logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz awaryjny Techtron 1200W ZA-TECH-1200 i pompa wody 800W z falownikiem

pmaslany 24 Lut 2024 10:19 1173 2
REKLAMA
  • #1 20976007
    pmaslany
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Pytanie do lepiej obeznanych w tematyce elektryki.
    Korzystałem jako zabezpieczenie zasilania pieca gazowego z Techtron'a ZA-TECH-500 SF, działa wyśmienicie.
    Postanowiłem zmienić na mocniejszy model 1200W ZA-TECH-1200 SF, bo chcę też zabezpieczyć pompę wody.
    Nowy zasilacz podłączony, ale zachowuje się dziwnie. Zanim uderzę do producenta, chciałbym podpytać Was, z czego to może wynikać?
    Dane pompy na załączonym obrazku (800W, 3.6A).

Cykl pracy pompy u mnie trwa około 2 minut - tyle potrzeba na nabicie zbiornika.

Sprawdziłem pobór prądu przez pompę - w szczytowym momencie bierze
    760W przy 5,5 A, na ogół około 600W i około 4,5 A.

Zasilacz przy pracy tylko na baterii nie zgłasza alarmu - obciążenie wg wyświetlacza oscyluje pomiędzy 2-4 kreski.
    Przy pracy z sieci, niezależnie czy trwa ładowanie czy nie - zawsze w takim pojedynczym cyklu pracy załącza się alarm na około 5-6 sekund, dwukrotnie w takim 2-minutowym okienku.
    Gdyby dochodziło do przeciążenia (a z suchych liczb wynika, że nie), to tak samo zachowywałby się przy pracy z akumulatora, czyż nie?
    Dlaczego alarm zgłaszany jest tylko przy pracy z sieci?

Nagrałem filmy, żeby zobrazować zachowanie zasilacza:
    praca na akumulatorze:

praca z sieci:

• REKLAMA
  • #2 20977186
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    Wartość prądu rozruchowego zależy od konstrukcji silnika i przy silnikach wynosi 4÷7 krotnie prądu znamionowego więc może to informuje. Ale dlaczego na aku nie? Zadzwoń do producenta, ale moje zdanie, że powiedzą, że za duży silnik. To nie pompki Co.
    Pozdrawiam
  • #3 20977278
    pmaslany
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Teoria z prądem będącym wielokrotnością ma zastosowanie dla standardowych pomp hydroforowych.
    Tu jest falownik, miękko startuje, brak uderzenia hydraulicznego. Nie rozumiem dlaczego na aku zachowuje się inaczej.
    Zasilacz nie zgłasza alarmu też no w scenariuszu w którym
    - jest upływ wody
    - następuje za chwilę utrata zasilania z sieci
    Wtedy płynnie przełącza się na aku i potem do końca cyklu pracuje idealnie.

Będę się kontaktował z producentem w Pn, ale niezależnie co powie to zasilacz zostawię, tylko dołożę do niego przełącznik zasilania awaryjnego, żeby pompa pracowała bezpośrednio z sieci a w przypadku zaniku prądu żeby to leciało z "UPS'a techtrona" czyli aku.
REKLAMA