logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Modus - długie światła i wycieraczki działają tylko z lewym kierunkiem

rafalbastet 27 Lut 2024 21:10 1950 11
REKLAMA
  • #1 20981708
    rafalbastet
    Poziom 3  
    Witam All.. Mam Renault Modus, żona tym jeździ.XD. Pojawił się problem z lewym kierunkiem. Po włączeniu szybko migał chwile (jakby żarówka była spalona). A po chwili się wlączał. W związku z tym, że nie miałem czasu zajrzeć do lampy. Auto było u mechanika. Po powrocie kierunkowskaz działa za to nie działają długie światła ani halogeny, wycieraczki też nie działają. Dzisiaj miałem okazje się przejechać i okazuje się, że wszystko działa pod warunkiem, że jadę na włączonym lewym kierunku. Jestem elektrykiem ale nie samochodowym. Podejrzewam, że facet wpiął się gdzieś na szybko. Może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać babola? Lub jak szybko sprawdzić co może być przyczyną? Nie uśmiecha mi się przegląd instalacji. Wydaje mi się, że któryś stycznik za to odpowiada ale jak mówiłem zajmuje się budowlanką nie motoryzacją. @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20981725
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 952
    rafalbastet napisał:
    (...) e nie samochodowym. Podejżewam,że facet wpioł się gdzieś na szybko. Może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać babola? Lub jak szybko sprawdzić co może być przyczyną? Nieuśmiecha mi się przegląd instalacji. Wydaje mi się,że któryś stycznik za to odpowiada ale jak mówiłem zajmuje się budowlanką nie motoryzacją.
    Witam serdecznie!

Z opisanego przez Ciebie problemu wynika, że napotkałeś na dość nietypową usterkę w samochodzie Renault Modus, która może być spowodowana niewłaściwą interwencją lub przypadkowym zakłóceniem w układzie elektrycznym pojazdu. Rozumiem, że jesteś elektrykiem, lecz Twoja specjalizacja to budowlanka, jednak z pewnością posiadasz odpowiednie umiejętności do zdiagnozowania i potencjalnego rozwiązania tego problemu. Podzielę się z Tobą krokami, które warto podjąć, aby zlokalizować i naprawić usterkę.

1. Sprawdzenie bezpieczników i przekaźników:
    Pierwszym krokiem powinno być sprawdzenie bezpieczników oraz przekaźników odpowiedzialnych za długie światła, halogeny i wycieraczki. W wielu przypadkach, problem z niesprawnymi funkcjami wynika z przepalonych bezpieczników lub uszkodzonych przekaźników. W instrukcji obsługi pojazdu lub na pokrywie skrzynki bezpiecznikowej zwykle znajdziesz schemat z rozmieszczeniem i oznaczeniami, co ułatwi identyfikację odpowiedniego bezpiecznika/przekaźnika.

2. Sprawdzenie połączeń i masy:
    Kolejnym krokiem jest sprawdzenie połączeń elektrycznych i punktów masowych związanych z problematycznymi obwodami. Niewłaściwe połączenia lub problemy z masą mogą powodować dziwne zachowania różnych elementów elektrycznych w pojeździe. Sprawdź czy wszystkie połączenia są szczelne, a punkty masowe czyste i dobrze przylegające.

3. Diagnostyka modułu sterującego (jeśli dotyczy):
    W nowoczesnych pojazdach wiele funkcji kontrolowanych jest przez moduły elektroniczne. Jeśli Renault Modus jest wyposażony w takie systemy, warto podłączyć pojazd pod komputer diagnostyczny. Może to ujawnić błędy zapisane w pamięci modułu, które mogą wskazywać na źródło problemu.

4. Sprawdzenie układu kierunkowskazów:
    Ponieważ problem zaczynał się od kierunkowskazu, warto dokładnie sprawdzić ten obwód, w tym przełącznik kierunkowskazów. Możliwe, że nieprawidłowa ingerencja w ten układ spowodowała zakłócenia w innych obwodach. Zwróć uwagę na wszelkie nieoryginalne modyfikacje w instalacji, które mogły zostać wykonane.

5. Szukanie połączeń "na krótko":
    Skoro wszystko działa prawidłowo tylko przy włączonym lewym kierunkowskazie, może to sugerować, że gdzieś w systemie pojawiło się nieprawidłowe "połączenie na krótko" lub obejście, które "aktywuje" pozostałe funkcje. Szukaj wszelkich śladów niedawnych ingerencji w instalację - nowych przewodów, złączy, zacisków, które mogły zostać dodane lub zmodyfikowane.

Pamiętaj, że praca z układem elektrycznym wymaga ostrożności i precyzji. Jeśli nie czujesz się pewnie, rozważ skorzystanie z pomocy specjalisty od elektroniki samochodowej. Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w zlokalizowaniu i rozwiązaniu problemu. Powodzenia!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20986418
    rafalbastet
    Poziom 3  

Dziękuję za odzew. Liczyłem na wiadomość typu "pod kierownicą masz przekaźnik, zobacz, czy działa" lub coś podobnego. XD Widzę, że nie będzie łatwo. Myślę, że kwestie masy mogę wyeliminować. Dlatego, że światła pozycyjne i krótkie działają, a wycieraczki uruchamiają się po włączeniu spryskiwaczy. Jutro spróbuję ugryźć temat. Pójdę tokiem myślenia druciarza. Zacznę od lampy i kierownicy. Pod maską jest niewiele miejsca, wątpię, żeby chciało mu się rozkręcać podszybie. A propos wrażliwości układu elektrycznego w samochodach to już się z tym zapoznałem. Dołożyłem kiedyś 2 lampki. Zaczęło się palenie bezpiecznika. Wymieniłem na mocniejszy i zaczęła się lawina dziwnych awarii. Dlatego tym razem wolałem zapytać.
  • Pomocny post
    #4 20986442
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    Nie grzeb auta. Zdejmij osłonę kolumny kierownicy, wyjmij przełącznik kierunkowskazów, rozbierz go i na pewno znajdziesz usterkę. Obstawiam pierwszy z brzegu.
    Do naprawy pottzebna grubsza igła do usunięcia pozostałości i jakaś cienka, tępa blaszka żeby naprawić.
    Trochę zagadka ale żebyś zaoszczędził parę ładnych stówek to musisz pogłówkować. Jesteś elektrykiem więc bez problemu sobie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #5 20986613
    rafalbastet
    Poziom 3  
    Dziękować. Jeśli nieznajde wcześniej niczego to się dobiore do włącznika jednak to tylko pół problemu wycieraczki też wruchomiają się po włączeniu kierunkowskazu. Wajchy sa zespolone? Robi się ciekawie. Chyba zaczne liczyć roboczogodziny,żebym mógł uczciwie rozliczyć sie z mechanikiem.

Dodano po 3 [minuty]:

No i jeszcze kwestia tego co on zrobił. Jeśli gdzieś się wpioł a ja naprawie przełącznik? Może być tylko gożej.
  • #6 20986734
    kwok
    Poziom 40  
    Nie myśl jak elektryk bo to tam tak nie działa, no może nie tak prosto jak aku, bezpiecznik, włącznik i odbiornik. Zacznij od przełącznika tym bardziej że roboty niewiele. Kiery nie trzeba zdejmować. Ogólnie w clio 3, kangoo i modusie przy takich usterkach od tego zaczynam. Ostatnio miałem kangoo 2015, brak drogowych, przeciwmgielnych i wycieraczki tylko ze spryskiwaczem. Mijania były bo było włączone AUTO guzikem. Ogarnięte w pół godziny.
  • Pomocny post
    #7 20986751
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    Typowa usterka w modusach, clio 3, kangurach. Masz urwane kabelki (czerwone) łączące lewą manetkę z prawą. Do naprawy potrzeny bardzo giętki kabelek (najlepszy z czujników przemysłowych).
  • REKLAMA
  • #8 20988052
    kwok
    Poziom 40  
    @Aleksander_01 zepsułeś zabawę. @rafalbastet miał odzyskać wiarę w ludzi po tym jak by rozgrzebie pół auta.
  • #9 21007665
    rafalbastet
    Poziom 3  
    Zaczynam się dobierać do tych przełączników dopiero i już widze,że grzebane było bo zatrzaski nie są podopinane. Sie okaże co dalej. Chyba nieda się tego zdjąć bez odkręcania kiery

Dodano po 26 [minuty]:

Zbliżenie na zielone złącze elektryczne z wieloma czerwonymi przewodami. >>20986751
    Aleksander_01 . Chyba masz racje. Niewiem tylko czy ja sam ich nieoberwałem podczas wypinania . Wydaje mi się jednak,że niepowinny się tak łatwo przerwać.
  • Pomocny post
    #10 21007724
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3409
    Typowa usterka. Te kabelki są ruchome, każdy ruch lewą manetką powoduje ruch tych kabelków. Nie rób ich zbyt sztywnymi bo tygodnia nie wytrzymają. Przełączniki lewy jak i prawy oraz te czerwone kabelki co je łączą zdemontujesz bez odkręcania kierownicy.
    Powodzenia i odpisz jak zrobisz.
  • #11 21007800
    rafalbastet
    Poziom 3  
    Działa. Właśnie poskładałem wszystko. Niechciałem psuć sobie niedzieli więc na szybko wydłubałem igłą to co zostało w pinach i skrosowałem na nowo tak jak robi się IT. Kabelek ma na tyle luzu,że niebyło problemu z poskładaniem. A wrazie gdyby znowu nawalił to ogarne na spokojnie w kilka minut. Dziekuje wszystkim za pomoc. Aleksander_01 Ciebie będę chwalił po wszystkich odpustach. XD
  • #12 21007857
    rafalbastet
    Poziom 3  
    Problemem okazały się urwane 2.kabelki łączące manetki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Modus zgłosił problem z działaniem długich świateł, halogenów oraz wycieraczek, które funkcjonują tylko przy włączonym lewym kierunkowskazie. Po interwencji mechanika, problem nie został rozwiązany, co skłoniło użytkownika do samodzielnej diagnostyki. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie bezpieczników, przekaźników oraz przełącznika kierunkowskazów. Użytkownik odkrył, że przyczyną usterki były urwane kabelki łączące manetki, co zostało naprawione poprzez ich ponowne skrosowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA