logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omówienie błędu E7 w klimatyzatorach Haier AS50TDDHRA-CL i 1U50MEEFRA

DRAZEK87 11 Lut 2024 20:23 19614 8
REKLAMA
  • #1 20956865
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    Ocena: 145
    Chciałbym bardziej szczegółowo wspólnie omówić występujący błąd E7 w klimatyzatorach na konkretnym modelu, a jest nim Haier 5 kW jednostka wewnętrzna: AS50TDDHRA-CL oraz zewnętrzna: 1U50MEEFRA. Problem często występujący, większości osobom znany zazwyczaj kończący się na wezwaniu serwisu i wymianie elektroniki. Jak wiadomo błąd E7 to brak komunikacji jednostki wewnętrznej z zewnętrzną spowodowany najczęściej przerwaniem przewodu lub jego poluzowaniem na zaciskach, ale nie zawsze! gdyż zdarza się konieczność wymiany płyty głównej jednostki wewnętrznej, zewnętrznej lub obu; a nawet konieczność wymiany wentylatora/ów. Czyli jednym zdaniem błąd E7 tyczy się wielu aspektów i tutaj chciałbym dowiedzieć się na jakiej zasadzie polega komunikacja co należy po kolej sprawdzić aby trafnie wyeliminować problem.

Pytanie od którego należy zacząć to czy w momencie wystąpienia błędu E7 wentylator w jednostce wewnętrznej przestaje działać?

U mnie się nie kręci po mimo wprowadzanych zmian na pilocie. Przyglądając się od strony elektronicznej jednostkce wewnętrznej bardzo szczegółowo okazuję się, że następuje brak sygnału VSP na silniku BLDC który wygląda tak:
    Bezszczotkowy silnik prądu stałego do klimatyzatora z oznaczeniami przewodów
    A żeby lepiej zrozumieć działanie takiego silnika i jego wyprowadzenia rozrysowałem jak to się ma na płycie głównej.
    Rysunek schematu połączeń elektrycznych silnika i elementów elektronicznych

Przewody silnika są oznaczone konkretnymi kolorami i mają swoje nazwy czyli:

CZERWONY to Vm główne zasilanie w tym przypadku 310V; u mnie jest 334V
    CZARNY to GND masa
    BIAŁY to VCC zasilanie elektroniki 15V jest Ok;
    NIEBIESKI to FG sygnał z czujnika jest 0v; ale w momencie ręcznego kręcenia osia silnika następuję podawanie poprawnego napięcia do procesora Ic2 pin64;
    ŻÓŁTY to VSP sygnał podający napięcie pracy im wyższe do 5V (widziałem silniki co mają do 6,5v) tym obroty wyższe i u mnie go brak gdyż z procesora Ic2 pin 4 napięcie nie ulega zmianie stałe 5V; a powinno spadać; widziałem film gdzie facet mierzy złącze bez silnika w innym starszym modelu klimatyzatora i faktycznie je miał prawidłowe pomimo błędu E7.

Sprawa kolejna która związana jest z tym błędem i omawiana na różnych forach to uszkodzony transoptor IC6 w bloku komunikacji. A dobrym przykładem na jego omówienie jest dołączony dokument w formie pdf gdzie na pierwszej stronie napisane jest aby dokonać pomiaru napięć na pinie 3 oraz 4. Dla lepszego zrozumienia rozrysowałem kolejny sektor i faktycznie mam tam niewłaściwe napięcie.
    Schemat elektryczny klimatyzatora Haier

Patrz foto na IC6 pin4 jest 5V; ale na pin3 w kierunku procesora jest 0v pomimo podmiany jak zalecają transoptora IC6 i IC4 który jak widać działa poprawnie nie ma komunikacji o czym świadczy też brak świecenia LED1; a powinna ta dioda migotać. Wszystkie rezystory i diody sprawdzone pozostały mi tylko do sprawdzenia przekaźniki i tu pytanie jak wygląda ich praca u Was? U mnie po podłączeniu do sieci po pewnym czasie następuje załączenie K1; po kolejnym czasie wyłączenie i załączenie K3 i tak co jakiś czas. Nie słyszę pracy K5 oraz K2.

Myślę, że komunikacja z jednostką zewnętrzną polega na podaniu na pin3 (C) kolejnego sygnału neutralnego (złącze CN23 jako S załączany przez przekaźnik K1) co o tym myślicie? Zaznaczam przewód pod każdym względem jest sprawny. Jak wygląda u was praca jednostki wewnętrznej szczególnie chodzi mi tu o wentylator i świecenie diody LED1 bez podłączenia jednostki zewnętrznej. A na koniec na płycie patrz foto umieszczony jest w prawym górnym rogu switch za co jest odpowiedzialny? za reset? Raz miałem sytuację po jego losowym wciśnięciu załączył mi się wentylator i kręcił na wolnych obrotach, poprawnie co zakładam, że jest sprawny ale po wyłączeniu urządzenia z sieci już ponownie nie mogłem go załączyć. Po za tym wał możemy bezproblemowo lekko kręcić/ nie stawia oporu bo widziałem uszkodzone silniki co stawiały opór.

Płyta główna jednostki wewnętrznej klimatyzatora Haier AS50TDDHRA-CL z podłączonymi kablami.

Wiele osób na forach opisują, że po wymianie płyty w jednostce wewnętrznej rozwiązuje problem z błędem E7. Czy czasem nie leży tu wina w oprogramowaniu, coś niepoprawną pracą procesora. Co wiecie na piszczcie. Ja sprawdzę jeszcze dokładnie wszystkie przekaźniki, a bym zapomniał pilot działa poprawnie; wyświetlacz na obudowie ok silnik krokowy reaguje na komendy; klima ogółem prawie nie używana.
    Załączniki:
    • e7.pdf (49.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21215405
    hawryszka
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Cześć, czy udało Ci się rozwiązać problem ?
    Mam ten sam błąd, podążam Twoimi wskazówkami szukając rozwiązania.
    Jakie masz spadki na IC6 na nogach 1-2,2-1,3-4,4-3 ??
    U mnie po podaniu 5V 50mA na nogę 1-2 na 3-4 robi się 35mV spadku , ale przy pomiarze rezystancji skacze 7ohm/ OL
    [Edit] Teraz zauważyłem że te transoptory mają napięcie 1.2-1.4 V więc pewnie w Twoim przypadku napięcie 1.22 na diodzie jest okej.

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

Na płycie dziwnie się to zachowywało więc wyciągnąłem oba IC4 oraz IC6.
    Pomiary wyszły następująco :
    IC4
    1-2 = 1048mV
    2-1 =OL
    3-4 = OL
    4-3= OL

napięcie 1.3v ograniczenie 50mA, prąd pobierany 20-30mA

3-4 =~37mV
    4-3 =~1100mV

3-4 & 4-3 = ~36ohm

IC6

1-2 = 1048mV
    2-1 =OL
    3-4 = OL
    4-3= OL

napięcie 1.3v ograniczenie 50mA, prąd pobierany 20-30mA

3-4 =~45mV
    4-3 =~1600mV

3-4 & 4-3 = 7ohm i skacze na OL jakby złącze CE/EC się zamykało i otwierało co jest bardzo dziwne. Być może dioda 1-2 w strukturze świeci/nie świeci.

Wymieniłem oba na K1010 bo takie akurat miałem pod ręką.
    Jutro płyta ląduje z powrotem w jednostce i napiszę czy jest jakiś efekt.
  • REKLAMA
  • #3 21236788
    DRAZEK87
    Poziom 15  
    Ocena: 145
    Witam nie bawiłem się w głębsza analizę transoptorów tylko zamówiłem nowe i wymieniłem; bo to groszowa sprawa ale z tego co podajesz miałem podobne pomiary; wymiana transporterów nic nie zmieniła. Ponieważ pisząc post nie miałem pod ręką jednostki zewnętrznej oczekiwałem na jej dotarcie, a jak już ją otrzymałem spoiłem z jednostką wewnętrzną i nie nastąpiła żadna zmiana nadal sprężarka nie startowała; ani wentylator w kilimie wewnętrznej, a na płycie jednostki zewnętrznej miałem błąd w postaci migania diody Led bodajże 3 co wskazuje na uszkodzony silnik sprężarki lub układu IPM zamówiłem kilka sztuk z chin i czeka mnie wymiana w wolnym czasie ale chwilowo brak czasu; ale jeśli po wymianie nie wstanie to prawdopodobnie padła sprężarka. Połączenie jednostek jedynie co mam pozytywnie to próbuje startować wentylator w jednostce zewnętrznej ale jak tylko zaczyna migać dioda led3 wskazująca błąd wszystko sie wyłącza i zapętla od nowa. Opisz jakie masz objawy na jednostce wewnętrznej i zewnętrznej zakładając, że przewód masz sprawny. Na jednostce zewnętrznej mamy 3 diody led jak reagują; na jednostce wewnętrznej jest jedna dioda led i powinna szybko mrugać jeśli komunikacja jest poprawna. Jak szybko miga to transoptory raczej są ok. Czy startuje sprężarka w jednostce zewnętrznej?
  • REKLAMA
  • #4 21574955
    vwfazi
    Poziom 11  
    Witam serdecznie, czy jest szansa na informację, co to za układ jest (IC9), ponieważ poszło napięcie 400 V przez pomyłkę i wywaliło cały przód razem z kondensatorem :( ale z nim jest łatwiej.

Z góry dziękuję za pomoc

Fragment płytki drukowanej z różnymi elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami, rezystorami i złączem, na zielonym tle PCB.
  • REKLAMA
  • #5 21577018
    nabial2227
    Poziom 5  
    >>21574955
    A6059, ale sprawdź jeszcze wszystkie diody wokół.

A ja potrzebuję się dowiedzieć, co można wstawić w miejsce transoptora IC4? Jest na nim napisane L1830 i za nic nie mogę nic znaleźć.
  • #6 21616153
    damcio17
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    >>21577018
    L1830 to data produkcji. Oznaczenie to 817a
  • #7 21616567
    jareklx
    Poziom 2  
    Spalony układ scalony oznaczony jako IC1 na płytce drukowanej, otoczony rezystorami i kondensatorami

Proszę o pomoc. Może ktoś wie, co to za uszkodzony element oznaczony IC1?
  • #8 21616858
    damcio17
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    >>21616567
    1200p100
  • #9 21618567
    jareklx
    Poziom 2  
    >>21616858
    Dziękuję za pomoc.
    A czy jest jakiś zamiennik tego układu dostępny na TME?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy błędu E7 w klimatyzatorach Haier, modelach jednostki wewnętrznej AS50TDDHRA-CL oraz jednostki zewnętrznej 1U50MEEFRA. Błąd E7 oznacza brak komunikacji między jednostkami, najczęściej spowodowany przerwaniem lub poluzowaniem przewodów na zaciskach, ale może także wymagać wymiany płyty głównej jednostki wewnętrznej, zewnętrznej lub obu, a nawet wentylatorów. W trakcie analizy problemu zwracano uwagę na pomiary napięć i rezystancji na transoptorach (IC4, IC6), które wykazywały niestabilne wartości, co sugerowało uszkodzenia elementów optoizolatorów. Wymiana transoptorów nie zawsze rozwiązywała problem. W przypadku jednostki zewnętrznej pojawiał się błąd wskazywany miganiem diody LED3, co może świadczyć o uszkodzeniu silnika sprężarki lub układu IPM. Próby uruchomienia wentylatora jednostki wewnętrznej kończyły się brakiem reakcji. W dyskusji pojawiły się także pytania o identyfikację układu IC9, który uległ uszkodzeniu wskutek przepięcia, oraz o zamienniki dla transoptora IC4 oznaczonego jako L1830 (odczytano, że jest to oznaczenie produkcyjne, a właściwy model to 817a). Wskazano również na konieczność sprawdzenia diod wokół uszkodzonych układów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA