logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lodówka hałasuje - trzaska i strzela

darek63 03 Gru 2005 20:22 62142 17
REKLAMA
  • #1 2050660
    darek63
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Mam lodówkę Elektrolux. Sprzęt nowy, bo ma zaledwie 8 m-cy i ostatnio zaczęła "strzelać". Po załączeniu się agregatu w tyłu wyrażnie słychać kilka, kilkanaście trzasków. Wcześniej tego nie było i jestem tego pewien na 100%. Chyba trzeba reklamować !
  • REKLAMA
  • #2 2050674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 2051063
    darek63
    Poziom 11  
    Kurcze blade, ale 7 m-cy nie trzaskało a teraz od 8-go musi ? Przecież kurczenie materiału nie pojawiło się z nienacka po kilku miesiącach użytkowania lodówki.
  • REKLAMA
  • #4 2051631
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Reklamuj śmiało! W końcu sam zapłacisz za diagnozę.
    ...A będzie ona taka sama jak ta powyżej, tylko już nie darmowa elektrodowa :D
  • #5 2051946
    darek63
    Poziom 11  
    Dziękuję za udzielone odpowiedzi.
    Opisany problem dotyczy modelu Elektrolux ERD 2343 (dwoje drzwiczek - oddzielny górny zamrażalnik).
    Piszecie owszem logicznie (z punktu widzenia fizyki), ale ja patrzę na to troczę inaczej. Nie z punktu serwisu broniącego producenta ale konsumenta. Jak coś nam trzeszczy i strzela po 7 m-cach w samochodzie to mamy wątpliwości, czy nie prawda? A jak wytłumaczyć fakt, że 7 m-cy lodówka pod tym względem była OK:!: Wg mnie (konsumenta) coś się zaczęło wewnątrz dziać , być może psuć. Może zbyt szybko wystąpił jakiś proces (nazwę to "starzenia" sprzętu), może w tej partii produkcyjnej zastosowano złe komponenty, może zawalił kooperant itp. Słyszałem opinie, że aktualnie sprzęty "projektuje" się na jak najtańszą produkcję i na krótką żywotność (żyby klient po kilku latach znowu musiał wydać kaskę, a nie cieszył się dekadami bezawaryjnym sprzętem).
    Dodatkowo mam kolejną zasadniczą wątpliwość, która występuje od samego początku użytkowania tej lodówki i dotyczy temperatury w części chłodzącej. Model ten ma termostat wyskalowany od 0 do 6. W instrukcji producent zaleca jako optymalne ustawienie termostatu na pozycji "2-3" (ok. 40-50% "mocy") i wówczas temp. powinna wynosić poniżej -18 oC w zamrażarce i +5 oC w chłodziarce. Eksperymentalnie wkładam do lodówki 3 termometry i mam odczyty: na pozycji "3" -18/-22 oC (zamrażalnik) oraz + 8 do 12 oC (w chłodziarce górna i dolna półka) - uważam że jest ZA CIEPŁO
    Ustawiając termostat na poz. "6" odczyty -25/-28 oC oraz + 4/8 oC.
    Warunki w kuchni: temp. +18/19 oC, lodówka 3-4 cm od sciany (wszystko zgodnie z instrukcją). Podsumowując: odczuwam "deficyt" chłodu w części chłodziarki. Generalnie na wielu produktach spożywczych możemy wyczytać, że zaleca się przechowywać je w temp. 1 do 6 oC. Ja nie mogę takiej temp. u siebie uzyskać, nawet na pozycji "6" tj. 100% "mocy". A więc konkluzja jest taka: czy ten sprzęt spełnia wymogi stawiane chłodziarkom ? W instrukcji producent przestrzegał, że pozycja "6" służy do szybkiego zmrożenie "dużego wsadu" i nie należy zbyt długo tak nastawiać , bo może dochodzić do spadku temp. poniżej 0 oC w części chłodzącej i mrożenia produktów. Wg mnie producent nie dotrzymał obietnicy i wprowadził mnie a w błąd :!::?: Nie mam sprzętu spełniajacego wymogów "cywilizacyjnych" i producentów żywności. CZY JEST TO WADA I CZY JEJ NIE MA :?:

P.S. Moja stara lodówka "Silesia" (miała 18-20 lat) przy ustawieniu na 70% mocy potrafiła zamrozić wędliny pod zamrażalnikiem (było ok. - 2 oC). Działała cały czas bezawaryjbie, ale po remoncie kuchni była już za brzydka - to ją oddaliśmy "potrzebującym".
  • #6 2052905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 2053258
    awax
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Niezależnie od diagnozy serwisu podane przez Ciebie temperatury są podstawą do bezpłatnej diagnozy i serwis ma obowiązek usunąć nieprawidłowość lub wystawić oświadczenie o niemożności naprawy.
    Jeżeli będziesz konsekwentny to z całą pewnością doprowadzisz do wymiany sprzętu.
    Jestem przeciwnikiem pomocy zakładów serwisowych w legalizowaniu bubli przez producentów ,a chłodziarka uzyskująca temp.8-12 C to bubel natomiast fakt,że schładza na 6 do 4 i jednocześnie zupełnie niepotrzebnie w zamrażarce -25 oznacza ,że nie spełnia deklarowanych poziomów poboru energii.
    Wniosek-Urządzenie nie pracuje prawidłowo i żądaj naprawy lub wymiany
  • #8 2053396
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witam

Tak jak napisał Skryn niestety w 99% lodówek słychać trzaski. Jednak niektóre firmy czasem dają zestawy naprawcze które je ograniczają lecz nie likwidują całkowicie. Polecam zadzwonić do serwisu i porozmawiać zanim go wezwiesz.
    Sprawdź czy przypadkiem nie masz za dużo lodu w zamrażarce lub czy jaką rzecz nie dotyka parownika w chłodziarce. Czasem to powoduje takie czaski.

Druga rzecz to temperatury.
    Kolega Awax niema do końca racji co do temperatur.

Nigdy w nowoczesnym sprzęcie nie mierzy się temperatury powietrza tylko produktu.
    Jeżeli chcesz sprawdzić temperaturę chłodziarki to postaw na dolnej półce szklankę z wodą i zmierz tam temperaturę po jakimś czasie (min 12h). W 99% firm na połowie nastawy termostatu w produkcie ma być około 5-6 stopni. Co do zamrażarki to układ chłodniczy jest tak skonstruowany że zamrażarka w lodówce jednoagregatowej powinna mieć minimum –18 stopni w produkcie. Po włączeniu kompresora temperatura w zamrażarce powinna spaść do około –22 poczym dopiero reszta gazu schładza chłodziarkę (dobrze to widać jak ktoś włączy nową lodówkę).

To tyle wykładu :)
  • #9 2053509
    darek63
    Poziom 11  
    darek63 napisał:

Cytat:
    P.S. Moja stara lodówka "Silesia" (miała 18-20 lat) przy ustawieniu na 70% mocy potrafiła zamrozić wędliny pod zamrażalnikiem (było ok. - 2 oC). Działała cały czas bezawaryjbie, ale po remoncie kuchni była już za brzydka - to ją oddaliśmy "potrzebującym".

Ze trzy dni temu miałem podobnego klienta do Ciebie.
    Naprodukowałem się z pół godziny, aby go przekonać, że ma sprzęt OK.
    Chłodziarka ma mrozić? Zastanów się!
    Zawsze możesz wezwać autoryzowany serwis Electroluxa, z tym, że musisz liczyć się z kosztami za nieuzasadnione wezwanie. Taki koszt, to zwyczajowo 50PLN (diagnoza- pomimo karty gwarancyjnej i praw z niej wynikających).

Do skryn :
    Mroziła tak mocno ale tylko jak za mocno nastawiałem lub po okresowym "czyszczeniu" gdy nie zmieniło się parametrów, dlatego wówczas wystarczyło 50 % i na górnej półce bywało ok. 2 oC. Jak lodówka zarastało lodem podkręcało się mocniej.

Kto wie jak serwisanci sprawdzają temperatury u Klientów? Ja chyba na noc wstawię szklanki z wodą i w nich termometry. Rano po 10 godz. spokoju będzie chyba bardzo wiarygodny odczyt
  • #10 2053554
    awax
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    [quote="XAX"]Witam

Tak jak napisał Skryn niestety w 99% lodówek słychać trzaski. Jednak niektóre firmy czasem dają zestawy naprawcze które je ograniczają lecz nie likwidują całkowicie. Polecam zadzwonić do serwisu i porozmawiać zanim go wezwiesz.
    Sprawdź czy przypadkiem nie masz za dużo lodu w zamrażarce lub czy jaką rzecz nie dotyka parownika w chłodziarce. Czasem to powoduje takie czaski.

Druga rzecz to temperatury.
    Kolega Awax niema do końca racji co do temperatur.

Nigdy w nowoczesnym sprzęcie nie mierzy się temperatury powietrza tylko produktu.

Oczywiście,że mierzy się temp.produktu jednakże produkt chłodzony jest powietrzem,które musi mieć niższą temperaturę i nawet jeżeli pomiar był wykonany bezpośrednio przed włączeniem to 12 c to za dużo.
    Proszę o podanie zródła informacji,że temp.ma być 5-6 stopni przy średniej nastawie.
    Ja spotkałem sie z określaniem temperatur w zależności od poziomu półki
    i w opisywanej chłodziarce nie ma miejsca na przetrzymywanie np.mięsa,serów i części nabiału.
    Sądzę ,że pomiar temperatury produktu potwierdzi niezgodności z deklarowanymi przez producenta.
    Jeżeli natomiast trzaski to rzecz dopuszczalna w danym wyrobie to jeżeli nie prawo to przyzwoitość wymaga aby o tym wspomnieć w instrukcji.
  • #11 2053602
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 2053722
    darek63
    Poziom 11  
    Do skryn

Widzę, że pomogłeś wielu ludziom. I to należy docenić, szanować jak również pozwala myśleć, że na Twoich radach można polegać.
    Jeśli pomiar ma być na dolnej półce to mam ok. 8-12 oC (zależnie od nastaw). Tyle to mam teraz w mojej piwnicy, a w lodówce to chciałbym 2-6 oC. Czy mrożenie w zamrażalniku do - 28/-30 oC też może być uważane za niezgodne z wymogami ?

Jak technicznie ściągnąć od producenta "specyfikację" produktu (lodówki) czyli co powinna a co nie powinna robić? Bo w instrukcji obsługi to jest bardzo ogólnie. A taka specyfikacja to byłby już punkt wyjścia.

Słuchaj skryn - ostatniego zdania nie zrozumiałem i co miałeś na myśli pisząc o wyliczeniach ?
    Bo ja nic nie wyliczałem. Stara miała inaczej i więcej chłodu z zamrażalnika przechodziło do części chłodzacej (był taki układ przesuwanej żaluzji. W nowej jest to odizolowane na amen, a może zbyt dobrze i mamy za ciepło. W nowej chłód jest oddawany przez tylnią ścianę, wewnątrz półki są szklane i napewno ograniczają cyrkulację powietrza (półki z kratek chyba są lepsze - takie miałem w starej). A w półeczkach na drzwiach to mam najcieplej np. w tej na masło ok. 10-12 oC). Przeczytajcie co zaleca producent masła.
  • REKLAMA
  • #13 2053991
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witam ponownie

W starych lodówkach zamrażalnik miałeś w komorze chłodziarki i zimno spadało grawitacyjne do chłodziarki. Sterowanie temperaturą było w zamrażarce. W ten sposób pod zamrażalnikiem miało się niską temperaturę (około 0-2 stopnie). W nowych lodówkach w chłodziarce temperatura produktu wynosi około 5-6 stopni. Jak ktoś chce mieć niższe temperatury to musi sobie kupić lodówkę z komorą zero.

Powietrze w chłodziarce może się mocno wahać. Nawet około 6-8 stopni między włączeniem i wyłączeniem kompresora dlatego mierzy się temperaturę w produkcie.

Co do temperatury w zamrażarce to sprawa wygląda w uproszczeniu tak. Termostat reguluje temperaturę w chłodziarce. Kompresor stoi dotąd do kąt parownik nie osiągnie temperatury dodatniej (przeważnie około +4 +5 stopni). Potem następuje uruchomienie kompresora i wtrysk gazu następuje do zamrażarki. Gdy temperatura w zamrażarce osiągnie około –22–24 stopnie dopiero wtedy zaczyna się schładzać chłodziarka do zadanej temperatury termostatu. Nim dłużej pracuje kompresor tym temperatura w zamrażarce może być niższa i to nawet dużo.

Jest jeszcze jedna sprawa przy sprzęcie jednoagregatowym.
    Jeżeli jest zbyt chłodno w pomieszczeniu gdzie stoi lodówka może ona robić jaja temperaturą.

Tak jak ci napisałem sprawdź najpierw temperaturę w produkcie na ostatniej półce.
    Tylko zrób to dobrym termometrem. Te tanie oszukują.

:arrow: Skryn można mierzyć jeszcze temperaturę w chłodziarce pirometrem.
    Otrzymujemy szybciej odpowiedz czy sprzęt działa poprawnie :)
  • #14 2054051
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Witam
    Dziwi mnie niechęć do wezwania serwisu, przecież sprzęt jest na gwarancji, zaś na żądanie zapłaty można zawsze odmówić. Co do pomiaru temperatury sposób ze szklanką z wodą jest w warunkach domowych najlepszy, z tym że termometr musi być dokładny. Spotkałem się u Klientów z termometrami oszukującymi nawet o kilka stopni. Sam do pomiarów używam rejestratora , który pozostawiony w lodówce dokonuje pomiaru co np 10 minut i zapamiętuje każdy pomiar. Klientowi zalecamy tylko przekładanie np co 5 godzin rejestratora z półki dolnej na środkową, dalej górną na drzwi i do zamrażarki. Tym sposobem mamy przy odczycie analizę całości. Łącznie z częstotliwością pracy sprężarki.
    Problem z temperaturami w tej chłodziarce może być związany z temperaturą kuchni. Musi być ona odpowiednio wysoka, gdyż w temperaturach zbyt niskich np z powodu słabego ogrzewania pomieszczenia ze względów oszczędnościowych czasy postoju sprężarki będą długie (czas dojścia płyty do temp. dodatniej) czyli w chłodziarce będzie za ciepło.
    Co do trzasków trudno się wypowiedzieć - trzeba je usłyszeć. Aktualnie strzelają chłodziarki wszystkich producentów.
    pozdr. Andrzej

W trakcie mojego wywodu mój przedmówca XAX ubiegł mnie co do wpływu temperatur pomieszczenia. Jest to czynnik bardzo ważny i wiele osób go nie dostrzega.
    AK
  • #15 2054514
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    temperatura w sprawnie dzialającej lodowce przy nastawie termostatu na okolo polowe nie moze przekraczac 6 stopni a przy maksymalnej nastawie temp na dolnej półce w chłodziarce powinna spaść do okolo 0 stopni jezeli u ciebie temp utrzymuje sie w zakresie od 6-12 stopni to smialo wzywaj serwis i nie obawiaj sie ze bedziesz musial placic. I nie daj sobie wcisnąć kitu ze tak ma byc.Mozesz miec problem z przekonaniem serwisu o uporczywosci trzasków bo wiekszosć producentów pisze w instrukcji obsługi ,że takowe mogą wystąpic i kupując lodowkę miałes prawo zapoznac sie z instrukcją.Jezeli serwis powie ci ze ta temp jest ok to pokaż im, że wszystkie podstawowe produkty spozywcze(wymagające chłodzenia) nie nadają sie do przechowywania w tym wynalazku.
  • #16 2088778
    majoresku
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nie można sprawdzać lodówki trmometrem pokojowym, ponieważ odczyty będą nieprawidłowe, musi to być trmometr wewnątkomorowy. A wtedy napewno będzie ok
  • #17 2096254
    darek63
    Poziom 11  
    Ten termometr wewnątrzkomorowy to "ki diabeł" ?
    Ja używam termometrów do lodówek (kupione w sklepie AGD) i zaokiennego. Teraz lodówka ustawiona jest na max czyli "6" i w zamrażalniku mam ok. -25 oC, na górnej półce chłodziarki termomert w szklance z wodą pokazuje 5-8 oC, kolejny na półce "na masło" na drzwiach + 10 oC. Sporo, no nie !
  • #18 2101947
    zbych15
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam
    Słuchaj piszesz,że działała parę miesięcy ok. a teraz zaczyna trzaskać i głośniej pracować. Możliwe ,że ją ktoś przesuwał, sprawdź z poziomica czy lodówka stoi równo i nie jest nachylona w którąś stronę bardziej. Niektóre lodówki są bardzo wrazliwe i po jakomś czasie mogą dziać się podobne rzeczy.Wiem to z autopsji.
    Pozdrawiam
    zbych15

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Elektrolux ERD 2343, użytkowana od 8 miesięcy, zaczęła wydawać głośne trzaski i strzały podczas pracy agregatu, co budzi wątpliwości co do prawidłowości działania urządzenia. Część uczestników dyskusji tłumaczy hałasy naturalnym zjawiskiem kurczenia i rozszerzania się materiałów pod wpływem zmian temperatur, co jest typowe dla większości lodówek i nie wymaga reklamacji. Inni zwracają uwagę na możliwość wadliwej partii produkcyjnej lub szybszego zużycia komponentów, sugerując konieczność reklamacji i wezwania serwisu. Wskazano, że serwis autoryzowany może dokonać pomiarów temperatury produktu za pomocą rejestratora umieszczonego na dolnej półce na 24 godziny, co jest podstawą do oceny prawidłowości pracy urządzenia. Temperatura w chłodziarce powinna wynosić około 2-6°C (mierzonej w produkcie, np. w szklance z wodą), a w zamrażarce około -18°C do -25°C. W przypadku utrzymywania się temperatur powyżej 6°C w chłodziarce i nadmiernych trzasków, zaleca się zgłoszenie reklamacji. Dodatkowo podkreślono, że ustawienie lodówki musi być poziome, a nadmiar lodu lub kontakt parownika z produktami może powodować hałasy. W instrukcji obsługi często zawarte są informacje o możliwych trzaskach, co może utrudniać uznanie reklamacji. Konsument powinien jednak domagać się naprawy lub wymiany sprzętu, jeśli parametry pracy odbiegają od norm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA