logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DIS29020 - wyłącza się na programach >40°C i co wymienić?

Roxxxkoxxx 26 Lut 2024 13:04 594 10
REKLAMA
  • #1 20979247
    Roxxxkoxxx
    Poziom 2  
    Witam.
    W zmywarce Beko DIS 29020, kiedy włączę program, który osiąga podczas cyklu temperaturę wyższą niż 40 °C (np. quick&clean 70 °C 58 minut), cykl trwa jakieś 10 minut, woda się napełnia chwilę, pomyje, a potem wywala bezpieczniki. Po otwarciu zmywarki czuć wysoką temperaturę wewnątrz zmywarki, woda na dnie jest bardzo ciepła. Nie można podnieść bezpiecznika chyba, że odłączy się zmywarkę. Sprawdzałem drożność węża, filtr wyczyszczony, rozkręcałem, żeby zobaczyć, czy nie ma jakiegoś przecieku. Nic nie wyczułem.

A najdziwniejsze jest to, że cały program GlassCare (40 °C, 102 minuty) przejdzie i nic się nie dzieje. Woda jest odpompowana i nie wywala bezpieczników. Jakie części są do wymiany według was w pierwszej kolejności.

Przy następnym myciu po wywaleniu bezpiecznika przejdę w tryb serwisowy i zobaczę, jaki pokazuje błąd, aczkolwiek pewnie znacząco to nic nie mówi...
    Beko DIS29020 - wyłącza się na programach >40°C i co wymienić?1708957223...343931.jpg (508.56 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20979331
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Zwarcie na grzałce. Zmierz miernikiem grzałkę omomierzem i na "piszczałce" na zwarcie do obudowy grzałki.
    Ewentualnie podmień grzałkę.

https://north.pl/czesci-do-zmywarek/czesci-be...9020-zmywarki-beko,177,DIS29020,m2977945.html
  • REKLAMA
  • #3 20979531
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    @k45i89o98j66
    E tam grzałka. Pompa myjąca ma luzy na wirniku a ten wytarł dziurę w obudowie. Stąd niewielki wyciek i wywala "różnicówkę".
  • REKLAMA
  • #4 20979699
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Zanim wszyscy zaczniecie cokolwiek wymieniać najpierw należy ustalić co jest zepsute. Najpierw grzałka musi być sprawdzona pod kątem przebicia. I nie "piszczałką" tylko omomierzem ustawionym na maxymalny zakres pomiarowy!
    Potem pompa myjąca która lubi wypić wodę w uzwojenie. Również nie zaszkodzi sprawdzić przewody które biegną w drzwiach. Możliwe że któryś się ułamał na izolacji, a temperatura i para wodna wywołują przepływ prądu co powoduje zwarcie różnicowe. Ostatnia opcja to pompa odpływowa. Może szwankować. Ta zmywarka nie ma feedback'a z pompy myjącej odnośnie informacji o stanie pustym komory myjącej. Czasami się zdarza że wpuszcza świeżą wodę pomimo że poprzednia nie wyszła. Wtedy następuje przelew i też wywala bezpiecznik (wyłącznik) różnicowo-prądowy
  • #5 20980635
    Roxxxkoxxx
    Poziom 2  

Zbliżenie na izolację kabli z uszkodzeniami i zabrudzeniami.

Tak wygląda izolacja z kablami. Trochę podejrzanie. Czy te izolacje można gdzieś kupić?
  • #6 20980640
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3711
    To wylała masa z wygłuszenia zmywarki. Ciągłość tych przewodów należy sprawdzić. Pomierzyć grzałkę i sprawdzić pompę.
  • REKLAMA
  • #7 20980866
    Roxxxkoxxx
    Poziom 2  
    Grzałka po pomiarach ok. Wiazki ok. Nie widać żadnych przecieków, nigdzie nie ma ani kropli wody. Jedyne co to zacieki sa na jednym z boków drzwi. Pompy wyglądają na sprawne. Zamówiłem grzalkę i dzisiaj ja zamontuję. O dziwo w trybie serwisowym żadnego błędu po nieudanym myciu.
  • #9 20980973
    Roxxxkoxxx
    Poziom 2  
    Beko DIS29020 - wyłącza się na programach >40°C i co wymienić?
    Pompa myjąca sprawdzona, elegancko siedzi i nie ma mowy o luzach.
  • #11 20981013
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 854
    Czujnik temperatury(choć bardziej w Amice i Samsungu) i dioda w drzwiach też może zwierać, czujnik jak się rozgrzeje, dioda jak zaparuje. W Beko jest zbyt wiele miejsc gdzie może być zwarcie, a autor już zaczął zamawiać części w ciemno.

Tak na marginesie, nie spotkałem tego typu grzałki z przebiciem/ upływem prądu do masy.

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Beko DIS29020 występuje problem z wyłączaniem się urządzenia podczas programów, które osiągają temperaturę powyżej 40 °C, co prowadzi do wyzwolenia bezpieczników. Użytkownik sprawdził drożność węża, filtr oraz nie zauważył przecieków. W programie GlassCare (40 °C) zmywarka działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być: zwarcie na grzałce, luzy w pompie myjącej, uszkodzone przewody w drzwiach, lub problemy z pompą odpływową. Wskazówki obejmują pomiar grzałki omomierzem oraz sprawdzenie stanu pompy myjącej. Użytkownik zamówił nową grzałkę i planuje jej wymianę.
REKLAMA