logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Junkers Cerapur Compact ZSB 24-1 DE 23 plus Bosch EasyControl CT200

proapi 27 Lut 2024 12:35 1266 6
REKLAMA
  • #1 20980728
    proapi
    Poziom 3  
    Dzień dobry wszystkim!

Mam u siebie zamontowany kocioł razem Junkers Cerapur Compact ZSB 24-1 DE 23 razem ze sterownikiem Bosch EasyControl CT200
    Sterownik z kotłem jest połączony kablem, połączenie działa dobrze, bo sterownik prawidłowo steruje kotłem w momencie kiedy temperatura w pomieszczeniu spada. Do kotła jest również połączony czujnik temperatury zewnętrznej. Poza tym jest zasobnik c.w.u.

Uprzedzam pytania, tak już zastałem w nieruchomości, nie był to mój wybór.

Problem polega na tym, że próbując przełączyć Bosch CT200 na sterowanie pogodowe, to po prostu nie działa. Cały czas jest temperatura zasilania taka jak ustawiona na kotle. Mogę wejść w ustawienia aplikacji do sterowania pogodowego, ustawić krzywą grzania, ale nie jest to brane pod uwagę do obliczenia temperatury zasilania i jest ona nieaktywna - tak jak na screenie. Jest tam wartość taka jaką ustawię na kotle na panelu. Tak jakby połączenie pomiędzy sterownikiem a kotłem było ok, ale tak jakby kocioł jednak był za stary, żeby ogarnąć bardziej zaawansowane ustawienia. Podobnie nie mogę ustawić nigdzie temperatury wody w zasobniku c.w.u. To również możliwe jest tylko i wyłącznie z poziomu panelu na kotle.

Zrzut ekranu z ustawieniami sterowania pogodowego dla Junkers Cerapur Compact ZSB 24-1 DE 23 z Bosch EasyControl CT200.

Czy może ktoś potwierdzić, że ten kocioł w pełni współpracuje z Bosch CT200?
  • REKLAMA
  • #2 20981209
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Myślę że jest tak jak napisałeś "kocioł jest za stary do tej automatyki".
  • REKLAMA
  • #3 20986553
    proapi
    Poziom 3  
    @serwisszulborski.pl widzę, że prowadzą Państwo serwis Junker, to potwierdzona informacja, że ten kocioł jest za stary? Mają może Państwo możliwość zweryfikowania tego?
  • REKLAMA
  • #4 21109632
    kshysio
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam ten sam kocioł, stąd pytanie - czy udało się rozwiązać problem?
    "Umarł" mi sterownik CW400 (wyświetlacz padł, nie ma zamiennika) i własnie przymierzam się do zakupu nowego, ale korci mnie zmiana właśnie na CT200.
    Wg listy na stronie Bosch jest on kompatybilny:
    https://www.bosch-homecomfort.com/pl/media/co...umenty/wsparcie/apps/compatibilitylist_pl.pdf
    pozdrawiam
    Krzysztof

Edit: dzwoniłem do serwisu Bosch Home Comfort, bardzo miła Pani powiedziała, że CT200 działa poprawnie tylko z grzejnikami + głowice Bosch, stąd jeżeli mam w domu podłogówkę, to się nie nadaje. Wygląda na to, że zostanę więc przy CW400.
  • #5 21110357
    proapi
    Poziom 3  

Ten CT200 w bardzo ograniczonym stopniu współpracuje z tym kotłem. Faktycznie załącza kocioł wg temperatury pomieszczenia, w którym się znajduje, ale ustawić krzywej grzania już nie mogę (to tylko da się ustawić na kotle). Podobnie z wodą, sterownik pokazuje kiedy kocioł załącza się na CWU, ale ustawienie temperatury CWU już niestety nie działa ze sterownika, trzeba zmienić z kotła. Co ciekawe, wygrzew CWU raz na tydzień, żeby zapobiec bakteriom działa.

Ja posiadam układ mieszany, grzejniki i podłogówka i odpowiedź serwisu chyba nie do końca ma tutaj sens, bo uważam, że jako "zwykły" sterownik do sterowania kotłem na podstawie temperatury w pomieszczeniu, w którym się sterownik znajduje, to te sterowniki będą działały tak samo. Różnica jest taka, że CT200 jest "smart" i można część rzeczy robić zdalnie z telefonu, można dorzucić do niego inteligentne termostaty i wtedy stworzyć więcej sekcji. Ale przy tym kotle to raczej słabo.

Także moim zdaniem CW400 będzie się sprawować lepiej, ale jest mniej "smart".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21113539
    kshysio
    Poziom 12  
    Ocena: 10

Dziękuję za odpowiedź. Najlepiej polegać na opinii osób, które dany sprzęt użytkują.
    Z mojej strony mogę tylko potwierdzić, że ten kocioł w pełni współpracuje z CW400, tj. ustawianie krzywej grzania, tryby pracy kotła, sterowanie wg temp zewn/wewn, programy czasowe dla CO i CWU łącznie z zadaniem temperatury, dezynfekcja termiczna, program wygrzewania jastrychu, ochrona przed zamarzaniem, podgląd parametrów pracy kotła... Z ograniczeń to chyba tylko widziałam, że czas wybiegu pracy pompy jest na stałe, jak i minimalny odstęp pomiędzy kolejnymi załączeniami palnika.
    Podobno funkcje "smart" i obsługę aplikacji Bosch EasyRemote można dołożyć instalując dodatkowy moduł, ale to znów wydatek około 1000 PLN, więc nie wiem, czy aż tak bardzo mi to potrzebne...
    https://www.bosch-homecomfort.com/pl/pl/budynki-mieszkalne/wsparcie/aplikacje/easyremote/
    pozdrawiam
    Krzysztof
  • #7 21131426
    proapi
    Poziom 3  
    Zamykam temat, wszystko opisane w postach powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Junkers Cerapur Compact ZSB 24-1 DE 23 oraz sterownikiem Bosch EasyControl CT200, który nie działa poprawnie w trybie sterowania pogodowego. Pomimo prawidłowego połączenia, temperatura zasilania nie zmienia się zgodnie z ustawieniami krzywej grzania w aplikacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że kocioł może być zbyt stary, aby w pełni współpracować z nowoczesnym sterownikiem. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że sterownik CW400 lepiej współpracuje z tym kotłem, oferując pełną kontrolę nad parametrami pracy, w tym ustawianie krzywej grzania i programy czasowe. Wskazano również, że CT200 ma ograniczone możliwości, zwłaszcza w przypadku systemów z podłogówką.
REKLAMA