logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS 442 - awaria szuflady, brak odtwarzania, reakcja na CHROM/METAL

zdzisław10 21 Lut 2024 13:49 909 11
REKLAMA
  • #1 20971849
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. "Padła" mi szuflada MDS 442. Nie odtwarza. Pierwszy nietypowy objaw to "linijka". Jak był sprawny to po włączeniu "linijki" rozchodziły się na zewnątrz potem do wewnątrz i gasły. Teraz rozchodzą się tylko na zewnątrz i gasną. Po wciśnięciu PLAY cisza. ale po wciśnięciu CHROM lub METAL w głośnikach słychać odtwarzaną treść ale cicho. Po przełączeniu z powrotem na "żelazo" przez sekundkę słychać treść odtwarzanej (nawet dość głośno) i jednocześnie na momencik reagują linijki i za chwilę cisza. Po wyjęciu wtyczek (odłączenie głowicy) z płytki magnetofonu i dotknięciu pinów wejściowych na "żelazo" cisza, ale po przełączeniu na "chrom lub "metal" słychać głośne "brumienie" i reagują linijki w zależności od dotkniętego PIN-u. W słuchawkach jest to samo. Przy próbie nagrywania reaguje na pokrętła poziomu zapisu i linijki "chodzą" bez względu na na to czy wciśnięte jest "żelazo", "chrom" czy "metal" ale nie jestem pewien czy nagrywa. Na pewno kasuje poprzednie nagranie. Diody sygnalizujące włączenie wybranej funkcji działają prawidłowo. Wymieniłem wszystkie "elektrolity" na płycie głównej (oprócz zasilacza). Trzy szt. miały 10% pojemności, nawet myślałem że one są przyczyną niedomagań ale niestety to nie to. Dysponując (grzecznościowo) drugą szufladą, pozamieniałem kolejno wszystkie trzy płytki oraz "linijkę" i okazuje się że ta "grzecznościowa" szuflada na tych moich płytkach działa normalnie. Nie mierzyłem jeszcze żadnych napięć, bo na podstawie zaobserwowanych niedomagań nie bardzo wiem którą sekcję wziąć pod tzw."lupę"
    Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 20971905
    prazol
    Poziom 25  
    Ocena: 59
    zdzisław10 napisał:
    Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki.

Na dobry początek, sprawdź te dwa napięcia.
    Załączniki:
    • Diora MDS 442 - awaria szuflady, brak odtwarzania, reakcja na CHROM/METAL MDS-442.jpg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20972254
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Wskazane na schemacie napięcia są prawidłowe.(23,8V) i (11,2V) Po włączeniu odtwarzania podane w nawiasach wartości nie zmieniają się.
  • #4 20972426
    prazol
    Poziom 25  
    Sprawdź, czy na kontaktronie jest napięcie i czy jest sprawny, a także T514.
    Załączniki:
    • Diora MDS 442 - awaria szuflady, brak odtwarzania, reakcja na CHROM/METAL MDS-442.jpg (195.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20972599
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Witam. Halotron nie jest uszkodzony. Działa autostop. Wyłącza w końcu taśmy przy przewijaniu i odtwarzaniu. Natomiast tranzystor T 514 znajduje się na płytce magnetofonu która była podmieniona do tego sprawnego. I ten sprawny na tej płytce działał prawidłowo. Ale żeby mieć 100%-ową pewność, to teraz włożyłem ta sprawną płytkę do tego uszkodzonego i są te same nieprawidłowości. Według mnie jakieś uszkodzenie musi być na płycie głównej. Wszystkie płytki łącznie z płytką wskaźników wysterowania zostały zamontowane do tego sprawnego i ten sprawny na tych płytach "chodził" prawidłowo.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Naprawiony. Ścieżka, ścieżka, kurcze ścieżka przy pinie płytki magnetofonu. Prawie niewidoczna gołym okiem.Trzy wieczory mi zabrała. Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 20972925
    prazol
    Poziom 25  
    zdzisław10 napisał:
    Halotron nie jest uszkodzony.

Nie halotron tylko kontaktron.
    zdzisław10 napisał:
    Naprawiony. Ścieżka, ścieżka, kurcze ścieżka przy pinie płytki magnetofonu.

A tak konkretnie to, która?, tam jest kilka ścieżek przy pinie.
    Mam taki sam ze złomu do naprawy, może mi się przydać ta informacja.
  • #7 20973041
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    prazol napisał:
    Nie halotron tylko kontaktron.

A nie prawda, w tej wersji występuje HALOTRON-MH3SS2, zaś kontaktron był w wersji MDS 432.
  • REKLAMA
  • #8 20973056
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Witam. W tym modelu jest hallotron. Kontaktron (szklana rurka ze stykami) był stosowany we wcześniejszych modelach (MDS 418, MDS 432). Opisywane w poprzednim moim poście przerwy w ścieżkach, to uszkodzenia mechaniczne. Nałożenie płytki na piny wymaga precyzji i użycia troszkę siły. Widocznie ktoś kiedyś nie trafił w piny i za mocno wcisnął i spowodował pęknięcie płyty głównej i jednocześnie przerwy na ścieżkach. Ja podmieniając te płytki spowodowałem większe przemieszczenie i powstał taki mini próg co dało się zauważyć. Wysyłam fotkę ale wątpię żeby to uszkodzenie było często powtarzalne. Ale w przypadku wystąpienia takich lub podobnych objawów jak u mnie przed przystąpieniem do naprawy należy sprawdzić okolice pinów na płycie głównej. Fragment uszkodzonej płyty głównej z widocznymi ścieżkami i lutowanymi pinami Pozdrawiam.
  • #9 20973334
    prazol
    Poziom 25  
    REMUR. napisał:
    A nie prawda, w tej wersji występuje HALOTRON-MH3SS2, zaś kontaktron był w wersji MDS 432.

zdzisław10 napisał:
    W tym modelu jest hallotron. Kontaktron (szklana rurka ze stykami) był stosowany we wcześniejszych modelach (MDS 418, MDS 432).

Tak w ogóle to, spojrzałeś na schemat?
    Jak to, pęknięcie jest prawie nie widoczne to, ja już mam słaby wzrok, ale pewnie bym go widział, lub namacał bez problemu.
    Załączniki:
    • Diora MDS 442 - awaria szuflady, brak odtwarzania, reakcja na CHROM/METAL MDS-442.jpg (1.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20973786
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Jak to jest kontaktron to ja jestem święty. Nie wierz w słowo pisane bo .... pogłaszczesz i będzie drzazga w paluszku. Jak "siedzisz" w tej branży to na pewno się spotkałeś z różnicami między schematem a stanem faktycznym. Zwłaszcza w Unitrze. A pęknięcie laminatu wyglądało jak delikatna ryska, dopiero jak podmieniałem te płytki to krawędzie pęknięcia się przesunęły i stało się wyraźnie widoczne. Chciałem zrobić tak żeby z powrotem była tylko ryska, ale używając dźwigni (brak dostępu) doprowadziłem do drugiego pęknięcia. Zostawiam tak jak jest. Zresztą nie mam zamiaru tam zaglądać. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc. Zbliżenie na wewnętrzną część urządzenia elektronicznego z metalowymi elementami i taśmą.
  • #11 20973975
    prazol
    Poziom 25  
    zdzisław10 napisał:
    Jak to jest kontaktron to ja jestem święty. Nie wierz w słowo pisane bo .... pogłaszczesz i będzie drzazga w paluszku. Jak "siedzisz" w tej branży to na pewno się spotkałeś z różnicami między schematem a stanem faktycznym.

Jestem niewierzący, a to jest kontaktron.
    Załączniki:
    • Diora MDS 442 - awaria szuflady, brak odtwarzania, reakcja na CHROM/METAL x.png (778.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20974681
    zdzisław10
    Poziom 10  

No tak. Moim umysłem zawładnęło przekonanie, że ta płytka nie ma awarii. Dlatego nie spojrzałem uważnie na przedstawiony schemacik. Nawet (bez obrazy) pomyślałem sobie "co mi gość zawraca głowę jakimś kontaktronem od autostopu".
    Metodą pomiarów też byśmy doszli do ujawnienia tej przerwy na ścieżkach. Bo np. gdzieś tam w danym punkcie powinno być napięcie lub sygnał, i jeśli go nie ma, to szukamy dalej i tak po nitce do kłębka, aż doszlibyśmy do pęknięcia. Przypadek sprawił, że ujawniło się wcześniej, co zaoszczędziło trochę czasu. Jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas.
    TEMAT ZAMYKAM. USZKODZENIE ZLOKALIZOWANE I USUNIĘTE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem Diora MDS 442, który nie odtwarza dźwięku, a szuflada nie działa prawidłowo. Po analizie stwierdzono, że napięcia na schemacie są prawidłowe, a halotron działa poprawnie. Problemy z odtwarzaniem związane były z uszkodzeniem ścieżki na płycie głównej, które było prawie niewidoczne. Po zidentyfikowaniu i naprawie uszkodzenia, urządzenie zaczęło działać poprawnie. Użytkownik podkreślił znaczenie dokładnego sprawdzenia okolic pinów na płycie głównej przed przystąpieniem do naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA