze sobą, aby ominąć termostat. Po podłączeniu to samo.

Obadałem, czy jest gdzieś zwarcie ochronne z plusem czy minusem, nie ma nic. Co zauważyłem, że jak jest wszystko złożone, to zanim wywali bezpieczniki, to lampka pracy na sekundę się zapali. Postawiłbym na termostat KSD 150 °C, bo to on reaguje na ciepło, no ale jak go pominąłem, to nie powinien być problemem. Same grzałki mają po 375 W i opór każdej 40 Ω pokazuje. Jedna lampka była biała, ale jest podłączona równolegle, więc nie powinna stanowić problemu. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze można sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20946181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20946203
    smajler
    Poziom 6  
    @w3501yyyy a czy miernik nie pokaże, że grzałka zwiera do ochronnego? Przykładałem miernik na przejściu jeden do blachy, do której przykręcona jest grzłka jak i kabel ochronny od spodu a druga czujkę do wejścia na grzałke i nie pokazuje miernik przejścia.
  • #4 20946278
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, @smajler, zależy od miernika i jak jest ustawiony, chyba że to automat.
  • #5 20946281
    smajler
    Poziom 6  
    @MarcinRKl zwykły multimetr z castoramy czy liroy za 30zl. Ustawiam na przejście, jak jest to wydaje sygnał dźwiękowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20946293
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Ustaw na największą wartość kΩ lub jeśli jest to możliwe, na MΩ.
  • #7 20946304
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 857
    w3501yyyy napisał:
    Jak wyzwala różnicówka to masz jakieś przywarcie do PE. Podejrzewam grzałki. Zrób zdjęcie jak wygląda wnętrze.

Coż to takiego "przywarcie"?
    Nie ma takiego terminu w elektrotechnice - jest tylko zwarcie, które dzieli się na rodzaje.

Zalace coś, wilgoć, wysuszyć, spróbować przedmuchać nagrzewnicą i pomierzyć przed podłączeniem do sieci.
  • #8 20947276
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Czasem zwykłym miernikiem nie wykryjesz upływu które wyzwoli różnicówkę.
    Dokladnie wysuszyć - zwłaszcza początki grzałek - tam minimalna wilgoć może powodować upływ który wyzwoli różnicówkę.
  • #10 20947561
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Suszyć, suszyć i jeszcze raz suszyć. Nic się tam raczej nie nie mogło zepsuć od mycia.
    Moim zdaniem, jak zostanie porządnie wysuszony na kaloryferze przez 1-2 doby to zacznie normalnie działać. Woda wlała się w jakiś krytyczny zakamarek i teraz zwiera dopóki nie wyparuje w 100%.
  • REKLAMA
  • #11 20947571
    sq3evp
    Poziom 39  
    Dokładnie tak - popieram w 300%.
    Jezeli wywala RCD a nie moduł zwarciowy to nie ma typowego zwarcia tylko upływność się pojawiła.

Tak sobie myśle, czy autor wątku weryfikował IP urządzenia?

Nawiasem mówiać gratuluję pomysły - czy opiekacz powędrował do zmywarki?
    Może jakiś element został uszkodzony przez agresywny detergent?
  • #12 20947597
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    sq3evp napisał:
    Dokładnie tak - popieram w 300%.
    Jezeli wywala RCD a nie moduł zwarciowy to nie ma typowego zwarcia tylko upływność się pojawiła.

Tak sobie myśle, czy autor wątku weryfikował IP urządzenia?

Nawiasem mówiać gratuluję pomysły - czy opiekacz powędrował do zmywarki?
    Może jakiś element został uszkodzony przez agresywny detergent?

Jak tylko wodą mył i płynem Ludwik to nic nie powinno się zepsuć.
    Kiedyś kolega zadzwonił i mówi mi, że przed chwilą w wannie wymył ekspres ciśnieniowy do kawy Siemens, bo wszędzie był strasznie zawalony kawą. Pyta mnie, ile musi minut odczekać zanim będzie mógł go włączyć do prądu.
    Powiedziałem mu, że źle zadał pytanie: nie ile minut tylko ile dni. Nakazałem mu suszyć grata na grzejniku przez tydzień.
    Był zły, bo sobie nie zdawał sprawy, że przez tyle czasu nie będzie mógł pić kawy!
    Po tygodniu zadzwonił, że uruchomił go, choć w stresie, ale wszystko działa. :D

Powiedzcie, gdzież pomysł, aby taki automatyczny ekspres, gdzie są silniki, elektronika, zasilacz, LCD myć w wannie?!
    Ale jak widać - da się i to skutecznie!
  • #13 20947631
    sq3evp
    Poziom 39  
    No ba - jak się ktoś uprze to i łodzią podwodną może się ogolić.
    Przeciętny uczestnik forum na elektrodzie jest choć trochę obeznany z techniką (w różnym stopniu - to mam na myśli) i ta wiedza nie pozwala mu być tak kreatywnym, zeby kąpać w wannie ekspres do kawy...

Co zrobić - nikt nie jest perfekcyjny...
  • #14 20975648
    smajler
    Poziom 6  
    @MarcinRKl sprawdzone i na największym 2000kΩ pokazał 1. Dzięki za radę.
    @^ToM^ suszyłem suszarką do włosów, ale pewnie mało.
    Generalnie woda wlazła w grzałki i robiła przebicie do ochronnego. Po suszeniu tygodniowym bezpieczniki wywalało po ok 3 sekundach. Podłączyłem opiekacz pod listwę bez uziemienia i nagrzałem aby odparowało. Złożony działa znakomicie.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z opiekaczem 3w1 SilverCrest HG05974, który przestał działać po myciu. Po umyciu urządzenia i wysuszeniu, różnicówka wyłączała zasilanie. Użytkownik sprawdził grzałki i termostat, ale nie znalazł zwarcia. Forumowicze sugerowali, że problem może wynikać z wilgoci w grzałkach, która powoduje upływność. Rekomendowano dokładne suszenie, w tym użycie nagrzewnicy. Po tygodniowym suszeniu opiekacz zaczął działać poprawnie, co potwierdził autor wątku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA