Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Modus 1.6 2005r 65 kw - Instalacja wycieraczek i świateł

rylik91 28 Oct 2015 18:49 4983 8
    rylik91
    Level 14  
    Witam opis jak w temacie, nie działają wycieraczki oraz światła. Mianowicie problem polega na tym, że w wartościach rzeczywistych gdy zmieniam manetką światła lub prędkość wycieraczek to UCH widzi ta zmianę, a z światłami lub wycieraczkami nic się nie dzieje. Drogowe, mijania, pozycyjne, przeciwmgielne, bez różnicy. Jedynie kierunkowskazy działają. Z wycieraczkami jest podobna historia UCH widzi zmianę prędkości wycierania, a wycieraczki zaczynają działać tylko i wyłącznie jak włączy się spryskiwacz przedniej szyby, oczywiście w pozycji czasowej. Jeżeli chodzi o błędy w sterowniku to Clip widzi błąd DF010 Obwód przełącznika zespolonego manetki pod kierownicą. Jeżeli chodzi o podstawy takie jak zasilania, masy, bezpieczniki, przewody, instalacja na ciągłość "przedzwoniona". Skrzynka bezpieczników ze sterownikiem (UCP?) podmieniona, gdy podaje minus przez kontrolkę na poszczególne piny w sterowniku pod maską to pozycyjne mijania przeciwmgielne wycieraczki zaczynają normalnie działać. Nie wiem czy ma to znaczenie ale po przekręceniu stacyjki w pozycje zapłonu włączają się świtała mijania i nie da się ich przełączyć. Jak ktoś może niech doradzi, bardzo proszę o jakąkolwiek wskazówkę, dziękuje z góry za każdą pomoc. Pozdrawiam
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Światła síę zapalają bo tak są zaprogramowane.
    rylik91
    Level 14  
    Rozumiem, ale po przełączeniu manetki powinny się zmieniać, a nic się nie dzieje, to samo z wycieraczkami.\

Nikt nie spotkał się z podobną sytuacją, może jakiś schemat pomocniczy?
    Na dziś ściągam przełącznik zespolony do podmianki.
    rylik91
    Level 14  
    Miałem chwile czasu i posiedziałem przy modusie i doszedłem do paru wniosków. Po wysterowaniu plusem na wtyczce od przełącznika wszystko da się załączyć. Clipem również da się wysterować światła i przednie wycieraczki. Myślę że błąd w UCH wiąże się z problemem komunikacji między UCH a UCP dobrze myślę ?
    genek1000
    Level 35  
    rylik91 wrote:
    Po wysterowaniu plusem na wtyczce od przełącznika wszystko da się załączyć.
    tzn że jak podajesz +12V na różne piny we wtyczce przełączników to działają wszystkie funkcje z nim związane :?: :?: :?: To skąd późniejsze stwierdzenie
    rylik91 wrote:
    Myślę że błąd w UCH wiąże się z problemem komunikacji między UCH a UCP
    rylik91
    Level 14  
    Dlatego że w UCH jest błąd Obwodu przełącznika zespolonego, a wniosek mój taki dlaczego nie ma błędu w UCP jeżeli tym sterownikiem steruje się światłami i wycieraczkami w CLipie. Nie wiem jak ma to działać prawidłowo, bo nie mam schematu pomocniczego..
    genek1000
    Level 35  
    Czyli dalej uważasz że po podaniu +12v na pojedyncze piny przy wtyczce przełącznika pojawiają ci się światła postojowe, mijania , drogowe, kierunkowskazy i wszystkie biegi wycieraczek ??? Bo zaczynam się zastanawiać po co te UCh i UPC po drodze do lamp ??? A skoro tak jest jak mówisz to na chłopski rozum przełącznik do wymiany.
    rylik91
    Level 14  
    UCH dostaje sygnał a w UCP są przekaźniki sterujące, postawiłbym na przełącznik ale jak nim przełączasz to w wartościach rzeczywistych pokazuje że manetka przełącza między światłami, ale ich nie wysterowuje.
    rylik91
    Level 14  
    Temat zamykam, winny był przełącznik pod kierownicą i moduł UCP .