logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zmiana taryfy lub prace przy liczniku wpłyną na rozliczenie fotowoltaiki w Enei?

tomek_byd 12 Lut 2024 22:38 1146 4
REKLAMA
  • #1 20958880
    tomek_byd
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam!

Szukałem informacji w wielu miejscach, ale dostaję sprzeczne odpowiedzi. Nawet rozmawiałem na czacie z przedstawicielem Enei, ale w kółko wklejają te same regułki zamiast odpowiedzieć wprost. Teoretycznie wszędzie zasady powinny być te same, ale dla bezpieczeństwa wspomnę, że chodzi o przyłącze z Enei.
    Moje pytanie, to czy zmieniając taryfę, np. z G12 na G11 stracę rozliczenie fotowoltaiki na starych zasadach czy nie?
    Czy ewentualne podniesienie mocy umownej skutkuje utratą preferencyjnego rozliczenia czy nie?
    Czy ewentualne przeniesienie licznika z domu w linię ogrodzenia i ewentualne przeniesienie kabla z linii napowietrznej w ziemię skutkuje utratą starych zasad rozliczeń?
  • REKLAMA
  • #2 20959717
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    Witam
    Już pisałem kolegom jak sobie z tym poradzić i niektórzy tak zrobili:
    Napisz w formie papierowej list polecony za potwierdzeniem odbioru do Enea i zadaj szczegółowe pytania w formie pisemnej. W ciągu maks. 30 dni otrzymasz pisemną odpowiedź i potwierdzenie.
    Zadanie pytania tu na forum będzie skutkować ogromną ilością elaboratów, domysłów, teorii spiskowych i innych prawd objawionych..... I tutaj moja osobista prośba, abyś dał znać jaką odpowiedź otrzymałeś, ew. skan pisma bez danych osobowych, niestety ale ludzie po otrzymaniu odpowiedzi, niechętnie się dzielą informacjami ... a szkoda
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20961973
    tomek_byd
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Na razie spróbowałem elektronicznie przez eBOK po zalogowaniu się na konto. Zadałem takie pytania:
    Cytat:
    Mam pytanie co do zmian w umowie i zachowania preferencyjnych warunków rozliczania fotowoltaiki.
    Czy zmiana taryfy, np. z G12 na G11 powoduje zmianę utratę preferencyjnych warunków rozliczenia czy ich utratę i przejście na nowe mniej korzystne.
    Czy zmiana mocy umownej skutkuje zmianą sposobu rozliczenia fotowoltaiki, czy może zachowuje stare, preferencyjne warunku.
    Czy ewentualne przeniesienie licznika w linię ogrodzenia i ewentualne przeniesienie linii napowietrznej w ziemię do tego ogrodzenia powoduje utratę preferencyjnych warunków, czy jednak zachowuje się je?

i dostałem "wylewną odpowiedź":
    Cytat:
    Dzień dobry,

dziękujemy za kontakt z Eneą.

Informujemy, że wskazane zmiany Umowy, nie spowodują zmiany zasad rozliczania.

Wydaje się, że te wszystkie operacje nie powinny spowodować utraty preferencyjnego sposobu rozliczeń.
  • REKLAMA
  • #4 20962427
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    Witam Ciebie.
    Jakiś sukces już jest, jednak Polska to taki troszkę dziwny kraj i "bumaga" w ręku byłaby bardziej wiarygodna w razie gdyby ktoś inny inaczej "odczytał" twoje pytania.
    Oczywiście że odpowiedź otrzymałeś konkretną, i powinna być dla Ciebie satysfakcjonująca, jednak dla mnie liczy się tylko forma papierowa, gdyż życie mnie nauczyło bumaga pieczątka podpis.... trochę staroświeckie ale w/g mnie są to ważne sprawy i wymagają tej formy korespondencji. Pozdrawiam
  • #5 20962455
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    tomek_byd napisał:
    i dostałem "wylewną odpowiedź"

Odpowiedź jest pozytywna dla Ciebie, na wszelki wypadek zapisz tego maila na PC, nigdy nie wiadomo kiedy się ta odpowiedź przyda.
REKLAMA