logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lodówka hałasuje - trzaska i strzela

darek63 03 Gru 2005 20:22 62955 17
  • #1 2050660
    darek63
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Mam lodówkę Elektrolux. Sprzęt nowy, bo ma zaledwie 8 m-cy i ostatnio zaczęła "strzelać". Po załączeniu się agregatu w tyłu wyrażnie słychać kilka, kilkanaście trzasków. Wcześniej tego nie było i jestem tego pewien na 100%. Chyba trzeba reklamować !
  • #2 2050674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 2051063
    darek63
    Poziom 11  
    Kurcze blade, ale 7 m-cy nie trzaskało a teraz od 8-go musi ? Przecież kurczenie materiału nie pojawiło się z nienacka po kilku miesiącach użytkowania lodówki.
  • #4 2051631
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Reklamuj śmiało! W końcu sam zapłacisz za diagnozę.
    ...A będzie ona taka sama jak ta powyżej, tylko już nie darmowa elektrodowa :D
  • #5 2051946
    darek63
    Poziom 11  
    Dziękuję za udzielone odpowiedzi.
    Opisany problem dotyczy modelu Elektrolux ERD 2343 (dwoje drzwiczek - oddzielny górny zamrażalnik).
    Piszecie owszem logicznie (z punktu widzenia fizyki), ale ja patrzę na to troczę inaczej. Nie z punktu serwisu broniącego producenta ale konsumenta. Jak coś nam trzeszczy i strzela po 7 m-cach w samochodzie to mamy wątpliwości, czy nie prawda? A jak wytłumaczyć fakt, że 7 m-cy lodówka pod tym względem była OK:!: Wg mnie (konsumenta) coś się zaczęło wewnątrz dziać , być może psuć. Może zbyt szybko wystąpił jakiś proces (nazwę to "starzenia" sprzętu), może w tej partii produkcyjnej zastosowano złe komponenty, może zawalił kooperant itp. Słyszałem opinie, że aktualnie sprzęty "projektuje" się na jak najtańszą produkcję i na krótką żywotność (żyby klient po kilku latach znowu musiał wydać kaskę, a nie cieszył się dekadami bezawaryjnym sprzętem).
    Dodatkowo mam kolejną zasadniczą wątpliwość, która występuje od samego początku użytkowania tej lodówki i dotyczy temperatury w części chłodzącej. Model ten ma termostat wyskalowany od 0 do 6. W instrukcji producent zaleca jako optymalne ustawienie termostatu na pozycji "2-3" (ok. 40-50% "mocy") i wówczas temp. powinna wynosić poniżej -18 oC w zamrażarce i +5 oC w chłodziarce. Eksperymentalnie wkładam do lodówki 3 termometry i mam odczyty: na pozycji "3" -18/-22 oC (zamrażalnik) oraz + 8 do 12 oC (w chłodziarce górna i dolna półka) - uważam że jest ZA CIEPŁO
    Ustawiając termostat na poz. "6" odczyty -25/-28 oC oraz + 4/8 oC.
    Warunki w kuchni: temp. +18/19 oC, lodówka 3-4 cm od sciany (wszystko zgodnie z instrukcją). Podsumowując: odczuwam "deficyt" chłodu w części chłodziarki. Generalnie na wielu produktach spożywczych możemy wyczytać, że zaleca się przechowywać je w temp. 1 do 6 oC. Ja nie mogę takiej temp. u siebie uzyskać, nawet na pozycji "6" tj. 100% "mocy". A więc konkluzja jest taka: czy ten sprzęt spełnia wymogi stawiane chłodziarkom ? W instrukcji producent przestrzegał, że pozycja "6" służy do szybkiego zmrożenie "dużego wsadu" i nie należy zbyt długo tak nastawiać , bo może dochodzić do spadku temp. poniżej 0 oC w części chłodzącej i mrożenia produktów. Wg mnie producent nie dotrzymał obietnicy i wprowadził mnie a w błąd :!::?: Nie mam sprzętu spełniajacego wymogów "cywilizacyjnych" i producentów żywności. CZY JEST TO WADA I CZY JEJ NIE MA :?:

P.S. Moja stara lodówka "Silesia" (miała 18-20 lat) przy ustawieniu na 70% mocy potrafiła zamrozić wędliny pod zamrażalnikiem (było ok. - 2 oC). Działała cały czas bezawaryjbie, ale po remoncie kuchni była już za brzydka - to ją oddaliśmy "potrzebującym".
  • #6 2052905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2053258
    awax
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Niezależnie od diagnozy serwisu podane przez Ciebie temperatury są podstawą do bezpłatnej diagnozy i serwis ma obowiązek usunąć nieprawidłowość lub wystawić oświadczenie o niemożności naprawy.
    Jeżeli będziesz konsekwentny to z całą pewnością doprowadzisz do wymiany sprzętu.
    Jestem przeciwnikiem pomocy zakładów serwisowych w legalizowaniu bubli przez producentów ,a chłodziarka uzyskująca temp.8-12 C to bubel natomiast fakt,że schładza na 6 do 4 i jednocześnie zupełnie niepotrzebnie w zamrażarce -25 oznacza ,że nie spełnia deklarowanych poziomów poboru energii.
    Wniosek-Urządzenie nie pracuje prawidłowo i żądaj naprawy lub wymiany
  • #8 2053396
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witam

Tak jak napisał Skryn niestety w 99% lodówek słychać trzaski. Jednak niektóre firmy czasem dają zestawy naprawcze które je ograniczają lecz nie likwidują całkowicie. Polecam zadzwonić do serwisu i porozmawiać zanim go wezwiesz.
    Sprawdź czy przypadkiem nie masz za dużo lodu w zamrażarce lub czy jaką rzecz nie dotyka parownika w chłodziarce. Czasem to powoduje takie czaski.

Druga rzecz to temperatury.
    Kolega Awax niema do końca racji co do temperatur.

Nigdy w nowoczesnym sprzęcie nie mierzy się temperatury powietrza tylko produktu.
    Jeżeli chcesz sprawdzić temperaturę chłodziarki to postaw na dolnej półce szklankę z wodą i zmierz tam temperaturę po jakimś czasie (min 12h). W 99% firm na połowie nastawy termostatu w produkcie ma być około 5-6 stopni. Co do zamrażarki to układ chłodniczy jest tak skonstruowany że zamrażarka w lodówce jednoagregatowej powinna mieć minimum –18 stopni w produkcie. Po włączeniu kompresora temperatura w zamrażarce powinna spaść do około –22 poczym dopiero reszta gazu schładza chłodziarkę (dobrze to widać jak ktoś włączy nową lodówkę).

To tyle wykładu :)
  • #9 2053509
    darek63
    Poziom 11  
    darek63 napisał:

Cytat:
    P.S. Moja stara lodówka "Silesia" (miała 18-20 lat) przy ustawieniu na 70% mocy potrafiła zamrozić wędliny pod zamrażalnikiem (było ok. - 2 oC). Działała cały czas bezawaryjbie, ale po remoncie kuchni była już za brzydka - to ją oddaliśmy "potrzebującym".

Ze trzy dni temu miałem podobnego klienta do Ciebie.
    Naprodukowałem się z pół godziny, aby go przekonać, że ma sprzęt OK.
    Chłodziarka ma mrozić? Zastanów się!
    Zawsze możesz wezwać autoryzowany serwis Electroluxa, z tym, że musisz liczyć się z kosztami za nieuzasadnione wezwanie. Taki koszt, to zwyczajowo 50PLN (diagnoza- pomimo karty gwarancyjnej i praw z niej wynikających).

Do skryn :
    Mroziła tak mocno ale tylko jak za mocno nastawiałem lub po okresowym "czyszczeniu" gdy nie zmieniło się parametrów, dlatego wówczas wystarczyło 50 % i na górnej półce bywało ok. 2 oC. Jak lodówka zarastało lodem podkręcało się mocniej.

Kto wie jak serwisanci sprawdzają temperatury u Klientów? Ja chyba na noc wstawię szklanki z wodą i w nich termometry. Rano po 10 godz. spokoju będzie chyba bardzo wiarygodny odczyt
  • #10 2053554
    awax
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    [quote="XAX"]Witam

Tak jak napisał Skryn niestety w 99% lodówek słychać trzaski. Jednak niektóre firmy czasem dają zestawy naprawcze które je ograniczają lecz nie likwidują całkowicie. Polecam zadzwonić do serwisu i porozmawiać zanim go wezwiesz.
    Sprawdź czy przypadkiem nie masz za dużo lodu w zamrażarce lub czy jaką rzecz nie dotyka parownika w chłodziarce. Czasem to powoduje takie czaski.

Druga rzecz to temperatury.
    Kolega Awax niema do końca racji co do temperatur.

Nigdy w nowoczesnym sprzęcie nie mierzy się temperatury powietrza tylko produktu.

Oczywiście,że mierzy się temp.produktu jednakże produkt chłodzony jest powietrzem,które musi mieć niższą temperaturę i nawet jeżeli pomiar był wykonany bezpośrednio przed włączeniem to 12 c to za dużo.
    Proszę o podanie zródła informacji,że temp.ma być 5-6 stopni przy średniej nastawie.
    Ja spotkałem sie z określaniem temperatur w zależności od poziomu półki
    i w opisywanej chłodziarce nie ma miejsca na przetrzymywanie np.mięsa,serów i części nabiału.
    Sądzę ,że pomiar temperatury produktu potwierdzi niezgodności z deklarowanymi przez producenta.
    Jeżeli natomiast trzaski to rzecz dopuszczalna w danym wyrobie to jeżeli nie prawo to przyzwoitość wymaga aby o tym wspomnieć w instrukcji.
  • #11 2053602
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 2053722
    darek63
    Poziom 11  
    Do skryn

Widzę, że pomogłeś wielu ludziom. I to należy docenić, szanować jak również pozwala myśleć, że na Twoich radach można polegać.
    Jeśli pomiar ma być na dolnej półce to mam ok. 8-12 oC (zależnie od nastaw). Tyle to mam teraz w mojej piwnicy, a w lodówce to chciałbym 2-6 oC. Czy mrożenie w zamrażalniku do - 28/-30 oC też może być uważane za niezgodne z wymogami ?

Jak technicznie ściągnąć od producenta "specyfikację" produktu (lodówki) czyli co powinna a co nie powinna robić? Bo w instrukcji obsługi to jest bardzo ogólnie. A taka specyfikacja to byłby już punkt wyjścia.

Słuchaj skryn - ostatniego zdania nie zrozumiałem i co miałeś na myśli pisząc o wyliczeniach ?
    Bo ja nic nie wyliczałem. Stara miała inaczej i więcej chłodu z zamrażalnika przechodziło do części chłodzacej (był taki układ przesuwanej żaluzji. W nowej jest to odizolowane na amen, a może zbyt dobrze i mamy za ciepło. W nowej chłód jest oddawany przez tylnią ścianę, wewnątrz półki są szklane i napewno ograniczają cyrkulację powietrza (półki z kratek chyba są lepsze - takie miałem w starej). A w półeczkach na drzwiach to mam najcieplej np. w tej na masło ok. 10-12 oC). Przeczytajcie co zaleca producent masła.
  • #13 2053991
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witam ponownie

W starych lodówkach zamrażalnik miałeś w komorze chłodziarki i zimno spadało grawitacyjne do chłodziarki. Sterowanie temperaturą było w zamrażarce. W ten sposób pod zamrażalnikiem miało się niską temperaturę (około 0-2 stopnie). W nowych lodówkach w chłodziarce temperatura produktu wynosi około 5-6 stopni. Jak ktoś chce mieć niższe temperatury to musi sobie kupić lodówkę z komorą zero.

Powietrze w chłodziarce może się mocno wahać. Nawet około 6-8 stopni między włączeniem i wyłączeniem kompresora dlatego mierzy się temperaturę w produkcie.

Co do temperatury w zamrażarce to sprawa wygląda w uproszczeniu tak. Termostat reguluje temperaturę w chłodziarce. Kompresor stoi dotąd do kąt parownik nie osiągnie temperatury dodatniej (przeważnie około +4 +5 stopni). Potem następuje uruchomienie kompresora i wtrysk gazu następuje do zamrażarki. Gdy temperatura w zamrażarce osiągnie około –22–24 stopnie dopiero wtedy zaczyna się schładzać chłodziarka do zadanej temperatury termostatu. Nim dłużej pracuje kompresor tym temperatura w zamrażarce może być niższa i to nawet dużo.

Jest jeszcze jedna sprawa przy sprzęcie jednoagregatowym.
    Jeżeli jest zbyt chłodno w pomieszczeniu gdzie stoi lodówka może ona robić jaja temperaturą.

Tak jak ci napisałem sprawdź najpierw temperaturę w produkcie na ostatniej półce.
    Tylko zrób to dobrym termometrem. Te tanie oszukują.

:arrow: Skryn można mierzyć jeszcze temperaturę w chłodziarce pirometrem.
    Otrzymujemy szybciej odpowiedz czy sprzęt działa poprawnie :)
  • #14 2054051
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Witam
    Dziwi mnie niechęć do wezwania serwisu, przecież sprzęt jest na gwarancji, zaś na żądanie zapłaty można zawsze odmówić. Co do pomiaru temperatury sposób ze szklanką z wodą jest w warunkach domowych najlepszy, z tym że termometr musi być dokładny. Spotkałem się u Klientów z termometrami oszukującymi nawet o kilka stopni. Sam do pomiarów używam rejestratora , który pozostawiony w lodówce dokonuje pomiaru co np 10 minut i zapamiętuje każdy pomiar. Klientowi zalecamy tylko przekładanie np co 5 godzin rejestratora z półki dolnej na środkową, dalej górną na drzwi i do zamrażarki. Tym sposobem mamy przy odczycie analizę całości. Łącznie z częstotliwością pracy sprężarki.
    Problem z temperaturami w tej chłodziarce może być związany z temperaturą kuchni. Musi być ona odpowiednio wysoka, gdyż w temperaturach zbyt niskich np z powodu słabego ogrzewania pomieszczenia ze względów oszczędnościowych czasy postoju sprężarki będą długie (czas dojścia płyty do temp. dodatniej) czyli w chłodziarce będzie za ciepło.
    Co do trzasków trudno się wypowiedzieć - trzeba je usłyszeć. Aktualnie strzelają chłodziarki wszystkich producentów.
    pozdr. Andrzej

W trakcie mojego wywodu mój przedmówca XAX ubiegł mnie co do wpływu temperatur pomieszczenia. Jest to czynnik bardzo ważny i wiele osób go nie dostrzega.
    AK
  • #15 2054514
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    temperatura w sprawnie dzialającej lodowce przy nastawie termostatu na okolo polowe nie moze przekraczac 6 stopni a przy maksymalnej nastawie temp na dolnej półce w chłodziarce powinna spaść do okolo 0 stopni jezeli u ciebie temp utrzymuje sie w zakresie od 6-12 stopni to smialo wzywaj serwis i nie obawiaj sie ze bedziesz musial placic. I nie daj sobie wcisnąć kitu ze tak ma byc.Mozesz miec problem z przekonaniem serwisu o uporczywosci trzasków bo wiekszosć producentów pisze w instrukcji obsługi ,że takowe mogą wystąpic i kupując lodowkę miałes prawo zapoznac sie z instrukcją.Jezeli serwis powie ci ze ta temp jest ok to pokaż im, że wszystkie podstawowe produkty spozywcze(wymagające chłodzenia) nie nadają sie do przechowywania w tym wynalazku.
  • #16 2088778
    majoresku
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nie można sprawdzać lodówki trmometrem pokojowym, ponieważ odczyty będą nieprawidłowe, musi to być trmometr wewnątkomorowy. A wtedy napewno będzie ok
  • #17 2096254
    darek63
    Poziom 11  
    Ten termometr wewnątrzkomorowy to "ki diabeł" ?
    Ja używam termometrów do lodówek (kupione w sklepie AGD) i zaokiennego. Teraz lodówka ustawiona jest na max czyli "6" i w zamrażalniku mam ok. -25 oC, na górnej półce chłodziarki termomert w szklance z wodą pokazuje 5-8 oC, kolejny na półce "na masło" na drzwiach + 10 oC. Sporo, no nie !
  • #18 2101947
    zbych15
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam
    Słuchaj piszesz,że działała parę miesięcy ok. a teraz zaczyna trzaskać i głośniej pracować. Możliwe ,że ją ktoś przesuwał, sprawdź z poziomica czy lodówka stoi równo i nie jest nachylona w którąś stronę bardziej. Niektóre lodówki są bardzo wrazliwe i po jakomś czasie mogą dziać się podobne rzeczy.Wiem to z autopsji.
    Pozdrawiam
    zbych15

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lodówka Elektrolux ERD 2343, użytkowana od 8 miesięcy, zaczęła wydawać głośne trzaski i strzały podczas pracy agregatu, co budzi wątpliwości co do prawidłowości działania urządzenia. Część uczestników dyskusji tłumaczy hałasy naturalnym zjawiskiem kurczenia i rozszerzania się materiałów pod wpływem zmian temperatur, co jest typowe dla większości lodówek i nie wymaga reklamacji. Inni zwracają uwagę na możliwość wadliwej partii produkcyjnej lub szybszego zużycia komponentów, sugerując konieczność reklamacji i wezwania serwisu. Wskazano, że serwis autoryzowany może dokonać pomiarów temperatury produktu za pomocą rejestratora umieszczonego na dolnej półce na 24 godziny, co jest podstawą do oceny prawidłowości pracy urządzenia. Temperatura w chłodziarce powinna wynosić około 2-6°C (mierzonej w produkcie, np. w szklance z wodą), a w zamrażarce około -18°C do -25°C. W przypadku utrzymywania się temperatur powyżej 6°C w chłodziarce i nadmiernych trzasków, zaleca się zgłoszenie reklamacji. Dodatkowo podkreślono, że ustawienie lodówki musi być poziome, a nadmiar lodu lub kontakt parownika z produktami może powodować hałasy. W instrukcji obsługi często zawarte są informacje o możliwych trzaskach, co może utrudniać uznanie reklamacji. Konsument powinien jednak domagać się naprawy lub wymiany sprzętu, jeśli parametry pracy odbiegają od norm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA