logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizacja działania fotowoltaiki: zestaw Victron MultiPlus II, Pylontech US2000, Cerbo GX

krisskos 15 Mar 2022 23:12 9690 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować i rozbudować trójfazowy magazyn energii Victron MultiPlus II z Pylontechami i SolarEdge, żeby działał także przy zaniku sieci?

Taki układ jest realny i w ESS rozbudowuje się go po prostu przez dokładanie kolejnych Pylontechów; przy wyborze MultiPlus II GX odpada osobne Cerbo GX, ale wszystkie MultiPlusy w jednym systemie muszą być tego samego typu i firmware [#19933906][#19935057] W trójfazowym ESS baterie są wspólne dla całego systemu, a przy zaniku sieci Victron nie podaje napięcia na AC-In, tylko podtrzymuje odbiory na AC-Out essentials, więc zasilanie awaryjne domu jest możliwe [#19933906][#19935057] Do pomiaru trzeba pamiętać, że ET340 musi mieć łączność Ethernet albo RS485, a Victron ma też integrację z SolarEdge [#19933906] W wątku padło też, że Pylontech można dokładać do ok. 8 sztuk, a potem może być potrzebny kontroler Pylontecha; o konieczności wymiany BatBreaker nie podano konkretnej uwagi [#19933906] Magazynu nie warto planować w nieogrzewanym garażu, bo Pylontech przy ok. 18°C ogranicza prąd ładowania, a poniżej 2°C przestaje ładować [#19942127][#19942130]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19933273
    krisskos
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Posiadam fotowoltaikę 9,96 kW na SolarEdge ale jak to teraz bywa zaczęły się problemy z wyłączaniem instalacji gdyż napięcie na linii dochodzi do 253 V.
    Oczywiście zgłosiłem do ZE ale w okolicy ostatnio powstało dużo instalacji i ciężko będzie coś wywalczyć. Jednak walczę.

Przy okazji zastanawiałem się nad magazynem energii aby ustabilizować działanie fotowoltaiki, zwiększyć auto konsumpcję oraz uniezależnić się od zaników energii w sieci dla najważniejszych obwodów.

Dostałem kiedyś propozycję dość ciekawego zestawu ale niestety firma przeszła na obsługę tylko klientów biznesowych, a ludzie z którymi rozmawiałem nie pracują już tam. Wtedy budżet mnie nie puścił i trochę teraz żałuję.

Układ polegał na umieszczeniu w racku:
    - 3 x Inwerter MultiPlus II 48/3000/35-32
    - 2 x Pylontech US2000
    - 1 x Kontroler Cerbo GX
    - 1 x Dodatkowy licznik energii PV: Carlo Gavazzi ET340
    - 1 x Batt BreakerBAT BREAKER 3/3 (3 bat./3wyj.)
    - 1 x Masterkit, zabezpieczenia, inne mat. inst.

Rack stałby w ciepłym pomieszczeniu podłączony do głównej rozdzielnicy w domu. Instalacja fotowoltaiczna jest na garażu wolnostojącym i tutaj nie pamiętam jakby miała wyglądać komunikacja z falownikiem SolarEdge szczególnie gdyby prądu w sieci nie było. Podobno coś trzeba byłoby przestawić w falowniku ale co to nie wiem. Wiedza nabyta, którą się nie dzielą.

Ogólnie założenia były takie, że układ będzie rozbudowywany z czasem kolejnymi bateriami Pylontech na ile budżet domowy będzie pozwalał. I na razie nie spodziewam się, że przy takiej pojemności całkowicie ustabilizuję działanie fotowoltaiki ale docelowo mogłoby się udać.

Prosiłbym o rady:
    1. Czy taki układ ma jakieś ograniczenia rozbudowy jeżeli chodzi o baterie? Czy trzeba by było wymienić BatBreaket?
    2. Dzwoniłem dzisiaj do ZE i powiedzieli mi, że takiego magazyny nie trzeba zgłaszać ale z tego co czytam to skoro będzie działał gdy nie ma zasilania w sieci to trzeba - przynajmniej tak to interpretuję. Na infolinii nie byli pewni swojej odpowiedzi bo magazyny to dla nich nowość.
    3. Jak się będzie zachowywał układ gdy na jakiejś fazie będzie nadmiar mocy, a jedna bateria będzie do naładowania, a na innej fazie będzie za mało mocy i mamy naładowaną drugą baterię to zostanie moc uzupełniona z sieci czy z baterii? Chodzi mi o to, że zapotrzebowanie na moc chwilową albo jej nadmiar będzie się zmieniał i jak układ będzie działał? Jak będzie ładowanie i rozładowanie przebiegało?
    4. Czy ktoś zna jakiegoś wykonawcę magazynów w okolicach Krakowa, który mógłby się podjąć takiego zlecenia? Uprzedzając szukałem i pisałem do lokalnych wykonawców ale raczej bez odzewu lub nie robią na Victronie i trzeba pół domu ryć z ich rozwiązaniami. W związku z tym zastanawiam się czy rozwiązanie, które dostałem jest jednak realne choć wydaje się takowym być.
    5. Wszelkie rady, spostrzeżenia mile widziane.
  • Pomocny post
    #2 19933906
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    1. właściwie nie ma. Victron ma największe możliwości rozbudowy. po prostu dołożysz kolejne Pylontech. ( swoja draga tez US3000C ) dokładasz baterie i tyle. w pylon o ile pamiętam do 8 baterii potem trzeba kontroler pylontecha
    2. jak nie ma zasilania - Victron nic nie wystawia na AC In. tylko na AC out essentials jeśli masz baterie tam da napięcie./
    3. zależy jak podłączysz Victrona - ma sporo opcji - baterie w 3 faz ESS są wspólne dla całego systemu
    4. jeśli dostałeś - realne. ale Victron to wyższa półka, więc mało kto chce poza biznesem robić

Ogólnie. Victron jest super.
    Zmienilbym

1 multiplus na wersje GX. ( ma wbudowane Cerbo GX )
    pylontech na US3000C ( 3.5 kw )
    miernik ET - pamiętaj że on musi mieć polaczenie ETH lub RS485 ( ewentualnie jakieś kombinacje z Zigbee https://www.victronenergy.com/accessories/zigbee-converters )

Pytanie czy 3000VA ( de facto 2400W ) per faza ci wystarczy... ( jeśli będziesz robił Victrona "inline" czyli przez niego ( https://www.victronenergy.com/upload/document...ultiPlus-inverter-charger--800VA-5kVA-EN-.pdf )

Ogólnie podchodzę do tematu ale olałem Pylontech - idę w LiFePo4 z ali. wychodzi 2x taniej ( w cenie 7kW pylontecha będziesz miał 15kW z Lifepo4. BMS - Daly. Koleś wystrugał driver dla GX dla Daly https://community.victronenergy.com/questions...nusos-driver-for-serial-connected-bms-av.html

Dodano po 56 [sekundy]:

Stabilizacja działania fotowoltaiki: zestaw Victron MultiPlus II, Pylontech US2000, Cerbo GX

Możliwości dopięciu

Dodano po 1 [minuty]:

No i Victron ma integracje z Solaredge : https://www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge
  • #3 19934760
    krisskos
    Poziom 7  
    Widzę, że masz mocno rozeznany temat. Zatem popytam bo nie wszystko jest dla mnie jasne.
    Robisz sam czy masz kogoś do tego?

1. Nie do końca jestem jeszcze w temacie dlatego nie rozważałem wersji GX. Koszty rosną ale z tego co piszesz warto.
    Co do mocy to raczej nie wystarczy ale jak mówię nie będzie to docelowy zestaw ale do rozbudowy. Zawsze łatwiej potem kupić jeden większy MultiPlus II gdzie brakuje mocy, a mniejsze połączyć szeregowo lub taki sam i połączyć szeregowo tam gdzie mocy brakuje. Tak przynajmniej interpretuje to co do tej pory przeczytałem.
    Proszę o naprostowanie jak źle coś interpretuję.

2. Jak nie ma zasilania - Victron nic nie wystawia na AC In. tylko na AC out essentials jeśli masz baterie tam da napięcie -> czyli nie trzeba zgłaszać nic bo napięcie na zewnątrz się nie pojawi. Wole dwa razy zapytać niż coś źle zinterpretować.

Co do integracji z SolarEdge to z tego co widzę potrzebne są kable komunikacyjne. Nic mi o tym nie mówili i będzie to problem bo nie mam nic przygotowanego do komunikacji między garażem, a pomieszczeniem w domu gdzie jest główna skrzynką w domu.

Nie upieram się przy Pylontech'ach ale takie proponowali na start. Jednak jak można mieć więcej to czemu nie. Po to właśnie piszę aby jak najbardziej poszerzyć horyzonty.
    Rozwiniesz, które baterie preferujesz z ali?
  • #4 19935057
    msr99
    Poziom 20  
    Trochę tam zaczynam wgryzać się.
    1. Przy wersji Multiplus GX odpada koszt Cerbo. plus nie masz dodatkowych kabli.
    Co do zrównoległego, musi być tej samej mocy plus "All units in one system must be the same type and firmware version, this includes same size, system voltage, and feature set. The type is indicated by the first four digits of the firmware version number. "

Można dodać. aczkolwiek "rownoległych" wcale nie patrzyłem. po prostu najpierw kupiłem na Amazon.de wersje jak ty 3k. potem przemyślałem, pare telefonów, oddałem i wziąłem 5k GX
    GX będzie robił za master. pozostałe mogą być non-gx

Ogólnie 3faz / parallel to trochę już wyższa szkoła ( jak dla mnie ) więc pewnie odpalę 1faz , potem przejdę na 3faz - tam już sporo zależności - długość kabli etc

2. Ogólnie nie trzeba. W momencie zaniku fazy zachowa się jak falownik. wyłączy napięcie na AC In ( ale jeśli będziesz miał baterie i konfiguracje, na AC Out essentials będzie - czyli w domu będzie )

3. Kable kable..też tak mam..

Pylontech są b. dobre. ale są kosztowne. nawet kable pod nie kupiłem...na all. Znalazłem gościa który miał UC3000C za 6.5k potem zdrożało wiec odpuściłem. biorę 320Ah od chińczyka który wysyła z europy. Cena za 8 sztuk płacłem ~5k z groszami ( mniej niż cena "oficjalna" )

Co do banków - planuje 16S, ale może kiedyś powiększyć o drugi bank. jak się okazuje nie jest to tez takie hop siup ( chodź jak widać niektórzy nie maja problemów )

U mnie ten projekt nie ma ciśnienia, ot kupię powoli coś bo są ważniejsze sprawy: PC + Klimakonwektor, oczyszczalnia i może sama klimatyzacja..
    Sprawdź ceny na amazon.de zobacz ofertę i wyjdzie ci ile narzutu zrobili. Pytanie czy nadal mają wiedzę jak taki system zbudować skoro ludzie odeszli.
    Ogólnie wg mnie nie tonie jest jakiś rocket science..

Dodano po 3 [minuty]:

Aha. Dużo więcej będę miał zachodu z przebudowa instalacji el. w domu - jakoś 12 lat temu nikt nie myślał o takich sprawach i trochę mnie czeka.
    Myślałem aby wstawić do garażu ( tam mam 3faz + PV ) ale garaż nieocieplony co utrudnia korzystanie z baterii przy niskich temp.

Ale za to masz pewien bezpiecznik ze jak się zjara to tylko garaż ( vide ostatnio pożary magazynów Energi niemieckiego producenta ) - nie powinno zakładam, natomiast większość gratów w domu staram się monitorować typu stan baterii prąd ładowania, rozładowania etc czy nadal wszystko OK
  • #5 19941727
    krisskos
    Poziom 7  
    Szukam i pytam po firmach komercyjnych co proponują i czekam na odpowiedzi.

Ogólnie dostałem informacje, że komunikacje między Solar Edge w garażu, a planowanym magazynem w domu przy rozdzielni załatwi inteligentny licznik.
    Zatem tutaj dodatkowych kabli nie będzie trzeba.

Jednak naszła mnie taka myśl, że dużo łatwiej byłoby mieć taki magazyn w osobnym budynku czyli garażu wolnostojącym.
    Choćby, jak poruszano w tym wątku, baterie mogą się zapalić.

Teoretycznie mogę wygospodarować miejsce w garażu nieogrzewanym na magazyn. Tam mogę sobie dowoli puszczać kable.
    Ma ktoś doświadczenie jak zadbać o baterie zimą bo latem w garażu jest dość przyjemnie nawet przy upałach jako, że sauna jest na poddaszu, a na dole jest przyzwoicie.
    Zrobić jakiś mały docieplony kawałem gdzie baterie będą trzymane? Jakoś go lekko dogrzewać w zimie?
    Słyszałem o jakiś matach do baterii ale to dla mnie nowum.
  • Pomocny post
    #6 19942127
    ksysju
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Aku powinne być w temp. pokojowej.
    Pylontech, już przy 18 stopniach obniża prąd ładowania, a poniżej 2 stopni przestaje ładować.
  • Pomocny post
    #7 19942130
    msr99
    Poziom 20  
    Garaz nieogrzewany odpada
  • #8 19943007
    krisskos
    Poziom 7  
    Za bardzo zacząłem kombinować. Myślałem o wydzieleniu jakiegoś obszaru w garażu, ocieplić i nawet jakiś ogrzewacz do szaf rack dodać.
    W zimie uzysk z paneli jest tak mały, że układ działałaby tylko jako UPS ale też nie zbyt dobrze aby było zimno więc też trzeba by grzać.

Czasem człowiek się zapętli i dobrze posłuchać kogoś innego :)
  • #9 19944608
    krisskos
    Poziom 7  
    Cześć,

Z tego co tutaj rozmawiamy wychodzi mi, że na mastera najlepiej mieć 5000 GX.
    Dla pozostałych dwóch niej obciążonych faz mogą być początkowo 3000, a jakby brakowało to kolejne dorzucić 3000 lub sprzedać i kupić 5000?

Co do baterii to tutaj bardzo podobają mi się Pylontechy ale są niestety bardzo drogie.
    I nawet kupując US3000 nie zamontuje ich za wiele bo mi miejsca braknie w ciepłym pomieszczeniu.

A co sądzicie o dostawach z Ali:
    https://pl.aliexpress.com/item/10050040043920...-1%3B-1%40salePrice%3BPLN%3Bsearch-mainSearch

Teoretycznie bajka bo prawie 5 kWh i cena bardzo dobra za taką pojemność. Patrząc po parametrach też ok.
    Wygląda na podróbe Pylontech US 5000
  • #10 19945930
    msr99
    Poziom 20  
    W ESS nie można mieszać modeli ( nawet wewnętrzny firmware/cpu musi być dość podobny )

Co do "chińskich" klonów Pylontecha. na Alibaba znalazłem TE4000

Widać, że coś skleili. nawet filmy pokazują.
    ALE jest jedno ALE - dowalą pewnie VAT i przesyłka nie będzie tak opłacalna
  • #11 19953734
    krisskos
    Poziom 7  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
    Wychodzi mi, że albo wszystkie Multiplusy będą 5kW lub 3 kW i nie można mieszać.
    Dobrze byłoby mieć jednego GX, który robi za mastera.

I teraz baterie. Pylontechy bardzo fajne ale też i bardzo drogie. Chińskie podróbki to ciężko coś powiedzieć.

Mam sporo do przemyślenia, dziękuję za Wasze opinie.

Oczywiście jak ktoś ma coś do dodania to mile będzie to widziane.
  • #12 19954691
    jurek.parus
    Poziom 18  
    Ocena: 89
    Zamiast GXa można zastosować Raspberry PI z oprogramowanie Venus - ja tak mam i działa
    https://www.victronenergy.com/blog/2017/09/06/raspberry-pi-running-victrons-venus-firmware/

Jako licznik inteligentny mam Eastron SDM-630 i działa (trzeba dograć oprogramowanie do Venus - ale za to można czytać masę parametrów, w tym moce bierne pod kątem przyszłego kompensatora itd....)
    https://community.victronenergy.com/idea/1147...r-lib-for-modbus-rtu-based-meters-from-a.html

Jako BMS polecał bym JKBMS - to aktywny balancer i... rzeczywiście robi cuda. Też zintegrowany z Venus (wymagana instalacja softu) - NIE MAM
    https://community.victronenergy.com/questions...nusos-driver-for-serial-connected-bms-av.html

Polecam sprawdzić obciążenie na fazach - Victron jak mu braknie zacznie dobierać z sieci (jak jest) więc NIE PRZEKRACZANIE mocy Victrona nie jest jakieś krytyczne (oczywiście w offgridzie po przekroczeniu obciążenia zapiszczy i się wyłączy)
    Polecam też sprawdzić moc bierną, nie przez przypadek moc Victrona podawana jest w VA a nie w Watach!!! Można go zabić dużą mocą bierną więc może lepiej troszkę pod-kompensować instalację domową (pewnie dławikami, bo w większości generujemy moc bierna pojemnościową - w moim przypadku 3x100VA - nawet podpiętymi na stałe - nie było by złym pomysłem.

Ja pewnie na początek zrobię instalację 1 fazową - zwykle obciążenie mieści się poniżej 3kW (zakładając nie włączanie "dużych" odbiorników jednocześnie) ale już zmywarka i "niechcący" włączony czajnik to 4,5kW. Przy Victronie 3kVA w trybie off-grid gwarantowany blackout.
  • #13 19954938
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Obecnie wchodzą nowe zasady dopłat do PV które dofinansowują również do systemu HEMS/EMS oraz akumulatorów. Powinien się zrobić wysyp propozycji.
  • #14 19956765
    krisskos
    Poziom 7  
    Pozwolę się nie zgodzić ponieważ:
    - budżet na program jest niski
    - trzeba przejść na net-billing co jest niekorzystne

Wracając do tematu to ciężko znaleźć kogoś kto by się podjął zrobić coś na Victronie komercyjnie. Raczej bazują na gotowych rozwiązaniach.

Zatem zapytam inaczej co sądzicie o falownikach Solax czy Sofar 3F? Na czymś takim mogę otrzymać propozycje komercyjne.
    Patrzę po specyfikacji i nie widzę nic jak wygląda podział faz, jak się zachowa przy braku prądu w sieci gdzie ciężko wyważyć fazy.
    I tu nie chodzi mi o to, że będę chciał włączyć czajnik ale już brama, jakiś TV czy komp czy brama garażowa i mamy skoki mocy.
    Będę wdzięczny za informacje jeżeli ktoś miał z tym styczność.

Przy Victronie sprawa prosta bo jeden Victron per faza ale dostałem informacje, że Chińczycy "pożyczyli" technologię, zapakowali w 1 urządzenie i spredają. Ile w tym prawdy ciężko mi samemu zweryfikować.
  • #15 19956845
    jurek.parus
    Poziom 18  
    krisskos napisał:
    Przy Victronie sprawa prosta bo jeden Victron per faza ale dostałem informacje, że Chińczycy "pożyczyli" technologię, zapakowali w 1 urządzenie i spredają. Ile w tym prawdy ciężko mi samemu zweryfikować.

Nie ma klonów Victrona w wersji chińskiej, jest ich własny wyrób zawierający oprócz falowników jeszcze ładowarki solarne - wszystko w jednym - zarówno jednofazowe jak i trzyfazowe - z odsyałniem nadmiaru do sieci jak i bez. Do wyboru do koloru.
    Ale....
    Jest to tańsze niż Victron. Działa. Nawet dobrze choć mówią że mniej precyzyjnie niż Victron.
    Niestety nie jest kontrolowalne z VictronaGXa (czy Victron Venus) a to duża szkoda bo ten system nadzoru jest bardzo fajny
    Ale najważniejsze:
    Nie wspiera Frequency Shifting (odpowiada za zmniejszenie mocy) więc nie będzie współpracował z falownikami On-Grid po stronie odbiorów, nie będzie w stanie płynnie zmniejszać mocy falowników. Co prawda da się to połączyć i falownik Off-Grid "poda" sieć na falownik On-Grid i zainicjuje go do pracy ale w przypadku naładowanych akumulatorów i słonecznego dnia może dojść do problemów.
    Co ciekawe Victron (z Frequency Shifting) i falownik OnGrid bez tej funkcji - będą współpracować. Co prawda nie nastąpi płynne zmniejszenie mocy ale jeśli Vicron za bardzo podniesie częstotliwość to falownik On-Grid zgłosi błąd sieci i się wyłączy. Nieładne zachowanie - zale zadziała.
  • #16 19958244
    krisskos
    Poziom 7  
    Cytat:
    Ale najważniejsze:
    Nie wspiera Frequency Shifting (odpowiada za zmniejszenie mocy) więc nie będzie współpracował z falownikami On-Grid po stronie odbiorów, nie będzie w stanie płynnie zmniejszać mocy falowników. Co prawda da się to połączyć i falownik Off-Grid "poda" sieć na falownik On-Grid i zainicjuje go do pracy ale w przypadku naładowanych akumulatorów i słonecznego dnia może dojść do problemów.

Tutaj chyba mówisz o pracy w off-grid bo teoretycznie w on-grid pójdzie do sieci, jeżeli oczywiście sieć będzie wyrabiała co u mnie niestety ostatnio nie jest regułą.
    Pytam bo taki Solax ma dość prostą topologia połączeń co dla mnie też jest istotne i zestaw startowy czyli inwerter oraz master bateria są dość przystępne cenowo.
    Czy jak nie mielibyście już Victronów to rozważalibyście inne systemy?
  • #17 19958435
    jurek.parus
    Poziom 18  
    krisskos napisał:
    Tutaj chyba mówisz o pracy w off-grid bo teoretycznie w on-grid pójdzie do sieci

Tak, oczywiście.
    Można nałożyć w konfiguracji limity na sieć i np. przy 253V może (a nawet powinien) odłączać się od sieci i już samodzielnie podtrzymywać falownik On-Grid tak aby zapobiec wyłączeniu się falownika. (o ile zapewnimy mu obciążenie)
  • #18 19986387
    krisskos
    Poziom 7  
    Cześć,

Analizując wszystkie wypowiedzi i rady chyba zdecyduję się na:
    - SOFARSOLAR HYD 10KTL-3PH
    - bateria GTX5000 - bo można ją powiesić na ścianie

Ciekaw jestem Waszych opinii o takim zestawie?

Ogólnie mam zagwozdkę bo jak szukam ofert to jedni mówią, że nie trzeba zgłaszać inni, że trzeba.
    Realnie wolałbym nie zgłaszać ale żeby potem z tego nie było problemu. Dzwoniłem na infolinię mojego ZE czyli Taurona i powiedzieli mi, że chyba nie. Świeży temat i sami nie wiedzieli do końca.
    Ciekawe czy jakbym się powołał na taką rozmowę w razie czego czy by wystarczyło?

Dlaczego taki zestaw:
    - jest tańszy od systemu na 3 Victronach, a jak dla mnie w pełni wystarcza
    - nie planuje jakiejś wielkiej rozbudowy więc max 20kWh mi wystarczy - to i tak dużo
    - od razu mam 3 fazy jakoś tam zarządzane

PS. Swoją drogą dostałem info, że Multiplus-II nie można zgłosić bo nie mają jakiegoś certyfikatu ale musi być EasySolar, który jest jeszcze droższy.
  • #19 19986837
    msr99
    Poziom 20  
    krisskos napisał:
    PS. Swoją drogą dostałem info, że Multiplus-II nie można zgłosić bo nie mają jakiegoś certyfikatu ale musi być EasySolar, który jest jeszcze droższy.

To zależy.
    Do 1 maja można stosować certyfikaty: ( http://ptpiree.pl/opracowania/kodeksy-sieci/warunki-i-procedury )
    Cytat:
    certyfikatów na zgodność z wymogami kodeksu NC RfG
    lub
    certyfikatów na zgodność z normą PN –EN 50549-1 i/lub PN –EN 50549-2

po 1 maja niby juz tylko NC RfG
    certyfikat dla Multiplus 50549 w załączniku
    certyfikat RFG dla Multiplus także
    Załączniki:
    • MultiPlus-II-NEN-EN-50549-2-2019.pdf (249.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Certificate-ESS-EN-50549-1-all-MultiPlus-II-(GX)-3k-&-5k.pdf (384.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20126019
    bogut
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Hej.
    Ktoś zna jakiegoś fachowca na terenie mazowieckiego, który by skonfigurował Fronius+ 1x Multiplus II?
    Z góry dzięki, Łukasz.
  • #21 20138675
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Próbował ktoś może sparować Victron MultiplusII lub Quattro z falownikiem SolarEdge podłączonym na wyjściu z Victronów?
    Chodzi mi o sytuację kiedy nie ma sieci, a bateria jest naładowana.
    Chciałbym by w takim wypadku Victron ograniczał produkcję do wielkości aktualnej mocy odbiorów.
    Próbowałem to zrobić według https://www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge
    Jednak nie chce to bardzo działać. Niby na początku ogranicza produkcję, ale po kilku minutach zaczyna ładować baterię pełną mocą pomimo tego, że jest pełna, co prowadzi do wyłączenia zabezpieczeń wewnętrznego BMSa w baterii i w konsekwencji do wyłączenia systemu Victron.
  • #22 20138950
    raf1al
    Poziom 15  
    xury napisał:
    Próbował ktoś może sparować Victron MultiplusII lub Quattro z falownikiem SolarEdge podłączonym na wyjściu z Victronów?
    Chodzi mi o sytuację kiedy nie ma sieci, a bateria jest naładowana.
    Chciałbym by w takim wypadku Victron ograniczał produkcję do wielkości aktualnej mocy odbiorów.
    Próbowałem to zrobić według https://www.victronenergy.com/live/venus-os:gx_solaredge
    Jednak nie chce to bardzo działać. Niby na początku ogranicza produkcję, ale po kilku minutach zaczyna ładować baterię pełną mocą pomimo tego, że jest pełna, co prowadzi do wyłączenia zabezpieczeń wewnętrznego BMSa w baterii i w konsekwencji do wyłączenia systemu Victron.

Witam,
    napisz coś więcej co tym zarządza , cerbo z ess ?
    Jaka jest komunikacja i czym jest sterowany SolarEdge , tcp czy częstotliwość .
    Ja walczyłem z froniusem i żeby działo sterowanie częstotliwością trzeba było zmienić typ sieci (podczas pierwszej konfiguracja ) . W fronku trzeba tez ustawić priorytet na co ma patrzeć pierwszo ( tcp / czestotliwosc / IO). To są moje spostrzeżeni może to coś tobie pomoże .Jeżeli nie ma polacznia z BMS to moze sa zle ustawione napięcia w systemie zarządzającym , obstawiam cerbo ewentualnie cerbo na RPI .:) . System myśli ze może jeszcze lądować a BMS rozłącza baterie . Bez podłączonej baterii system się wyłączy .
  • #23 20138984
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Zarządza tym ColorControlGX.
    System to 3xQuattro 15000VA a na wyjściu z nich dwa falowniki SE9k z ograniczeniem exportu do 8,5kW
    Do tego licznik ET340 na wejściu i SE-MTR-3Y400V-A dla SolarEdge na wyjściu.
    Invertery PV SE połączone przez rs485
    Chciałem by Falowniki SE ograniczały produkcję po P(f) zrobiłem wszystko co w instrukcji.
    BMS baterii nie jest podłączony z Victronem, bo to customowa bateria LifePo oparta o BMS Daly (tak tak wiem, że to kicha)
    Za skarby nie mogę zmusić Victrona, by po prostu przestał cokolwiek ładować baterię kiedy SoC jest 100% i kiedy osiągnęła napięcie float. O ile podczas normalnej pracy zbytnio to nie przeszkadza, to podczas zaniku sieci falowniki SE na moment są duszone częstotliwością, ale po kilku minutach usilnie chcą wepchnąć całą moc do baterii, a ta jej już nie chce.
    Obserwując wyjście AC-Out to po zaniku ładnie podnosi częstotliwość do 51,2Hz a potem odpuszcza na 50 Hz z powrotem.
    raf1al napisał:
    Ja walczyłem z froniusem i żeby działo sterowanie częstotliwością trzeba było zmienić typ sieci (podczas pierwszej konfiguracja )

Masz na myśli typ sieci we Froniusie czy w Victronie?
    Nakierowałeś mnie trochę na ustawienia LOM Victrona. Przyjrzę się temu dokładniej.
  • #24 20139064
    raf1al
    Poziom 15  
    xury napisał:

raf1al napisał:
    Ja walczyłem z froniusem i żeby działo sterowanie częstotliwością trzeba było zmienić typ sieci (podczas pierwszej konfiguracja )

Masz na myśli typ sieci we Froniusie czy w Victronie?
    Nakierowałeś mnie trochę na ustawienia LOM Victrona. Przyjrzę się temu dokładniej.

Ustawienia sieci w Froniusie czyli u ciebie w SE .
    Czyli było to ustawienie na typowy offgrid , teraz nie pamiętam co to było dokładnie .
    Jak masz możliwość konfiguracji parametrów częstotliwości w SE może są rożne niż te które ustawiłeś według instrukcji ColorControlGX ?
    Z tego co piszesz to reguluje częstotliwością ale tylko przez chwile .
    Może głupie pytanie masz zainstalowanego asystenta ESS ?
    Samo sterowanie częstotliwościowa można było zrobić bez niego .

Dodano po 3 [minuty]:

Tez rozpocząłem przygodę od Daly BMS , ale padła komunikacja i wymieniłem JK BMS .
  • #26 20139085
    raf1al
    Poziom 15  
    To ustawił bym wyższe napięcie maksymalne w Daly a Victronie niższe (charger / Absorbtion voltage ). Tak zeby Victron rozłączał lądowanie a nie Daly odłączał baterie . I wtedy sprawdził czy dział regulacja mocy falowników SE .
  • #27 20139487
    bogut
    Poziom 12  
    Cześć,

na youtube jest Maciek Krasucki który uruchamiał ostatnio SolarEdge z 3x MP-II. odezwij sie do niego w komantarzach a napewno pomoże. ja jestem jeszcze przed konfiguracją ale mam setup Fronek + MP-II.

pozdr,
  • #28 20139648
    raf1al
    Poziom 15  
    bogut napisał:
    Cześć,

na youtube jest Maciek Krasucki który uruchamiał ostatnio SolarEdge z 3x MP-II. odezwij sie do niego w komantarzach a napewno pomoże. ja jestem jeszcze przed konfiguracją ale mam setup Fronek + MP-II.

pozdr,

Jak narzazie nie było informacji czy system redukuje moc falownika PV SE , jest tylko podłączony .
  • #30 20139903
    bogut
    Poziom 12  
    Maciek fajny gość, jak się do niego odezwiesz f2f to napewno Ci wszystko powie. ja z nim gadałem jeszcze przez messagera jest jako Maciej Krasucki

Pozdr,

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stabilizacji działania instalacji fotowoltaicznej o mocy około 10 kW z falownikiem SolarEdge, która doświadcza problemów z wyłączaniem z powodu wysokiego napięcia (do 253 V). Rozważane jest zastosowanie magazynu energii w celu zwiększenia autokonsumpcji, stabilizacji napięcia oraz zapewnienia zasilania awaryjnego dla kluczowych obwodów. Proponowany zestaw opiera się na urządzeniach Victron: 3x MultiPlus II (zalecane wersje 5000 GX jako master i 3000 jako jednostki pomocnicze), bateriach Pylontech US2000 lub US3000C, kontrolerze Cerbo GX oraz liczniku Carlo Gavazzi ET340. Dyskutowano o konieczności jednolitości modeli i wersji firmware w systemach trójfazowych i równoległych, a także o integracji z falownikiem SolarEdge poprzez komunikację RS485 i Ethernet, z wykorzystaniem funkcji ESS (Energy Storage System) i sterowania produkcją PV przez modulację częstotliwości (frequency shifting). Poruszono kwestie pracy baterii LiFePO4 w niskich temperaturach, wskazując na konieczność utrzymania temperatury powyżej 0°C podczas ładowania, a także możliwości stosowania izolacji i mat grzewczych w nieogrzewanych pomieszczeniach, takich jak garaż. Alternatywnie rozważano falowniki hybrydowe Sofar i Solax 3-fazowe, które są tańsze, ale mają ograniczenia w integracji i braku wsparcia dla frequency shifting, co może powodować problemy z płynnym ograniczaniem mocy PV i współpracą z falownikami on-grid. Wskazano na trudności w znalezieniu wykonawców komercyjnych do systemów Victron oraz na zmieniające się przepisy dotyczące certyfikacji i zgłoszeń instalacji magazynów energii. Poruszono także temat konfiguracji systemów z wykorzystaniem Raspberry Pi z oprogramowaniem Venus jako alternatywy dla Cerbo GX. W końcowej części dyskusji pojawiły się pytania o falownik hybrydowy Deye 48 V jako alternatywę dla zestawu Victron oraz praktyczne aspekty montażu i eksploatacji baterii w warunkach zimowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA