logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża telekomunikacyjna, jakie stawki (czynsz), oferta PLAY rolnik

Kacper132 14 Lut 2024 22:03 18897 96
REKLAMA
  • #1 20962061
    Kacper132
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam
    Ostatnio przyszedł do mnie przedstawiciel z PLAY'a i zaoferował wydzierżawienie części działki rolnej pod maszt telekomunikacyjny.
    powierzchnia miała by wynosić 12x12m (144m2). Stawka jaką mi zaproponował to 2900 brutto na kwartał czyli wychodzi 750 zł miesięcznie na rękę. Umowa 10 lat ,w przypadku rozbudowy masztu czynsz się nie zwiększa i chcą dostęp do dzierżawy 24h/7 przez cały rok. Problem pojawia się gdy oni uznają że chcą rozbudować wieże a na polu będę miał zboże. Lokalizacja to Śląsk przy czeskiej granicy pomiędzy dwoma miastami. Jakie stawki będą adekwatne bo uważam że 750zł miesięcznie to za mało.

Plan budowy wieży telekomunikacyjnej i jej lokalizacja
  • REKLAMA
  • #2 20962237
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Sprawa indywidualna. Negocjuj rekompensatę albo daj zarobic sąsiadowi.
    Inna sprawa to czy Ty za te 750 PLN za 10 lat skrzynke piwa kupisz.
    Spytaj czy z góry płacą ;)
  • #3 20962318
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 207
    Ceny o jakich słyszałem (ale to już jakiś czas temu) to od 500 do 1500/miesiąc w zależności od możliwości alternatywnej lokalizacji. Jak taka jest - pójdą gdzie indziej.
    Umowy zwykle mają (a przynajmniej powinny) zapis o corocznej waloryzacji o wskaźnik inflacji GUS - bez tego 10 letnia umowa nie miałaby sensu.
  • #4 20963166
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 741
    Kacper132 napisał:
    Jakie stawki będą adekwatne bo uważam że 750zł miesięcznie to za mało.

Policzmy.
    Cena pszenicy to ok. 1000 zł za tonę (na szczęście ceny spadają). Wychodzi 1 zł/za kg. Ceny z IGRIT.PL - Polski Rynek Rolny https://igrit.pl/wyszukiwarka?rodzaj=2&query=pszenica
    https://igrit.pl/ogloszenie/gielda-zbozowa-ps...dam-pszenzyto-800-zl-pszenica-1000-zl-1808664
    Wydajność z pola to 10t/ha. Czyli 10.000 kg/ha https://www.topagrar.pl/articles/zboza/jakie-...rekordzistka-dala-ponad-12-3-t-z-1-ha-2456308
    Dla miastowych, co nie wiedzą że coś takiego istnieje, jeden hektar to 1 ha = 100 a = 10 000 m² https://pl.wikipedia.org/wiki/Hektar
    Wychodzi więc, że jeden metr kwadratowy produkuje jeden kilogram ziarna.
    Te zajęte metry to 12m x 12m, niech stracę policzę 14x14m czyli 196m2, niech dalej stracę, policzę 200m2. Ciągle tylko tracę i dokładam do interesu.
    To te 200m2 zarobi 200 zł przez rok. Niech Cię kosztuje obróbka tego całe ZERO złotych, bo zatrudniasz tanich pracowników zza granicy.
    Wychodzi na czysto 200 zł na rok. A że rok ma 12 miesięcy to wychodzi 16 zł miesięcznie.
    Tobie dają 750 zł na miesiąc, czyli prawie pięćdziesiąt razy tyle co normalnie byś zarobił.
    Kacper132 napisał:
    bo uważam że 750zł miesięcznie to za mało.

I nadal jest Ci za mało? Ile byś chciał?
  • #5 20963178
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    Najlepiej 8500 zł , bo jak nie to zablokuje drogę .
  • REKLAMA
  • #6 20963193
    KonradGatek
    Poziom 30  
    mw1983marcin napisał:
    Najlepiej 8500 zł , bo jak nie to zablokuje drogę .

Oczywiście urzędy w mieście i tych miastowych krawaciarzy, żeby nie blokować firm rolniczych i ich magazynów, które bezpośrednio kupują zboże za granicą.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-...nictwa-nadal-zwleka-z-publikacja-pelnej-listy

https://www.agrofakt.pl/lista-firm-sprowadzajacych-zboze-z-ukrainy/
  • #7 20964378
    Kacper132
    Poziom 4  
    >>20963166
    Zapytałem się tylko czy to adekwatna cena a ty już z językiem na mnie.Ale skoro chcesz juz dyskutować o rolnictwie to ok.artykul podaje rekordowy plon a tam koszty produkcji nie raz przewyższają koszty produkcji.W zwykłym gospodarstwie plon wynosi ok 5-6 t/ha ,ceny nawozów po 2000 zł a zboże po 600zł,i do tego jeszcze koszty wszystkich uprawek i paliwa. Tutaj ilość robi robotę, w przypadku gdy mam 15ha to muszę robić na etacie i harować po robocie. Miejcie szacunek do rolników szczególnie tych mniejszych.
  • #8 20964412
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Kacper132 napisał:
    Zapytałem się tylko czy to adekwatna cena a ty już z językiem na mnie.

To Ty napisałeś, że Ci mało, i byś chciał o wiele więcej. Uważasz, że wyliczeniami Ci naubliżałem?
    Kacper132 napisał:
    ceny nawozów po 2000 zł

Dobrze mówisz. Na abonament komórkowy też składają się koszty najmu terenu pod nadajniki.
    Kacper132 napisał:
    artykul podaje rekordowy plon a tam koszty produkcji nie raz przewyższają koszty produkcji.

Czyli mówiąc po miastowemu, koszty dojazdu do pracy i koszty jedzenia i wynajęcia mieszkania są wyższe niż pensja?
    Kacper132 napisał:
    artykul podaje rekordowy plon

No to niech Twoje normalne plony będą połową rekordu. Przy rekordowych plonach dostajesz 50 krotność produkcji, a tak to tyko 25 razy więcej. Niech stracę, dwadzieścia razy.
    Czyli, po miastowemu, Pani Na Kasie w biedronce zarabia nie 3.000, tylko dwadzieścia pięć razy tyle, czyli 75.000 na miesiąc. I nadal twierdzi że się nie opłaca.
    Kacper132 napisał:
    Tutaj ilość robi robotę,

Dokładnie tak. Tak samo jest w elektronice. Jeden element kosztuje w sklepie 50 gr, a sto takich elementów kosztuje 2 zł.
    Kacper132 napisał:
    robić na etacie i harować po robocie.

Miastowe też tak robią. Pracują i dorabiają Janusza, a potem pracują po pracy, żeby trochę zarobić.
    Kacper132 napisał:
    a zboże po 600zł,

Na szczęście będzie tańsze. Na przykład rolnicy cieszą się, jak przywiozą busem tanich pracowników i są tańsi.
    Kacper132 napisał:
    Miejcie szacunek do rolników szczególnie tych mniejszych.

Temat był o pieniądzach, a nie o uczuciach.
  • #9 20964432
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Kacper132 napisał:
    Problem pojawia się gdy oni uznają że chcą rozbudować wieże a na polu będę miał zboże.
    Należy wprowadzić do umowy klauzulę, że za szkody zapłacą.
    Kacper132 napisał:
    Jakie stawki będą adekwatne bo uważam że 750zł miesięcznie to za mało.
    Stawka nie jest zła (koledzy wykazali na przykładzie zbioru pszenicy, że dostaniesz dużo więcej niż za pszenicę z 144m² pola), ale możesz się targować
  • #11 20964699
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2830
    Konrad, zawsze piszesz oszanowaniu się jeśli chodzi o elektryka a czemu rolnik ma się nie szanować?
    Sorry, ale nie widzę tego aby roboty budowlane ograniczyły się do 12x12, do samej budowy jest potrzebny większy teren.
    Co z zasilaniem, trzeba słupy postawić? To też teren zajmuje. Może trzeba koparka. Kopać rów aby ziemią puścić? To też być może zniszczy uprawy. Co z drogą do masztu? Ona ma być czy będą że śmigłowca się opuszczać? No chyba musi być jakaś.
    Jak dla mnie to umowę musi przejrzeć prawnik. On też kosztuje. Może trzeba jeszcze notariusza. Nawet jeśli koszty nie są po twojej stronie to poswiecasz czas. Umowę dostaniesz do podpisania, ale dla czyich interesów będzie ona chroniła? Twoich czy tego co umowę pisał? Nawet jak kupuję lub sprzedaję auto to jeśli prywatnie to zawsze sam umowę piszę aby nie zostać wyrolowanym.
    Co po okresie dzierżawy? Kto usunie maszt? Żeby się nie okazało że oni nie będą chcieli usunąć i zapłacą kary umowne z umowy które się nijak nie będą miały do tego ile trzeba zapłacić. Jak się wszystko jeszcze dokładnie przeliczy to niekoniecznie muszą to być kokosy. W skrajnym przypadku może to być kukułcze jajo.
    Podstawa to przejrzenie umowy przez twojego prawnika. Ja bym się nie zgodził bez dobrej dla mnie umowy aby taki obiekt powstał na mojej ziemi.
  • REKLAMA
  • #12 20964803
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    Kacper132 napisał:
    Temat uważam za zamknięty.
    Szkoda, że tak szybko odpuściłeś temat.
    Bo są też inne opcje. Na przykład sprzedaż tego fragmentu działki pod BTS i drogę dojazdową, geodezyjnie i notarialnie, żadnych najmów i umów terminowych, tylko zwyczajna sprzedaż fragmentu gruntu.
  • #13 20964839
    Kacper132
    Poziom 4  
    Umowa jeszcze nie klepnięta ,faktycznie lepiej będzie obgadać to z prawnikiem i notariuszem. Tylko najbardziej mnie martwi nawet jak by po tych 10 latach chciałem zrezygnować i by posprzątali po sobie wieże to co z tym fundamentem podobno wylewają 50m3 betonu licząc że kubik waży 2tony to wychodzi 100 ton samego betonu.

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem na początku o tym napisać
  • #14 20964963
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    Zapis w umowie że mają na własny koszt dokonać demontażu urządzenia , jak i fundamentu . Zresztą nie musisz iść do prawnika. Wstępnie zadaj im listownie bądź mailowo wszystkie pytania które Cię trapią. Jeśli nie odpowiedzą to sobie darować możesz , jak odpowiedzą to możesz dalej myśleć co z tym fantem zrobić .
  • #15 20965074
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Nie straszcie autora. Teumowy są dosyć dobrze napisane dla obu stron. Zawsze trzeba dodać zapis o inflacji, tego przeważnie nie ma. Na moim podwórku stała duża reklama, firma wywiązywała się z umowy. Gdy ja rezygnowałem przed czasem nie robili mi żadnych przeszkód, a mogli wg umowy. Reklama usunięta, fundament wykopany, ziemia wyrównana.
    Też uważam 750zł/mc za całkiem godziwą zapłatę.
  • #16 20965745
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Aleksander_01 napisał:

Z tego co wiem to jest kwota oferowana od lat (przynajmniej podobne były z 10 lat temu). Czy to dużo, hmmm... zależy dla jednego 100zł to dużo dla drugiego 1000zł to mało ;)

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy to 750zł coś zmieni w naszym życiu biorąc pod uwagę wszelkie niedogodności z tym związane. Niestety to nie jest wynajęcie kawałka gruntu na którym nic się nie zmieni (np. postawienie banera reklamowego).

Dla mnie osobiście to śmieszna kwota za którą nawet bym się nie schylił i nie zawracał sobie tyłka - patrząc na plusy i minusy czyli budowę wierzy na moim gruncie + zapewnienie do niej ciągłego dostępu. Ale to tylko moja opinia bo dla mnie np. 750zł na miesiąc to kwota na waciki... ;) Dodam też inaczej dla mnie taka opłata za teren pod taką inwestycję to obrażanie godności ludzkiej i traktowanie ludzi jak jakąś patologię. Ale to tylko moje zdanie wiadomo ludzie się różnie szanują i wyceniają swoją wartość, wartość swojego czasu itd. ;)

Tak dla przykładu opłaty w takiej Warszawie za maszt na budynkach itp. w zależności czy to centrum czy peryferie itp. potrafią się kształtować na poziome 4000-6000zł ;)
  • REKLAMA
  • #17 20965758
    vodiczka
    Poziom 43  
    tplewa napisał:
    Tak dla przykładu opłaty w takiej Warszawie za maszt na budynkach itp. w zależności czy to centrum czy peryferie itp. potrafią się kształtować na poziome 4000-6000zł
    Mieszkania w Warszawie też są droższe niż gdzie indziej, jeżeli stać cię na nie podobnie jak na waciki to gratuluję :)
    Powiedzmy, że owe 750zł/mc to minimum poniżej którego nie schodzimy a jeszcze lepiej gdy ją odrzucamy, traktując jako zaproszenie do negocjacji a nie ostateczną cenę. Jak piszą koledzy, ważniejsza jest dobra umowa, zabezpieczająca interesy rolnika na przyszłość niż kwota dzierżawy.
  • #18 20965774
    tplewa
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    tplewa napisał:
    Tak dla przykładu opłaty w takiej Warszawie za maszt na budynkach itp. w zależności czy to centrum czy peryferie itp. potrafią się kształtować na poziome 4000-6000zł
    Mieszkania w Warszawie też są droższe niż gdzie indziej, jeżeli stać cię na nie podobnie jak na waciki to gratuluję :)

Nie ma co gratulować - mieszkanie w Warszawie nie jest dla mnie problemem. Dlaczego bo szanuję siebie, szanuję swój czas i odpowiednio też go wyceniam. Jednak jak pisałem ludzie różnie siebie, to co mają czy swoje umiejętności wyceniają - dlatego to jest indywidualna ocena.

Tak samo miasto nie ma dla mnie tutaj znaczenia, aktualnie robię projekt dla firmy z mniejszego miasta w Polsce - wyceniam go identycznie jak dla firmy z Warszawy bo niby dlaczego miałbym taką kategoryzacje od miasta stosować :)

Przykładowo w innym wątku pisałem o wzroście cen kawy ;) W sumie taką kwotę miesięcznie wydaję gdzieś na kawę kupowaną na mieście...
  • #19 20965776
    vodiczka
    Poziom 43  
    tplewa napisał:
    Dodam też inaczej dla mnie taka opłata za teren pod taką inwestycję to obrażanie godności ludzkiej i traktowanie ludzi jak jakąś patologię.
    Nieuzasadnione chwalenie się tym na co cię stać to też rodzaj patologii. Chcesz zawstydzić autora tematu czy tylko go przestrzec przed akceptacją tej ceny?

Dodano po 3 [minuty]:

tplewa napisał:
    Dlaczego bo szanuję siebie, szanuję swój czas i odpowiednio też go wyceniam
    Dobra kurtyzana też szanuje swój czas, swoje walory i odpowiednio je wycenia ;)
  • #20 20965780
    tplewa
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    tplewa napisał:
    Dodam też inaczej dla mnie taka opłata za teren pod taką inwestycję to obrażanie godności ludzkiej i traktowanie ludzi jak jakąś patologię.
    Nieuzasadnione chwalenie się tym na co cię stać to też rodzaj patologii. Chcesz zawstydzić autora tematu czy tylko go przestrzec przed akceptacją tej ceny?

Nie nie chwale się - pokazuję tylko że należy się cenić (a widać to jest u nas problemem, dlatego ludzie często mają jak mają). Oraz pokazuję np. w odniesieniu do kawy (gdzie ta sieć kawiarni nie ma też rozróżnienia w cenie na miasta) co ta kwota jest obecnie warta. Nie oszukujmy się to jest teren pod inwestycję która sporo kosztuje, w dodatku na siebie zarabia i to nie mało.

Natomiast ktoś już sam musi podjąć decyzję czy szereg problemów jakie niesie taka inwestycja jest warta takiej kwoty. Serio 750zł miesięcznie (a realnie więcej) jak ktoś nie jest leniwy może zarobić handlując skarpetkami na Alledrogo.

vodiczka napisał:

tplewa napisał:
    Dlaczego bo szanuję siebie, szanuję swój czas i odpowiednio też go wyceniam
    Dobra kurtyzana też szanuje swój czas, swoje walory i odpowiednio je wycenia ;)

Masz rację panie lekkich obyczajów wyceniają się lepiej (nawet te przy drodze), wiec wnioski można samemu wyciągnąć.
  • #21 20965794
    vodiczka
    Poziom 43  
    tplewa napisał:
    Nie nie chwale się - pokazuję tylko że należy się cenić.
    Tak krawiec kraje jak materii staje a cenisz się na tyle na ile pozwala konkurencja.
    Prawdopodobnie rolnik ze Śląska nie ma takich możliwości jak Ty.
  • #22 20965800
    tplewa
    Poziom 39  
    vodiczka napisał:
    tplewa napisał:
    Nie nie chwale się - pokazuję tylko że należy się cenić.
    Tak krawiec kraje jak materii staje a cenisz się na tyle na ile pozwala konkurencja.
    Prawdopodobnie rolnik ze Śląska nie ma takich możliwości jak Ty.

Cena to nie wszystko - jak mowa o konkurencji, do tego jest jeszcze coś takiego jak tanio można się sprzedać i tutaj dochodzimy że nawet takie panie przy drodze stosują trochę lepszą wycenę.

Do tego napisałem co o tym myślę i o tej kwocie. Dla mnie taka opłata za grunt pod taką inwestycję to jest traktowanie ludzi jak jakiś meneli, bo inaczej sorry trudno to nazwać. Zwłaszcza jak bierze się pod uwagę cenę gruntów w naszym kraju które w odniesieniu do zarobków do tanich nie należą (a jak ktoś chce za grosze sprzedać to PW).

Teraz jeszcze coś takiego, odnośnie argumentu bo zapewne znajdzie się ktoś inny. To jak już kolega nawiązał do "Pań" - zapewne znajdę w Warszawie taką co zrobi loda za dwa piwa ;) pytanie tylko czy to dobry kierunek ;) Nawet zakładając że z siebie można zrobić "szmatę", to jednak "wacek" też ma swoje prawa ;)
  • #23 20965823
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Ale czemu - to jest flaszka 0,5 litra gorzałki dziennie - to jest IMHO dobra cena :-)

Może umowę indeksować w flaszkach - tak będzie chyba pewnie...
  • #24 20965840
    tplewa
    Poziom 39  
    r103 napisał:

Może umowę indeksować w flaszkach - tak będzie chyba pewnie...

To oczywiście koniecznie, co prawda nie obliczałem ile o flaszek można za to kupić (sorry nie wiele piję więc nawet nie wiem ile obecnie 0.5 kosztuje). To niestety obawiam się że w przyszłym roku może już ta kwota nie starczyć na flaszkę dziennie (jeśli obliczenia kolegi są poprawne).
  • #25 20965850
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Dlatego sugeruję indeksować cenę dzierżawy w flaszkach - 30 miesięcznie ma Play dostarczyć i tyle, oczywiście zastrzec że ma być 40% bez oszustw :-)
  • #26 20965854
    tplewa
    Poziom 39  
    r103 napisał:
    Dlatego sugeruję indeksować cenę dzierżawy w flaszkach - 30 miesięcznie ma Play dostarczyć i tyle :-)

No i przy okazji dochodzimy do "postępowego" stereotypu rolnika w Polsce, czyli zapijaczony, głupi i bez dostępu do "nowoczesnej" wiedzy menel w "gumofilcach" :) To zapewne z tego powodu chcą zaorać u nas rolnictwo dochodząc do słusznego wniosku:

• #27 20965869
    vodiczka
    Poziom 43  
    tplewa napisał:
    Cena to nie wszystko - jak mowa o konkurencji, do tego jest jeszcze coś takiego jak tanio można się sprzedać i tutaj dochodzimy że nawet takie panie przy drodze stosują trochę lepszą wycenę.
    Ja o kurtyzanach a Ty o panienkach przy drodze. :)
  • #28 20965922
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Fajna ta rozmowa. Dla kolegi @tplewa to te 750 zł to na waciki. Wiadomo nie jest to kwota o którą można się wzbogacić, ale lepiej mieć te 750 niż ich nie mieć. I oby nie było tak że sąsiad stanowczo odradza tę "inwestycję" a sam za plecami negocjuje z firmą za 600 zł/mc.
    Co by nie pisać to kolega @KonradGatek w poście 4 bardzo ładnie to wyjaśnił.
    Można też policzyć inaczej, np tak.
    Gdy pod Kielcami w Obicach miało powstać lotnisko to wykupywano ziemię od rolników. Płacono niebotyczną kwotę 3 zł/m2 czyli 30 000 zł za hektar. Ludzie sprzedawali jakby zobaczyli uśmiech Boga. Niech dziś hektar kosztuje 100 000 za hektar (o przepraszam bardzo, zajrzałem do neta jak stoi "grunt" na Śląsku i ceny wahają się od 31 000 do 48 000 zł).
    Teraz policzmy - gdyby chciał prodać ten kawałek gruntu wraz z drogą dojazdową powiedzmy 60 m2 to uzbiera się nam całe 200 m2. No i teraz 200 metrów razy 5 zł (firmy są chojne) to daje nam .......o w mordę, tylko 1000 zł.
    A może jeszcze inaczej - można rzec że firma co miesiąc kupuje od właściciela ten grunt a on nigdy nie jest sprzedany.
  • #29 20965954
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2830
    Aleksander_01 napisał:
    Nie straszcie autora. Teumowy są dosyć dobrze napisane dla obu stron. Zawsze trzeba dodać zapis o inflacji, tego przeważnie nie ma. Na moim podwórku stała duża reklama, firma wywiązywała się z umowy. Gdy ja rezygnowałem przed czasem nie robili mi żadnych przeszkód, a mogli wg umowy. Reklama usunięta, fundament wykopany, ziemia wyrównana.

Na podstawie jednego przypadku można stwierdzić że wszystkie umowy są dobrze napisane dla obu stron i że wszyscy tylko takie umowy piszą.
    Wiesz, porównywanie kilkumetrowego baneru reklamowego stabilizowanego za pomocą bloków betonowych (zazwyczaj tak się robi) z kilkidziesieciometrową wieżą z 50 m^3 betonu w ziemi to jakby przyrownując altanę do wieżowca.
    Co się tyczy dobrych umów dla obu stron z play to mam inne doświadczenia. Kiedyś miałem u nich internet mobilny. W umowie było napisane że w ciągu tygodnia(?) mogę go zwrócić tracąc chyba tylko opłatę aktywacyjną. Przez okres próbny internet chodził wyśmienicie więc go zostawiłem. Po tym okresie prędkość ogromnie spadła do tego stopnia że nawet Google się nie otwierało. Oczywiście reklamacje odrzucane ale w zamian jako rekompensatę dawali mi dodatkowe MB. Problem w tym że z taką prędkością jaka była to ja nawet podstawowego pakietu nie byłem w stanie wykorzystać. Takie to są umowy z play, a przynajmniej takie były kilkanaście lat temu. Nie ufam tej firmie i już nigdy nic od nich nic nie kupię.
  • #30 20965955
    tplewa
    Poziom 39  
    Aleksander_01 napisał:
    Fajna ta rozmowa. Dla kolegi @tplewa to te 750 zł to na waciki. Wiadomo nie jest to kwota o którą można się wzbogacić, ale lepiej mieć te 750 niż ich nie mieć.

Owszem że lepiej mieć niż nie mieć, ale są też pewne granice. To jest owszem płynne ale IMHO nie można schodzić do poziomu patologii. To jest u nas częsty problem i z pensja i itd. Tylko ludzie szukają winy wszędzie tylko nie tam gdzie należy. Przykład jako pracodawca z jakiej racji mam płacić komuś więcej jeśli mam dziesięciu którzy będą tyrać za miskę ryżu (wszak lepsza miska niż jej brak).

Kolejna sprawa to co kolega wspomniał co innego jakiś baner reklamowy na gruncie który można usunąć w moment. Co innego inwestycja budowlana na tym gruncie. Inwestycja której nie pozbędziemy się w moment np. jak znajdziemy lepszy sposób na zarobienie z użyciem tego gruntu.

Powiedzmy sobie tak robiąc kolejne porównanie, ta kwota nie starczy na opłacenie miesięcznego pobytu za para metrów kwadratowych pod większy namiot - na byle polu namiotowym...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła oferty PLAY na dzierżawę 144 m² gruntu rolnego pod maszt telekomunikacyjny na Śląsku. Główne wątki obejmowały ocenę stawki 2900 zł brutto na kwartał, czyli ok. 750 zł miesięcznie, porównania z innymi lokalizacjami i wcześniejszymi ofertami, a także negocjacje warunków umowy. Uczestnicy zwracali uwagę na konieczność waloryzacji czynszu o inflację GUS, zapisów o odpowiedzialności za szkody, kosztach prawnych, dostępie 24/7, dojeździe ekip serwisowych, możliwej rozbudowie wieży oraz obowiązku demontażu masztu i fundamentu po zakończeniu dzierżawy. Pojawiły się też sugestie alternatywne: sprzedaż fragmentu działki, negocjowanie wyższej stawki lub odrzucenie oferty jako zbyt niskiej względem potencjalnych zysków operatora i uciążliwości dla właściciela gruntu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA