logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PI7511SF - wybuch i niedziałąjące dwa pola grzewcze

giovaniiii 11 Lut 2024 20:38 513 3
REKLAMA
  • #1 20956900
    giovaniiii
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzień Dobry

Amica PI7511SF
    Moduł zasilania płyty: 75.475.612

Żona wstawiła przez przypadek jakiś stary czajnik, który mało przylega do płyty i płyta waruje jak się ten czajnik wstawi się. Po jakiejś minucie zaczęło śmierdzieć i chwilę później różnicówka siadła. Włączyłem różnicówkę i spróbowałem kuchnię włączyć. Nastąpił wybuch i jedna faza na budynku poszła.

Rozebrałem kuchnię, odpiąłem jeden induktor płyty (wygląda, że nic mu nie dolega), na którym był czajnik i z odłączonym tym jednym induktorem, włączyłem płytę. Poprawnie działają dwa palniki, na dwóch pozostałych świeci dioda P.

Przesyłam zdjęcie płyty z wypalonym miejscem gdzie był chyba bezpiecznik (nie mogę ani fragmentu jego znaleźć).

a tu zdjęcie znalezione w internecie podobnej płyty na którym widać bezpiecznik:

Co to za bezpiecznik tam powinien być ?
    Czy mogę zaryzykować wstawienie bezpiecznika i podłączenie kuchni ?, czy może powinienem coś jeszcze sprawdzić przed podłączeniem ?
  • REKLAMA
  • #2 20957190
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1132
    Powinieneś sprawdzić. To wygląda na twarde zwarcie i mało prawdopodobne żeby przyczyna sama minęła. Możesz zamiast bezpiecznika na kablach wlutować tradycyjną żarówkę - w razie zwarcia zaświeci, ewentualnie jeśli masz przebicie do PE, wyzwoli różnicówkę.
    P.S.
    Widać tam przekaźniki i być może dopiero po ich zadziałaniu pojawi się zwarcie, stąd masz OL na mierniku na tą chwilę.
  • REKLAMA
  • #3 21695390
    Lebul
    Poziom 1  
    Witam, czy udało się naprawić płytę? Mam taki sam problem na polu obok. Zastanawiam się, czy nie spiąć na krótko drucikiem i sprawdzić, czy będzie działać, a potem ewentualnie dobrać bezpiecznik - jeśli to w ogóle ta przyczyna. Jeśli ktoś miałby schemat Amica PI 6543 STK, będę wdzięczny.
    Płyta główna indukcji Amica PI 6543 STK z elementami elektronicznymi widocznymi z góry
  • #4 21695418
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2254
    Nic nie spinaj tylko pomiary mostek prostowniczy i tranzystory igbt .
REKLAMA