logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe głośniki Pioneer TS-A1600C nie grają w Fiat Ducato - problem z podłączeniem

konradklimczak96 14 Mar 2023 14:28 681 7
REKLAMA
  • #1 20487769
    konradklimczak96
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z nowymi głośnikami, mianowicie po podłączeniu jednego nowego głośnika, wszystko grało jeden stary i drugi nowy głośnik, lecz po podłączeniu obydwu nowych głośników cisza, nic nie gra. Samochód to fiat ducato, radio jest oryginalne, a nowe głośniki to Pioneer TS-A1600C. Dodam, że stare głośniki mają 20W, a nowe 80W.
  • REKLAMA
  • #2 20487935
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Upewnij się, że głośniki są dobrze podłączone.
  • REKLAMA
  • #3 20487939
    konradklimczak96
    Poziom 2  
    Na pewno są dobrze podłączone, ich się nie da źle podłączyć
  • #4 20487941
    LEDówki
    Poziom 43  
    Zmierz napięcie względem na wyprowadzeniach głośników. Radio działa?
  • #5 20487949
    konradklimczak96
    Poziom 2  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale włożyłem końcówki miernika do kostki. Na zmiennym nie pokazuję nic, na stałym 14mA. Radio działaNowe głośniki Pioneer TS-A1600C nie grają w Fiat Ducato - problem z podłączeniem Nowe głośniki Pioneer TS-A1600C nie grają w Fiat Ducato - problem z podłączeniem
  • REKLAMA
  • #6 20487953
    LEDówki
    Poziom 43  
    Radio włączone, może być ściszone, pomiar na napięciu stałym. Zakładałem, że są tam mostkowe końcówki mocy, ale przecież teraz są te impulsowe w klasie D, więc na głośnikach pewnie nie ma po 6V?
    Jak już jesteś przy samochodzie, to odłącz kostkę od radia i zmierz omomierzem opór głośników. Powinien być zbliżony dla obu kanałów.
    Możesz dodatkowo zmierzyć ciągłość przewodów od głośnika do kostki albo zmierzyć opór na zaciskach głośników i porównać z oporem zmierzonym w kostce.
    Żeby wykluczyć uszkodzone głośniki możesz podłączyć na próbę stare.
    Ewentualnie podłącz nowe głośniki pod sprawne radio. Najpierw jednak pomiary żeby określić, czy winne są głośniki, radio, czy połączenie między głośnikami a radiem.
  • #7 20488117
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    A omomierz co pokazuje?
    Omomierz podpiąć pod kostkę, wtyczkę prowadzącą do głośników, nie do radia.
    W tym celu przestaw przełącznik miernika z woltów na pomiar Ω
  • REKLAMA
  • #8 20488140
    konradklimczak96
    Poziom 2  
    LEDówki napisał:
    Radio włączone, może być ściszone, pomiar na napięciu stałym. Zakładałem, że są tam mostkowe końcówki mocy, ale przecież teraz są te impulsowe w klasie D, więc na głośnikach pewnie nie ma po 6V?
    Jak już jesteś przy samochodzie, to odłącz kostkę od radia i zmierz omomierzem opór głośników. Powinien być zbliżony dla obu kanałów.
    Możesz dodatkowo zmierzyć ciągłość przewodów od głośnika do kostki albo zmierzyć opór na zaciskach głośników i porównać z oporem zmierzonym w kostce.
    Żeby wykluczyć uszkodzone głośniki możesz podłączyć na próbę stare.
    Ewentualnie podłącz nowe głośniki pod sprawne radio. Najpierw jednak pomiary żeby określić, czy winne są głośniki, radio, czy połączenie między głośnikami a radiem.

Niestety nie jest prosto dostać się do radia i niczego nie połamać, wolę oddać komuś kto się zna na tym.

Dodano po 43 [sekundy]:

klm787 napisał:
    A omomierz co pokazuje?
    Omomierz podpiąć pod kostkę, wtyczkę prowadzącą do głośników, nie do radia.
    W tym celu przestaw przełącznik miernika z woltów na pomiar Ω

W jednej kostce 17.8R w drugiej 15.6R

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowymi głośnikami Pioneer TS-A1600C, które nie działają w Fiacie Ducato po ich podłączeniu. Po podłączeniu jednego nowego głośnika oraz starego, dźwięk był obecny, jednak po podłączeniu obu nowych głośników nie słychać nic. Użytkownik potwierdza, że głośniki są prawidłowo podłączone, a radio jest oryginalne. W trakcie dyskusji sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak pomiar napięcia na wyprowadzeniach głośników oraz sprawdzenie oporu głośników. Użytkownik zmierzył opór głośników, uzyskując wyniki 17.8Ω i 15.6Ω, co może wskazywać na problemy z połączeniem lub samymi głośnikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA