Cześć,
Planuję zrobić automatyczne drzwi do kurnika za pomocą modułu. Myślę o takim: 2-KANAŁOWY Moduł Przekaźnik WiFi - TUYA - NO / NC (https://allegro.pl/oferta/beznapieciowy-przekaznik-wifi-2kanalowy-tuya-5-32v-13094522584) oraz siłownika 12V - całość podłączona do akumulatora.
Plan jest taki, że o określonej godzinie siłownik będzie wysuwał lub wsuwał drzwiczki, otwierając lub zamykając je. Dodatkowo, w razie potrzeby będzie można zdalnie przez WiFi otworzyć lub zamknąć drzwi poza harmonogramem.
I tutaj mam pewne wątpliwości, a niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi:
1. Czy ten moduł można sterować za pomocą aplikacji? Czy są tam różne scenariusze i czy można ustawić w aplikacji godziny? Co w przypadku, gdy zabraknie Internetu lub gdy sterownik lub telefon, na którym jest zainstalowana aplikacja, będą wyłączone? Czy ten moduł zapamiętuje ustawienia scenariuszy czy musi mieć zawsze dostęp do Internetu?
2. Co się stanie, gdy zabraknie prądu na chwilę, na przykład w nocy, i akumulator się wyczerpie? Czy drzwi otworzą się z opóźnieniem, gdy akumulator zostanie naładowany, czy trzeba będzie programować je od nowa?
3. Czy istnieje możliwość dodania jakiegoś zabezpieczenia, które uniemożliwi otwarcie drzwi, jeśli coś je blokuje, na przykład kura, aby nie zostały zgniecione?