logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kody błędów klimatyzatora Galanz aus-18h53r120c9 - problem z błędem bE

ToMo6 05 Cze 2019 22:34 8619 9
REKLAMA
  • #1 17998205
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam klimatyzator galanz aus-18h53r120c9 od ok 4 lat. Do tej pory pracował bez problemu, zima był czasami używany do dogrzewania pomieszczenia. Sporadycznie wyskakiwał błąd bE na wyswietlaczu. Teraz gdy zrobiło się ciepło błąd bE jest praktycznie zawsze po uruchomieniu. Dziś wezwałem serwis który stwierdził za mała ilość czynnika, którego dopuścił, stwierdzili nieszczelność na połączeniu przy klimatyzatorów, który został dokręcony. Miało być dobrze i było przez 4 h po ponownym uruchomieniu znów błąd bE i klimatyzator nie chłodzi.

Czy ktoś ma kody błędów ww klimatyzatora ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19456378
    andycc
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czy udało ci się naprawić klimę mam taki sam błąd i nie wiem co począć...
  • REKLAMA
  • #4 19569535
    karolix15
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Również mam ten sam klimatyzator galanz aus-18h53r120c9 w ilości 2 sztuki. W jednej pojawia się błąd bE. Z drugiej sprawnej klimatyzacji przełożyłem płytę główną jednostki zewnętrznej. Gdy tak zrobiłem okazało się że ten pierwszy rozpoczął działać prawidłowo. Wobec tego problem błędu bE tkwi w płycie głównej jednostki zewnętrznej. W internecie przeczytałem, że może być to problem pamięci EEPROM. Przełożyłem więc dwie pamięci EEPROM - z płytki niesprawnej do tej sprawnej, bo są na podstawkach DIP-8. Tu również okazuje się, że pamięci EEPROM są sprawne. Teraz pytanie brzmi skoro problem tkwi tylko w płytce jednostki zewnętrznej, na której pamięci są sprawne - to co może być przyczyną tego błędu?
  • #5 19766586
    slavczuk
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Mam klimatyzację z podobnej serii, model AUS-12H53R150P9 (ZE2) i ten sam błąd "bE", czynnik ponad 6 Bar, zasilanie oraz sygnał podłączone, z wstępnej diagnozy wynika, że nie idzie prąd na sprężarkę oraz nie uruchamiania wiatraka. Po włączeniu załącza przekaźnik główny, za chwilę załącza zawór 4drożny ( na ukł. obiegu czynnika) i po kilku sekundndach go rozłącza, dalej nic się nie dzieje. Przepraszam za proste nazewnictwo, nie mam doświadczenia ze splitami, ale z tego co wiem za załączenie sprężarki i wiatraków w klimatyzacjach samochodowych odpowiada presostat, czy w tych jednostkach jest podobnie? Może ktoś się orientuje jaka jest procedura w tych jednostkach aby wiatrak i pompa dostały napięcie.

Kody błędów klimatyzatora Galanz aus-18h53r120c9 - problem z błędem bE Kody błędów klimatyzatora Galanz aus-18h53r120c9 - problem z błędem bE Kody błędów klimatyzatora Galanz aus-18h53r120c9 - problem z błędem bE Kody błędów klimatyzatora Galanz aus-18h53r120c9 - problem z błędem bE
  • #6 19773434
    karolix15
    Poziom 2  
    Temat rozwiązany przyczyną tej usterki jest uszkodzony układ invertera - to jest moduł IRAM136( należy zobaczyć czy na płytce jest ten sam - boże być inny mocniejszy bo klima 2,6 kW i 3,8 kW mają te same płytki tylko różne układy IRAM tj. pierwszy ma 136 czyli słabszy a drugi ma mocniejszy z inną cyferką na końcu), trzeba go wylutować i wymienić na nowy. Po tym zabiegu klimatyzacja zacznie działać poprawnie.
  • REKLAMA
  • #7 19796694
    karoll66
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    karolix15 napisał:
    Temat rozwiązany przyczyną tej usterki jest uszkodzony układ invertera - to jest moduł IRAM136( należy zobaczyć czy na płytce jest ten sam - boże być inny mocniejszy bo klima 2,6 kW i 3,8 kW mają te same płytki tylko różne układy IRAM tj. pierwszy ma 136 czyli słabszy a drugi ma mocniejszy z inną cyferką na końcu), trzeba go wylutować i wymienić na nowy. Po tym zabiegu klimatyzacja zacznie działać poprawnie.

To mówisz że wystarczy wymiana IRAM? Czy jest on w jednostce wewnętrznej czy zewnętrznej?
    Mam to samo,przed świętami wyskoczył ten sam błąd bE i te same symptomy co u ciebie.
  • #8 19801152
    karolix15
    Poziom 2  
    Jednostka zewnętrzna. Jest przykręcony do radiatora podobnie jak mostek prostowniczy.
  • #9 19969557
    slavczuk
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Ja wymieniłem ten układ i u mnie dalej to samo, podejrzewam awarię kompresora, czy ktoś mógłby doradzić jak sprawdzić ten kompresor na krótko?
  • #10 20890555
    Arkazar
    Poziom 10  

>>19569535
    Cześć, masz może gdzieś zapisane jaki to był dokładnie układ? Moja też coraz częściej nie chce wystartować, mimo że na ramce z jednostki zewnętrznej nie ma kodu błędu.

"Temat rozwiązany, przyczyną tej usterki jest uszkodzony układ invertera - to jest moduł IRAM136 (należy zobaczyć, czy na płytce jest ten sam - może być inny, mocniejszy, bo klima 2,6 kW i 3,8 kW mają te same płytki, tylko różne układy IRAM, tj. pierwszy ma 136, czyli słabszy, a drugi ma mocniejszy z inną cyferką na końcu), trzeba go wylutować i wymienić na nowy. Po tym zabiegu klimatyzacja zacznie działać poprawnie."

Dodano po 2 [minuty]:

>>19969557
    Cześć, udało Ci się rozwiązać ten problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzatorem Galanz AUS-18H53R120C9, który od czterech lat działał bez zarzutu, ale teraz często wyświetla błąd bE. Po interwencji serwisu stwierdzono niską ilość czynnika chłodniczego oraz nieszczelność, która została naprawiona, jednak błąd bE powrócił. Inni użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, sugerując, że problem może leżeć w uszkodzonej płycie głównej jednostki zewnętrznej lub w uszkodzonym układzie invertera (moduł IRAM136). Wymiana tego modułu może rozwiązać problem, ale niektórzy użytkownicy nadal doświadczają trudności, co sugeruje możliwość awarii kompresora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA