logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć parę komplementarną z kodem xx w SOT-363 z 2019?

rosak 13 Lut 2024 23:15 438 8
REKLAMA
  • #1 20960570
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 557
    Witam,
    opadam już z sił i kończą mi się pomysły. Próbuję zidentyfikować parę komplementarną z urządzenia wyprodukowanego w 2019, bardzo możliwe że jeszcze jest w produkcji. Specific Device Code/Marking to "xx" a z boku "9" choć to raczej data lub production plant. Charakterystyczne 2 kropki, oczywiście jedna oznacza pin 1 a druga prawdopodobnie "PBfree". Coś mi mówi, że producent to ON ale przejrzałem mnóstwo datasheetów i nie widzę tego kodu, a nie znalazłem żadnej wyszukiwarki samych kodów. Jeśli nic nie znajdę to zastosuję jakieś general purpose ale może ktoś z kolegów ma lepszy pomysł na znalezienie tego:

Konfiguracja:
    Szkic schematu układu elektronicznego z tranzystorami

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20960644
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Jest w internecie kilka list z oznaczeniami smd (wpisz w wyszukiwarce coś w stylu smd code marking, smd code book).

Miej tylko na uwadze, że nie wszystko w nich jest. W dodatku różni producenci mogą stosować podobne oznaczenia dla różnych układów, ale będziesz miał wstępny przesiew.

W tej chwili nie mogę poświęcić na to czasu, ale jutro też spróbuję poszukać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20961160
    rosak
    Wow, strzał w 10, dzięki !! :)
    Jak Ty to znalazłeś jeśli mogę zapytać?

Rzeczywiście dziwna sprawa z rezystorami tylko na NPN, nie spotkałem się z tym nigdy. Tester ich nie potwierdza ale nie za bardzo ufam urządzeniu za kilka $.
    Sprawdzę później resztę układu żeby potwierdzić te rezystory ale zamówię to dziś razem z innymi o podobnych parametrach. Na żywo będę widział po oznaczeniach czy to i orginał wyszło z tej samej fabryki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20961193
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    rosak napisał:
    Tester ich nie potwierdza

A ja myślę że stąd właśnie różnica w Ube i hfe o której pisałem na priv (bo nie miałem gotowego rozwiązania i nie chciałem żeby wątek zniknął z "bez odpowiedzi") i coś jednak tester pokazał że nie do końca się to zgadza z narysowanym schematem.
    Tak czy inaczej fajnie że się udało.
  • #8 20961298
    rosak
    Mkrasuski napisał:
    Znalazłem na: https://www.hotenda.com/

Dzięki za cynk, dodane do ulubionych ;)

Mkrasuski napisał:
    A tester pokazał mniejsze hfe dla NPN więc to para 'niekomplementarna'

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Na stronie onsemi nawet nie ma takiej opcji w wyszukiwarce.

jarekgol napisał:
    A ja myślę że stąd właśnie różnica w Ube i hfe o której pisałem na priv

A ja poprostu zignorowałem odczyt wartości z testera, teraz to ma sens. Dzięki za ten PM.
  • #9 20964060
    rosak
    Mkrasuski napisał:
    Może to taki: NSTB60BDW1T1G

Potwierdzam, to dokładnie to.

Jeszcze raz ogromne dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał komplementarnej pary tranzystorów z oznaczeniem "71" w obudowie SOT-363, wyprodukowanej w 2019 roku. Po przeszukaniu dostępnych datasheetów i list oznaczeń SMD, zidentyfikowano model NSTB60BDW1T1G od ON Semiconductor jako potencjalny zamiennik. Użytkownik zauważył, że NPN w tym modelu ma rezystory, podczas gdy PNP ich nie posiada, co budziło wątpliwości co do zgodności z oryginalnym układem. Ostatecznie potwierdzono, że znaleziony model jest odpowiedni, a użytkownik zamierzał zamówić go wraz z innymi komponentami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA