logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stacja bramowa VidosS20 DA i monitor - błędy przy deszczu. Wymienić skrętkę?

Matheu 21 Lut 2024 02:30 510 7
REKLAMA
  • #1 20971277
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 299
    Sytuacja "odziedziczona" po kimś:
    - napęd bramowy Nice
    - stacja bramowa z kamerką VidosS20 DA
    - przewody zewnętrzne poprowadzone- skrętka żelowana, ale też do furtki jest skrętka zwykła!!
    Stacja bramowa VidosS20 DA z kamerą i klawiaturą numeryczną.
    Położyłem przewody w domu i dołożyłem VideoMonitor.

Monitor działa, pokazuje obraz z kamerki, działa też otwieranie bramy i otwieranie furtki.
    Po tygodniu- monitor "głupieje"- pokazuje sygnał dzwonienia (jakby ktoś przy furtce wciskał przycisk). Tak jest przez cały dzień, potem sytuacja wraca do normy. Po paru dniach- to samo. Dzieje się tak przy deszczu...

Znaczy- wymienić w furtce- skrętkę zwykłą (cudzą) na żelowaną? ;)
    (jeśli się da)
  • REKLAMA
  • #2 20971315
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Matheu napisał:
    dołożyłem VideoMonitor.

Jaki?
  • REKLAMA
  • #3 20971366
    Matheu
    Poziom 25  
    Vidos M10-X monitorVDomofonu
    Link

zasilacz monitora jest w rozdzielnicy, monitor jest jakieś 10m dalej,
    przewody zasilające 2x0,75, przewody sygnałowe- podwójny drucik skrętki 5e (położyłem dwa "kable" skrętki)
    Schemat podłączenia monitora Vidos M10-X z zasilaniem i stacjami.
  • Pomocny post
    #4 20971485
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 985
    Miałem dawno temu to samo ze zwykłym przyciskiem dzwonkowym, w czasie deszczu i po nim, zanim wszystko nie wyschło, dzwonek dzwonił kiedy chciał.
    Jest to kwestia szczelności, zwłaszcza miejsc połączeń, na zewnątrz musi wszystko być hermetyczne, inaczej może się dziać jak piszesz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20971576
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Matheu napisał:
    Po tygodniu- monitor "głupieje"- pokazuje sygnał dzwonienia (jakby ktoś przy furtce wciskał przycisk). Tak jest przez cały dzień, potem sytuacja wraca do normy. Po paru dniach- to samo. Dzieje się tak przy deszczu...

Jeżeli tak się dzieje po deszczu, to najprawdopodobniej gdzieś dostaje się wilgoć. Albo do panela, albo do przewodów.
    To jest trudne do diagnozy, gdy raz jest dobrze, a raz źle.
    Gdy będzie źle, to można zacząć od odłączenia żyły audio w panelu, bo to ona jest odpowiedzialna za dzwonek.
  • REKLAMA
  • #6 20971628
    Matheu
    Poziom 25  
    Dzięki Koledzy!
    1) ja wczoraj rozebrałem stację bramową- działała już normalnie (tzn nie wyzwalał się dzwonek przy VideoMonitorze). Rozebrałem dokumentnie- kawałek sudzienki od góry furtki, ale przede wszystkim- dotarłem do PCB elektroniki w stacji- wszystko suche, brak śladów wilgoci).
    Jeden z przewodów sygnałowych to zwykła skrętka- ona jest w peszlu, ale możliwe, że gdy przechodzi w dołku pod bramą- to zbiera przy deszczu zbiera wodę. Ta część instalacji była położona ze dwa lata temu...
    Jak tylko będzie się dało- to wymienię na skrętkę żelowaną.

2) a tu inna sprawa (też ze stacją bramową) - zaczęło się czasem robić coś takiego:

- chwilowe buczenie/szum z głośniczka
    - kawałek melodyjki!
    - potem- może być znowu (i tak parę razy)
    Tak jakby- stacja bramowa się resetowała(??)
    Coś takiego występuje głównie- przy wkładaniu podpiętej stacji- do miejsca zamocowania.
    Przewody są spięte w porządku, przypuszczam- że może któreś gniazdko/wtyczka w stacji- czasem ma słaby kontakt.
  • #7 20977680
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 332
    Najlepiej, to ściągnij ten zestaw domofonowy i podlacz go na krótko, by sprawdzić działanie

Jeśli nie możesz go ściągnąć to załatw sobie dłuższą skrętkę i połącz zestaw tą skrętka przez klatke, okno czy jak tam wolisz.

Ewidentnie masz uszkodzony kabel, dlatego bramofon się resetuje i buczy.
  • #8 21059176
    Matheu
    Poziom 25  
    2)
    Matheu napisał:
    - chwilowe buczenie/szum z głośniczka
    - kawałek melodyjki!
    - potem- może być znowu (i tak parę razy)
    Tak jakby- stacja bramowa się resetowała(??)
    tak, stacja bramowa się resetuje (potwierdzenie od producenta)

1)
    Matheu napisał:
    monitor "głupieje"- pokazuje sygnał dzwonienia (jakby ktoś przy furtce wciskał przycisk). Tak jest przez cały dzień, potem sytuacja wraca do normy. Po paru dniach- to samo. Dzieje się tak przy deszczu...

Obie awarie mają jedną przyczynę-
    [sytuacja zastana] - na szczęście nie jest to- (przemakający) przewód poprowadzony w ziemi, tylko słabo zaizolowane połączenie przy elektrozaczepie w furtce. Podczas deszczu- robiło mini-zwarcie.

Pięknie dziękuję - Kolegom za pomoc i podpowiedzi!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z działaniem stacji bramowej VidosS20 DA oraz monitora, który "głupieje" podczas deszczu, sygnalizując dzwonienie bez przyczyny. Po analizie, stwierdzono, że problem może wynikać z wilgoci dostającej się do przewodów lub panelu. Użytkownik planuje wymienić zwykłą skrętkę na żelowaną, aby poprawić szczelność instalacji. Dodatkowo, zauważono, że stacja bramowa czasami się resetuje, co może być spowodowane słabym połączeniem przy elektrozaczepie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń oraz ewentualne testy z krótkim przewodem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA