logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Fender Bassman] Gdzie wyprowadzić gniazdo dla urządzenia radiowego?

anszun 21 Lut 2024 17:36 462 9
  • #1 20972155
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    W czasie grania na większych imprezach gitara basowa kolegi jest dodatkowo nagłaśniana. Zdarza nam się, że realizator chce stosować urządzenie radiowe. W którym miejscu radzicie wyprowadzić gniazdo: z przedwzmacniacza czy z transformatora ?
    No i oczywiście , z którego miejsca, z dodatkowym buforem (jakim?) czy bez i jak widzicie to rozwiązanie. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Wzmacniacz zbudowany w/g poniższego schematu. Schemat elektryczny wzmacniacza basowego Fender Bassman AA371.
  • #2 20972471
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1349
    anszun napisał:
    W którym miejscu radzicie wyprowadzić gniazdo: z przedwzmacniacza czy z transformatora ?

Jakie parametry sygnału potrzebuje to radio?

Dodano po 48 [sekundy]:

Jaka ma impedancję wejściową?
  • #3 20972519
    anszun
    Poziom 18  
    Tego niestety nie wiem, ale na pewno jest to sprzęt profesjonalny, używany zarówno do tranzystorowców jak i lampowców. Myślę, że typowe 0,775V. To chyba nazywa się dibox ?
  • #4 20972547
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1349
    Ja bym to wziął z przedwzmacniacza a przed odwracaczem fazy, tylko że trzeba by zastosować wtórnik emiterowy z dużą rezystancją wejściową - wzdłużnie rezystor tak że 500k, aby nie obciążyć obwodu anodowego.
    Ten dzielnik na wejściu trzeba dobrać, aby z wtórnika dostać te 0 dB.
  • #5 21000737
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 185
    Raczej przed tą lampą, z sumatora + wtórnik na triodzie lub tranzystorze polowym .
  • #6 21001152
    anszun
    Poziom 18  
    M Schemat elektryczny z obwodami lampowymi i komponentami asz na myśli takie rozwiązanie ?
  • Pomocny post
    #7 21002070
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ten z lewej, ale podział za duży. Stawiam na 68k/22k, trzeba dobrać. Rezystor polaryzujący np. 470k między siatką a katodą. Anoda 47µ/350V do masy. Na wejściu 100n/250V.
    Ja, jako były zastosował bym tranzystor polowy. Zapytasz Waść dlaczego? Ano z lenistwa: efekt ten sam, a nie muszę bujać się z mocowaniem następnej lampy. Ale, ale, ale, o w mordę, można wykorzystać lampę z tego dolnego fragmentu wzmacniacza, którego pewnie do g. basowej nie wykorzystujesz :)
  • #8 21002726
    anszun
    Poziom 18  
    Dzięki Waszeci !
    Jest dokładnie tak jak powiadasz. Lampka prosi o robotę bo siedzi bezczynnie :)
    Dzięki. Wartości oczywiście przekopiowane, a w realu dobierze się tak, żeby lampa dobrze się czuła i z katody było około 0,775V
    A swoją drogą , jeśli możesz, podrzuć mi, jako praktyk ,schemacik na tranzystorze polowym. Nie jestem lampowym purystą ( choć jako gitarzysta po prostu je kocham) Trochę krzemu w następnym dziele, w którym nie będzie wolnej lampki, nikomu nie zaszkodzi.
  • #9 21002891
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Jeśli chodzi o SI, to naprawiałem Marshalla. Najpierw podskakiwałem z radości, że takie cudo widzę na oczy. Naprawiłem, leżał rezystor w siatce drugiej EL34. Ale cały początek to były półprzewodniki. Ktoś kiedyś powiedział, że tajemnica tego brzmienia to transformatory głośnikowe. Zawsze na koncercie pytam (o ile tam się dopcham) gitarzystę na czym gra. LAMPA!!. A oto wtórnik na tranzystorze. Ja coś podobnego robiłem na BF244, to tranzystor w.cz. ale jak miałem problem z brakiem ECH21 i wstawiłem coś w tym stylu w miejsce uszkodzonej triody to radio Mazur zagrało. Oczywiście w drenie był rezystor i z niego szedł wzmocniony sygnał, zatem nie był to wtórnik ino wzmacniacz ze wspólnm zródłem. Zasiliłem to z wyprostowanego napięcia żarzenia. U ciebie można taki bajer zrobić z wyprostowanego żarzenia albo zredukować anodowe do 9-12V.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic311994.html
    Oj widzę, że na schemacie mała pomyłka. Dren to raczej tam wyżej a zródło tam niżej.
    P.s. nie wiem jak zrobić z (takie z ze skośną kreską), bo ż (tę z kropką to umiem). Denerwuje mnie, że nie mogę napisać zródło tak jak trzeba. A przecie bez zródła to jak bez ręki!
  • #10 21118776
    anszun
    Poziom 18  
    Dzięki Kol. buszy33. Zrobiłem jak wskazałęś. A ź u mnie to alt+x

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wyprowadzenia gniazda dla urządzenia radiowego w wzmacniaczu basowym. Uczestnicy sugerują, aby gniazdo wyprowadzić z przedwzmacniacza, przed odwracaczem fazy, z zastosowaniem wtórnika emiterowego o dużej rezystancji wejściowej (około 500kΩ), aby nie obciążyć obwodu anodowego. Wskazano również na możliwość użycia lampy z dolnego fragmentu wzmacniacza, co może być korzystne. Uczestnicy wymieniają różne wartości rezystorów i kondensatorów, które należy dobrać, aby uzyskać odpowiednie napięcie sygnału (około 0,775V). Pojawiły się także odniesienia do zastosowania tranzystora polowego jako alternatywy dla lampy, co może uprościć konstrukcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA