logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EDP12074PDW suszarka przerywa pracę, miga kontrolka (wskaźnik pojemnika na skropliny)?

Konik_90 19 Lut 2024 10:48 1443 10
REKLAMA
  • #1 20968452
    Konik_90
    Poziom 5  
    Witam,
    Mam problem z suszarką kondensacyjną Electrolux EDP12074PDW. Od jakiegoś czasu, (którego programu bym nie wybrał), po kilku minutach jego działania suszarka przerywa pracę i miga kontrolka ,,Wskaźnik pojemnika na skropliny". Widziałem przy innych modelach z tej firmy, że problemem może być niedrożność rurek bądź zanieczyszczenia na dole suszarki w zbiorniku na wodę. Biorę się właśnie za jej rozkręcanie, może ktoś spotkał się z tym problemem i wie co może być jego przyczyną?
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 20968714
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Konik_90 napisał:
    Widziałem przy innych modelach z tej firmy, że problemem może być niedrożność rurek bądź zanieczyszczenia na dole suszarki w zbiorniku na wodę.
    Dobrze widziałeś, model w zasadzie nie ma znaczenia.
    Konik_90 napisał:
    może ktoś spotkał się z tym problemem i wie co może być jego przyczyną?
    Odpowiedźi udzieliłeś sobie sam, w cytacie pierwszym.
  • REKLAMA
  • #3 20969319
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6872
    Konik_90 napisał:
    zanieczyszczenia na dole suszarki w zbiorniku na wodę

I tyle w temacie.
  • #4 20991541
    Konik_90
    Poziom 5  
    Witam ponownie,
    Wyczyszczenie dołu suszarki z zanieczyszczeń na długo nie pomogło (dodam że nie było ich tam zbyt wiele). Suszarka działała około 40min po czym znowu wyskoczył błąd (sądzę, że po wyczyszczeniu po prostu tyle czasu zajęło ponowne nazbieranie się tam wody). Zajrzałem do zbiornika na dole suszarki i jest pełny, zastanawiam się czy nie wysiadła pompa kondensatu gdyż pojawiło raz czy dwa w suszarce nietypowe hałasowanie. Czy pompa może być tego przyczyną?
    Wnętrze suszarki z przewodami elektrycznymi i czerwoną rurką. Wnętrze suszarki z widocznymi kablami i rurką.
  • #5 20991741
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6872
    Konik_90 napisał:
    pojawiło raz czy dwa w suszarce nietypowe hałasowanie. Czy pompa może być tego przyczyną?

Pytanie do kryształowej kuli. Może, nie musi.
  • #6 20992014
    Konik_90
    Poziom 5  
    Rozumiem, jednak zaryzykuję zamówię i podmienię, nic więcej z nią nie zrobię. Niestety nie ma w okolicy żadnego fachowca gdzie można by ją było podrzucić na serwis.
  • REKLAMA
  • #8 20992089
    Konik_90
    Poziom 5  
    Włączyłem suszarkę raz jeszcze gdy na dole w zbiorniku było praktycznie full wody (pływak był na samej górze). Po chwili zaświeciła się znajoma kontrolka. Wcześniej, po wyczyszczeniu dołu suszarki przepracowała około 40min (przypuszczam, że dopóki nie nazbierało się full wody). Zamówię jakieś rzemiosło na podmianę, jeśli pomoże zamówię oryginał. Sam, raczej więcej nic z nią w stanie zrobić nie jestem.

Dodano po 56 [sekundy]:

Dziękuję Wam za porady i poświęcony czas. Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20992341
    drboczek
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Wtrącę się do tematu - działa w końcu ta pompa czy nie?

Sterownik włącza pompę jeśli dostanie z pływaka sygnał, że w zbiorniku jest pełno wody - jest to czujnik kontaktronowy - działa on w taki sposób że jak zbliżysz do niego pływak z magnesem to następuje zwarcie/rozwarcie obwodu i sterownik wie, że powinien załączyć pompę - w pierwszej kolejności sprawdziłbym multimetrem czy czujnik działa prawidłowo i czy pływak ma swobodny ruch.

Druga rzecz to sprawdzenie pompy - jeśli pływak z czujnikiem działają prawidłowo to przy pełnym zbiorniku powinna załączyć się pompa a na pewno na pompie powinno pojawić się napięcie ~230V. Jeśli jest napięcie a pompa nie działa to na pewno jest uszkodzona - zresztą jest to dość prosta pompa więc wystarczy podać jej 230V mając ją wyjętą żeby ją sprawdzić. Tak naprawdę to możesz też sprawdzić rezystancję uzwojenia pompy multimetrem.

Jeśli pompa sprawna i nie dostaje napięcia to sprawdzasz wiązkę przewodów - zacząłbym od dociśnięcia złącz przy sterowniku (powinny być dostępne po zdjęciu blatu) bo często widzi się wypowiedzi użytkowników typu "rozkręciłem, odkurzyłem i działa".

Zakładam że masz multimetr - jeśli nie masz to i tak możesz sprawdzić pompę oraz docisnąć przewody przy sterowniku.

No i co z tą niedrożnością rurek? Odpiąłeś wężyk od pompy i dmuchnąłeś żeby sprawdzić czy jest drożny? Możesz mieć sprawną pompę, sprawny czujnik a jak wężyk będzie zapchany (jakimś cudem) albo pęknięty to efekt będzie identyczny i pojawi się ten sam błąd. Ja bym wężyk również prześwietlił jeśli okaże się że pompa działa.
  • #10 20992475
    Konik_90
    Poziom 5  

Pływak miał swobodny ruch, po sprawdzeniu multimetrem, czujnik działa prawidłowo. Rezystancja uzwojenia pompy około 780Ω
    Sprawca całego zamieszania na zdjęciu, dopiero po kilkukrotnym przedmuchaniu wyleciał z wirnika pompy (czy jak to się tam fachowo zwie).
    Electrolux EDP12074PDW suszarka przerywa pracę, miga kontrolka (wskaźnik pojemnika na skropliny)?

Ps
    Po ponownym uruchomieniu suszarki woda błyskawicznie znalazła się w pojemniku na górze.

Wszystkim dziękuję za pomoc i pzodrawiam
  • #11 20992483
    drboczek
    Poziom 9  
    Ocena: 7

No i super, że się udało - te rzeczy się naprawdę rzadko psują.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką kondensacyjną Electrolux EDP12074PDW, która przerywa pracę i miga kontrolka wskaźnika pojemnika na skropliny. Po wstępnym czyszczeniu dolnej części urządzenia, problem powrócił po około 40 minutach pracy. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzenie pompy kondensatu, co potwierdzają nietypowe dźwięki. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie działania pompy oraz czujnika pływaka. Po przeprowadzeniu testów, użytkownik stwierdził, że czujnik działa prawidłowo, a problemem była zanieczyszczona pompa, która po oczyszczeniu zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA