logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne drzwi do kurnika z modułem TUYA - działanie bez internetu i prądu

szopik 14 Lut 2024 23:14 2229 2
  • #1 20962144
    szopik
    Poziom 10  

Cześć,
    Planuję zrobić automatyczne drzwi do kurnika za pomocą modułu. Myślę o takim: 2-KANAŁOWY Moduł Przekaźnik WiFi - TUYA - NO / NC (https://allegro.pl/oferta/beznapieciowy-przekaznik-wifi-2kanalowy-tuya-5-32v-13094522584) oraz siłownika 12V - całość podłączona do akumulatora.
    Plan jest taki, że o określonej godzinie siłownik będzie wysuwał lub wsuwał drzwiczki, otwierając lub zamykając je. Dodatkowo, w razie potrzeby będzie można zdalnie przez WiFi otworzyć lub zamknąć drzwi poza harmonogramem.

I tutaj mam pewne wątpliwości, a niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi:
    1. Czy ten moduł można sterować za pomocą aplikacji? Czy są tam różne scenariusze i czy można ustawić w aplikacji godziny? Co w przypadku, gdy zabraknie Internetu lub gdy sterownik lub telefon, na którym jest zainstalowana aplikacja, będą wyłączone? Czy ten moduł zapamiętuje ustawienia scenariuszy czy musi mieć zawsze dostęp do Internetu?

2. Co się stanie, gdy zabraknie prądu na chwilę, na przykład w nocy, i akumulator się wyczerpie? Czy drzwi otworzą się z opóźnieniem, gdy akumulator zostanie naładowany, czy trzeba będzie programować je od nowa?

3. Czy istnieje możliwość dodania jakiegoś zabezpieczenia, które uniemożliwi otwarcie drzwi, jeśli coś je blokuje, na przykład kura, aby nie zostały zgniecione?
  • #2 20962163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20963177
    szopik
    Poziom 10  
    szopik napisał:
    2. Co w przypadku gdy np. zabranie prądu chwilowo np. w nocy się akumulator wyczerpie rano się podładuje czy to spowoduje otwarcie drzwi z opóźnieniem czy trzeba będzie programować od nowa?

Nie będzie trzeba programować, ale tak, bez prądu drzwi nie otworzysz. Jednakże jakbyś poszedł w energooszczędność, byłbyś w stanie zapewnić działanie samej elektroniki na akumulatorach przez kilka godzin, a siłownik będzie potrzebował zasilacza.[/quote]

Tzn. tak, to będzie na akumulatorze cały czas, który jest ładowany z panelu. Więc zakładając taki scenariusz, że otwieranie jest o 6 rano, prąd się wyłączył o 5, a włączył o 7, bo wyszło słońce, to czy sterownik się zorientuje, że jest po czasie i otworzy drzwi? Może banalne pytania, ale dla mnie dość ciekawe ;)

I jeszcze pytanie o samo podłączenie do siłownika. Skąd sterownik będzie wiedział, jak długo dawać prąd do siłownika? Czy to się ustawia w scenariuszu czas w sekundach - bo sam siłownik ma zabezpieczenie, że jak dojedzie do końca, to kończy pracę.
REKLAMA