logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows XP zawiesza się na ekranie powitania w Compaq Evo N620c, chkdsk /r tymczasowo pomaga

Pat___ 21 Lut 2024 15:35 429 10
REKLAMA
  • #1 20971990
    Pat___
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem, windows xp zawiesza się na ekranie powitania (Zapraszamy). Reinstalowałem już system, nic nie pomogło, ram też ok. Jedyne co pomaga to chkdsk /r, w trybie awaryjnym z cmd, po sprawdzeniu dysku, laptop się normalnie włącza i system działa, lecz gdy go wyłączę i włączę z powrotem to system znów zawiesza się na ekranie powitania. (Laptop, compaq evo n620c)
  • REKLAMA
  • #2 20972064
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    Zamieść screen z programu CrystalDiskInfo.

... choć w ciemno to uszkodzony HDD.
  • REKLAMA
  • #3 20972532
    Pat___
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD TS120GSSD220S o pojemności 120 GB.

Dodatkowo zapomniałem dodać że, mam tu adapter z ide na sata, a do niego ssd, więc może być to też jego wina
  • REKLAMA
  • #4 20972590
    Kasek21
    Poziom 43  
    Może, nie wiem.

A możesz przepiąć ten SSD do innego komputera i zobaczyć czy będzie taki sam problem?
  • REKLAMA
  • #5 20972669
    Pat___
    Poziom 3  

Na innym (HP Compaq nx6110), wywala błąd przez ułamek sekundy, chodzi mi o bluescreen, z kodem 0x000007b, Awaryjny też nie działa. Być może dlatego, że specyfikacja się nie zgadza
  • #6 20972997
    Notmyfault
    Poziom 8  
    Ocena: 4

Pat___ napisał:
    Mam tu adapter z IDE na SATA, a do niego SSD

Problem pewnie tkwi właśnie z odczytem dysku przez ten adapter.
    W takim razie wejdź w BIOS, a dokładniej w zakładkę Advanced.
    Zjedź na dół do SATA Operation. Jeśli masz wybraną opcję AHCI, zmień ją na ATA.
    Zapisz te ustawienia i sprawdź, czy działa.
  • #7 20973065
    Pat___
    Poziom 3  
    Laptop tak nagle zaczął się włączać po dłuższym czasie co i tak jest dziwne, bo jak pamiętam, to włączał się on o wiele szybciej podczas kiedy był on świeżo zainstalowany. W nim nie ma opcji ahci czy ide, obstawiam że jest w nim fabrycznie IDE. Patrząc na to że jest z początku lat 2000. Żeby nie zakładać już nowego tematu, to pytanie mam takie czy wejdzie do tego laptopa, Pentium m 1.73 ghz, obecnie jest w nim pentium 1.5 ghz. Socket jak się nie mylę jest ten sam, ale pytanie czy laptop go wspiera, bo w internecie nie znalazłem zbytnio inf. na ten temat.
  • #8 20973070
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    Pat___ napisał:
    czy wejdzie do tego laptopa, Pentium m 1.73 ghz, obecnie jest w nim pentium 1.5 ghz.

Co to niby miałoby zmienić? Wydajność chciałbyś mieć większą?

Weź przestań reanimować tego śmiecia i kup jakąś używkę na drugiej - trzeciej generacji Intela za 350 zł, albo nowsze 5-7 za okolo 500.
    SSD już masz, więc kolejny koszt odpada.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #9 20973093
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pat___ napisał:
    zy wejdzie do tego laptopa, Pentium m 1.73 ghz, obecnie jest w nim pentium 1.5 ghz.

A po co? :P
  • #10 20973361
    Notmyfault
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Pat___ napisał:
    Pentium m 1.73 ghz, obecnie jest w nim pentium 1.5 ghz

Częstotliwość zegara nic nie zmieni.
  • #11 21037982
    Pat___
    Poziom 3  
    ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem Compaq Evo N620c, który zawiesza się na ekranie powitania systemu Windows XP. Reinstalacja systemu oraz sprawdzenie pamięci RAM nie przyniosły rezultatów. Jedynym rozwiązaniem, które tymczasowo działa, jest uruchomienie polecenia chkdsk /r w trybie awaryjnym. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z adapterem IDE na SATA, do którego podłączony jest dysk SSD. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie dysku za pomocą programu CrystalDiskInfo oraz przetestowanie SSD w innym komputerze. Zmiana ustawień SATA w BIOS na ATA również została zaproponowana jako potencjalne rozwiązanie. Użytkownik rozważa również wymianę procesora na Pentium M 1.73 GHz, ale spotyka się z krytyką, że lepiej zainwestować w nowszy sprzęt.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA