Witam.Prosiłbym o pomoc w ustawieniach i dopracowaniu mojej małej elektrowni.Na początek parę słów o niej.Falownik sanyu mocy użytkowej 3kW,który używam już dwa lata i puki co sprawuje się bardzo dobrze. Podłączone były do niego panele Trinasolar 6x270W,dwa stringi po trzy szeregowo. Teraz są podłączone do victrona Smart 150/70.Dodatkowo mam jeszcze Smart 100/20 i do niego dwa panele 420W.Zamysł ogólny jaki mam to ładować akumulatory z victronów ,a sanyu ma pracować jako przełącznik on grid off grid i jako przetwornica. Na raspberry pi postawiłem Venus gx do wizualizacji ,tu mam parę pytań właśnie. Magazyn to 6 akumulatorów AGM 100Ah połączonych na 24V.
Czy do Victrona Venus Gx jest jakiś sposób odczytu danych z sanyu, czy Ktoś tak może kombinował za pomocą kabelka z RS485-usb?
Jakie napięcia ustawić ładowania tych AGM na ładowarkach victrona. Z sanyu miałem ustawione na 28,8V w trybie cyklicznym i rozładowywałem je do 23,2V.
Jaki moduł użyć do pomiaru mocy wyjściowej, aby było to widać w aplikacji victrona? - myślałem nad SmartShunt 500A jeśli już by nie dało się podpiąć danych z sanyu do venusa i podłączyć go na zasilaniu do sanyu. Nie wiem ,kombinuję... jest jeszcze opcja victron ET112 ,miernik jednofazowy AC ,ale on by mi mierzył nawet jakbym był na bypass z sieci.