logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w głośnikach Audi A3 8L - kable polutowane, radio OK

dawidpakulski72 25 Lut 2024 16:14 927 7
REKLAMA
  • #1 20978036
    dawidpakulski72
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z głośnikami w aucie Audi A3 8L, bo nie działają, w sensie nie przenoszą dźwięku. Radio działa, ale brak dźwięku już nawet bezpośrednio głośnik podłączałem do kostki radia i nic. Auto kupiłem bez radia, więc nie wiem, czy działało wcześniej. Co może być? Nadmienię jeszcze, że było tam coś już grzebane, bo kable polutowane są.

Radio też było sprawdzane w innym aucie i działa.

Radio jakiś chińczyk z allegro
  • REKLAMA
  • #2 20978330
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    Sprawdź czy głośniki nie są spalone.
  • REKLAMA
  • #3 20978850
    dawidpakulski72
    Poziom 2  
    Sprawdzałem nie są brałem z innego auta też to samo wgl obszedłem całą tą wiązkę w samochodzie i podłączyłem bezpośrednio od radia kable do głośnika i też cisza pierwszy raz się spotkałem z takim czymś dlatego nie wiem co już może być
  • REKLAMA
  • #4 20979047
    Zaz13
    Poziom 29  
    Jeżeli to zwykle radio 4x45 W to po podłączeniu głośnika do kostki głośnikowej musi być dźwięk. Podłącz jakiś głośnik na krótko. Chyba że wszystkie głośniki w aucie podłączone są do wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #5 20984519
    dawidpakulski72
    Poziom 2  
    No właśnie już to robiłem na krótko i nic z tego dźwięku jak nie było tak nie ma w weekend oddaje do szpeca zobaczymy co wymyśli
  • #6 20985035
    Zaz13
    Poziom 29  
    Jeżeli działa w innym aucie i jest w nim dźwięk to wyraźnie w twoim samochodzie jest problem. Chodziło mi o to żebyś podpiął jakiś głośnik nie z samochodu,nawet kolumienkę od jakiejś wieży,cokolwiek.
  • #7 20985142
    dawidpakulski72
    Poziom 2  
    No w moim podłączałem piszczałkę od passata i też brak reakcji

Dodano po 1 [minuty]:

A za to z Audi wyciągnąłem głośnik jeden i podpiołem do Passata i działał nie wiem o co tam chodzi pierwszy raz się spotkałem z takim czymś i nie mam pojęcia co tam jest zrobione
  • #8 21027382
    korn85
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Miernik w rękę i sprawdzić, czy jest sygnał w drzwiach na głośniku. Jeśli nie ma to szukać na wcześniejszych połączeniach. Nie wiem, jak jest w Audi ale we Fiacie przelotka z kabiny do drzwi jest zakończona wtyczką i z czasem pojawia się tam wilgoć i zaczyna gubić się dźwięk. Wystarczyło to wyczyścić preparatem do styków elektrycznych i zabezpieczyć odpowiednim środkiem aby wilgoć nie robiła żadnych szkód.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w głośnikach w Audi A3 8L, mimo że radio działa. Głośniki były podłączane bezpośrednio do kostki radia, ale nie wydają dźwięku. Użytkownik sprawdził głośniki z innego auta, które działały, oraz podłączał różne głośniki, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie, czy głośniki nie są spalone, podłączenie głośnika na krótko oraz użycie miernika do sprawdzenia sygnału w drzwiach. Wskazano również na możliwość problemów z połączeniami elektrycznymi, zwłaszcza w okolicy przelotki kablowej do drzwi, gdzie może występować wilgoć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA