logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w chińskim radiu 2din w Fiat Ducato po wymianie głośników

lyba25 13 Lut 2024 17:56 969 4
REKLAMA
  • #1 20959944
    lyba25
    Poziom 2  
    Po podłączeniu do instalacji auta, radio włącza się i działa poprawnie, z wyjątkiem dźwięku; cisza w głośnikach. Zauważyłem, że czasem problem ustępuje do trzaśnięciu drzwiami. Zdjąłem maskownicę i taki sam efekt uzyskuję delikatnie stukając w membranę. Założyłem że winne są głośniki, więc wymieniłem na nowe fabryczne (fiat ducato) - nie pomogło. Efekt jak przed zmianą. Problem występuje po odłączeniu i ponownym połączeniu kostki iso, oraz po długotrwałym nieużywaniu radia (kilkudziesięciu minutach). Proszę o radę mądre głowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20959947
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2648
    Podłącz głośnik bezpośrednio do złącza radia i wtedy zobacz co się dzieje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20960015
    lyba25
    Poziom 2  
    Odpiąłem z kostki styki wiązki lewego głośnika. Podpiąłem na krótko do głośnika i jest ok. Zmieniłem strony czyli prawa na krótko, lewa po wiązce i nie gra (odpala się po stuknięciu w membranę głośnika podłączonego przez wiązkę auta)

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Znalazłem
    Jeden z przewodów do lewego głośnika ma przebicie na masę. Czeka mnie dołożenie przewodu od kostki iso do głośnika, chyba że jest prostsze rozwiązanie?
  • #5 20962038
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    lyba25 napisał:
    Czeka mnie dołożenie przewodu od kostki iso do głośnika, chyba że jest prostsze rozwiązanie?

Znaleźć miejsce zwarcia. Np. jeden ze styków głośnika dotyka karoserii, przytarta izolacja wiązki w drzwiach itp.
REKLAMA