sigwa18 napisał: Po pierwsze nie bar a mbar (1000mbar= 1 bar). Dwa które turbo tam siedzi? Bo w 3.0 były ze zmienną geometrią i by pass. Spaliny napędzają turbo i jak ich nie ma lub uciekły bokiem to turbo nie robi ciśnienia. Podobnie jak ciśnienie doładowania ucieka bo np rura za turbo pękła ,czy rozszczelniony jest intercooler.
* Turbo ze zmienną geometrią. Byłem osobiście u faceta od regeneracji, wrzucil w maszyne i jest ok. Geometria tez się nie przycina.
Wszystko sprawdzone na szczelność, węże, dolot i chłodnica powietrza. Jest wszystko szczelne
* Podmieniono 2 zawory podciśnienia oba pracują prawidłowo.
* podmieniono czujnik cisnienia doładowania
Żeby było to bardziej czytelne. Mam 2 takie samo Daily. Iveco A ma problemy z doładowaniem, Iveco B jest w pełni sprawne.
Kolejna diagnoza to, że nie pracuje przepustnica. Komputer pokazuje że przepustnica w Iveco A pracuje a w rzeczywistości stoi na otwarciu. Podmieniłem przepustnicę z drugiego daily i bez zmian, jedynie zamyka jedną i drugą przepustnicę przy gaszeniu. Przepustnicę z Iveco A podłączyłem na krótko do Iveco B i tam pracuje normalnie.
W Daily A sprawdzono instalację od EDC do przepustnicy, kable całe, przejścia są
na multimetrze. Napięcie i masa są ok.
Kolejny krok jaki wykonałem to podmieniłem sterownik z Iveco A do Iveco B. Sterownik w Iveco A ma wywalony IMO ze sterownika więc w B odpaliło normalnie i okazało się że Iveco B ze sterownikiem z uszkodzonego Iveco A też ma doładowaniem tylko max 1.5 bar. I nasuwa się pytanie czy to wina sterownika?
Otworzyłem go ale nie widać żeby był zielony abo jakąś ścieżka uwalona.