logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Off grid falownik sanyu i ładowarki victron

elektryk22 01 Mar 2024 17:00 747 6
  • #1 20985841
    elektryk22
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zrzut ekranu ustawień ładowarki akumulatora System sterowania małą elektrownią z elementami Victron Energy System paneli fotowoltaicznych z falownikiem Sanyu i ładowarkami Victron Zestaw sześciu akumulatorów AGM 12V 100Ah połączonych szeregowo z niebieskimi kablami. Witam.Prosiłbym o pomoc w ustawieniach i dopracowaniu mojej małej elektrowni.Na początek parę słów o niej.Falownik sanyu mocy użytkowej 3kW,który używam już dwa lata i puki co sprawuje się bardzo dobrze. Podłączone były do niego panele Trinasolar 6x270W,dwa stringi po trzy szeregowo. Teraz są podłączone do victrona Smart 150/70.Dodatkowo mam jeszcze Smart 100/20 i do niego dwa panele 420W.Zamysł ogólny jaki mam to ładować akumulatory z victronów ,a sanyu ma pracować jako przełącznik on grid off grid i jako przetwornica. Na raspberry pi postawiłem Venus gx do wizualizacji ,tu mam parę pytań właśnie. Magazyn to 6 akumulatorów AGM 100Ah połączonych na 24V.

Czy do Victrona Venus Gx jest jakiś sposób odczytu danych z sanyu, czy Ktoś tak może kombinował za pomocą kabelka z RS485-usb?
    Jakie napięcia ustawić ładowania tych AGM na ładowarkach victrona. Z sanyu miałem ustawione na 28,8V w trybie cyklicznym i rozładowywałem je do 23,2V.
    Jaki moduł użyć do pomiaru mocy wyjściowej, aby było to widać w aplikacji victrona? - myślałem nad SmartShunt 500A jeśli już by nie dało się podpiąć danych z sanyu do venusa i podłączyć go na zasilaniu do sanyu. Nie wiem ,kombinuję... jest jeszcze opcja victron ET112 ,miernik jednofazowy AC ,ale on by mi mierzył nawet jakbym był na bypass z sieci.
  • #2 20987145
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Akumulatory są żelowe ile mają lat?
  • #3 20987307
    elektryk22
    Poziom 12  
    Akumulatory AGM ,mają niecałe dwa lata.
  • #4 20994671
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Aby odczytać produkcje falownika innego niż Fronius musisz mieć licznik zamontowany bezpośrednio za tym falownikiem.
    Jako że nie używasz oryginalnego GX może uda się zastosować inny licznik - tańszy - niż oryginalny Carlo Gavazzi.
    Zajrzyj na forum Victrona może tam ktoś coś już o tym pisał.
  • #5 21065343
    elektryk22
    Poziom 12  

Kupiłem licznik Carlo Gavazzi, ale trochę nie rozumiem, jak to ustawić. W konsoli nie pokazuje na głównej stronie AC Load, jeśli jest ustawiony jako licznik AC Load. Wyświetla się dopiero, jak go zaznaczę jako inwerter. Interfejs użytkownika systemu zarządzania energią z listą urządzeń i wartościami mocy. Ekran aplikacji do monitorowania energii z różnymi wskaźnikami.
  • Pomocny post
    #6 21065988
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Z tego co pisałeś wcześniej chcesz opomiarować falownik PV. Podłącz licznik bezpośrednio na wyjściu falownika i podłącz go poprzez rs485 z Color control. Następnie wyszukaj go w CC i nadaj funkcję - falownik PV. Powinien pokazać się na ekranie.
    Multiplus opomiarowane ma wejście i wyjście a rozumiem, że ładowarkę tez masz podłączoną do CC poprzez np. VE. Direct więc CC może sterować ładowaniem i wie ile energii może pobrać z ładowarki. Jak dodasz ten licznik to będzie można zastosować różne ustawienia np. priorytety w zarządzaniu energią ze słońca i baterii.
    Miłego eksperymentowania.
  • #7 21069674
    elektryk22
    Poziom 12  
    Dziękuję za rady,też tak zrobiłem,zaznaczyłem to jako inwerter i pokazuje się w dwóch okienkach,tylko czy to dobrze zlicza.Nie wiem gdzie te priorytety zmienić,szukam w opcjach.Wygląda to tak jak na fotce.Tylko teraz musiałbym się pozbyć okienka pv inwerter. Wyświetlacz systemu inwertera z informacjami o zużyciu i produkcji energii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w konfiguracji swojej elektrowni off-grid, która składa się z falownika Sanyu o mocy 3 kW oraz ładowarek Victron Smart 150/70 i Smart 100/20. Posiada panele Trinasolar oraz akumulatory AGM 100Ah połączone w systemie 24V. Pojawia się pytanie o możliwość odczytu danych z falownika Sanyu za pomocą systemu Victron Venus GX. Użytkownicy sugerują, aby zainstalować licznik Carlo Gavazzi bezpośrednio za falownikiem, co umożliwi monitorowanie produkcji energii. Wskazówki dotyczą również podłączenia licznika do Color Control oraz ustawienia priorytetów w zarządzaniu energią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA